Älä sorru virheisiin ruokaostoksilla: "Mieti mistä maksat!"

Jos tavoite on säästää ruokaostoksissa, kannattaa miettiä tarkkaan, vastaako valtava vaalea leipä omia tarpeita.

Parhaimmillaan jo pelkästään liha-, leipä- ja maito-ostoksissa voi säästää pitkän pennin, kun miettii tarkkaan, kuinka kannattaa toimia.

Makuja.fi otti selvää, mitkä ovat niitä yleisimpiä sudenkuoppia, kun puhutaan rahan haaskaamisesta ruokaan. Kokkikoulu Espan keittiöpäällikkö Matti Lempinen antoi omat vinkkinsä siihen, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta rahoille saa ruokaostoksista mahdollisimman paljon vastinetta.

Liha

Lempinen kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, tarttuuko kaupasta matkaan marinoitua vai marinoimatonta lihaa. Marinoimaton liha on usein halvempaa, sillä marinadin paino on aina mukana tuotteen kokonaispainossa.

– Mieti mistä maksat! Marinadilla saattaa olla aika kova litrahinta. Siksi suosittelen ostamaan esimerkiksi linnut kokonaisena, oli se sitten kana tai broileri, Lempinen toteaa.

Leipä

Leipäostoksilla kannattaa miettiä tarkkaan, millainen määrä riittää omiin tarpeisiin. Moni lankeaa ostamaan leipäosastolta valtavan, tuoreen, vaalean leivän, jota ei koskaan saada syödyksi. Lempinen on pahoillaan siitä, että paperipusseissa myytäviä leipiä tarjotaan harvoin koossa, joka olisi pienemmälle taloudelle sopiva.

– Hyvä jos se tulee syötyä, mutta aika iso hävikki siinä tulee helposti poisheitettävän leivän määrässä, Lempinen toteaa.

Maito

Moni on tarkka siitä, että maitotuotteita ei syödä sen jälkeen, kun parasta ennen -päivämäärä on ylitetty. Lempisen mielestä tämä on ylireagointia ja aiheuttaa turhaa ruokahävikkiä.

– Jos huomaat, että maitopurkki on kolme päivää vanha, niin avaa se ja haista ennen kuin heität sen roskiin, Lempinen vinkkaa.

Turhat välipalat

Nuudelit ovat eräänlaista trendiruokaa etenkin nuorison keskuudessa ja Lempinen kehottaa miettimään, että kannattaako pienestä kevyestä pussillisesta pastaa maksaa niin paljon, kuin siitä pyydetään. Vaikka yksittäisestä pussista pyydetään tavallisesti muutamia kymmeniä senttejä, nousee tuotteen kilohinta yllättävän korkeaksi siitä saatuihin hyötyihin nähden.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja