Älä pilaa päivääsi – tähän aikaan päivästä kahvi kuuluisi nauttia

kello_kahvi
Juotko aamukahvia? Mieti uudelleen, sillä aikainen kahvinjuonti voi aiheuttaa harmia. Shutterstock

Istutko lukemassa tätä artikkelia kahvikuppi kädessäsi? Mieti hetki, sillä kofeiinilla voi olla merkittäviä haittavaikutuksia liian aikaisin nautittuna.

Työnnä kahvikuppisi syrjään ja lue tämä artikkeli ennen kuin päätät juotko kahvisi loppuun vai et. Kahvin sisältämä kofeiini voi nimittäin aiheuttaa haitallisia sivuoireita jotka kestävät koko päivän ajan.

Siirrä aamukahvi myöhemmäksi

Elimistömme stressihormoni on yleensä huipussaan aamukahdeksan ja -yhdeksän välillä. Kortisoli-hormoni pitää meidät hereillä ja valppaana, mutta samaan aikaan nautittu kahvi aiheuttaa kehoomme ylimääräistä stressiä. Kun tämä energialataus laskee, tunnet itsesi entistä väsyneemmäksi.

Kahvia kannattaakin nauttia vasta hieman myöhemmin aamulla, jolloin saat kahvin piristävästä vaikutuksesta kaiken hyödyn irti. Kokeile juoda aamupalalla esimerkiksi tuoremehua ja siirtää kahvinjuonti hieman myöhemmäksi.

Kortisoli-taso on erityisen korkea heti herättyämme, joten vaikka heräisit erityisen aikaisin tai myöhään, odota aamunkahvin nauttimista noin tunnin ajan. Vaikka tämä tuntuisikin vaikealta, teet itsellesi palveluksen loppupäiväksi.

Vältä iltapäiväväsymys

Jotta pysyisimme valppaina koko päivän ajan, kortisolia erittyy myös puolenpäivän ja iltapäivä viiden aikoihin. Tämä kannattaa ottaa huomioon kahvitaukoja suunnitellessa. Paras hetki kahvinjuonnille on näiden kellonaikojen ulkopuolella. 

Myös kahvimäärien kanssa kannattaa olla tarkkana. Liiallinen kofeiinin saanti voi aiheuttaa ärtyisyyttä ja ahdistuneisuutta. Suuret annokset kofeiinia nostavat lisäksi verenpainetta ja sydämen sykettä. Lisäksi pinnallinen hengitys tihenee, joka riistää happea aivoilta. Nämä kaikki yhdessä laskevat suorituskykyäsi huomattavasti. 

Pidä siis kahvinjuonti kohtuudessa, sillä jo muutama kuppi päivässä piristää enemmän kuin uskotkaan. 

Lähde: entrepreneur.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!