Älä pilko marjoja! Tämä on paras tapa pakastaa kesän sato

Marjat

Jos haluaa varmistaa marjojen säilyvän mahdollisimman hyvinä ja maukkaina pakastettuina, marjat kannattaa pakastaa kokonaisina.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan mansikoita viipaloitaessa kuori rikkoutuu ja hapen kanssa tekemisiin joutuva pinta kasvaa. Tämä aiheuttaa vitamiinihävikkiä ja ravintoaineiden vähenemistä.

TIESITKÖ? Sillä ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä, pakastaako marjat rasiassa vai pussissa.

Lisää marjojen joukkoon ripaus sokeria

Vaikka marjoja ei olisi tarkoitus pakastaa varsinaisesti sokeroituina, kannattaa niiden joukkoon lisätä ripaus sokeria ennen pakastamista. Sokerilla on positiivisia vaikutuksia marjan väriin, makuun ja vitamiinien säilymiseen.

– Pakkasesta otetut ilman sokeria säilötyt marjat maistuvat usein kirpeiltä ja niihin joutuu vaikkapa leivonnan yhteydessä lisäämään aika paljon sokeria kirpeyden taittamiseksi. Sokeria kannattaa siis lisätä jo pakastettaessa marjojen sekaan, puolen litran rasiaan noin ruokalusikallinen, toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta neuvoo.

Näin saat marjojen vitamiinit ja ravintoaineet säilymään:

Kaikki marjat sopivat pakastamiseen, niin pehmeäkuoriset mansikka, vadelma ja mustikka kuin kovakuoriset karpalo ja karviainen.

Mieti ennen pakastamista, mihin tulet marjoja käyttämään.

Vitamiinit ja muut ravintoaineet säilyvät parhaiten, kun pakastat marjat ehjinä, kuivina ja kokonaisina.

Pakastuspussiin ei kannata jättää ilmaa ja rasiat voi täyttää kokonaan - vain nesteet laajenevat pakastettaessa noin kymmenen prosenttia.

Oikea pakastimen lämpötila on vähintään -18 astetta.

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja