Mainos

Juo kahvi oikeaan aikaan – tähän aikaan päivästä kofeiinin vaikutus on tehokkain

Juotko kahvia heti herättyäsi? Näin ei välttämättä kannattaisi toimia.

Moni suomalainen herää aamulla kahvi mielessään, ja juomaa tuleekin usein kiskottua kupillinen jos toinenkin heti päivän ensimmäisten tuntien aikana. Tieteellisesti tarkasteltuna heti heräämisen jälkeen nautittu kahvikupillinen ei kuitenkaan ole teholtaan se kaikkein kannattavin.

Kahvia kannattaa juoda vasta kymmeneltä

Tieteellisesti tarkasteltuna kaikkein paras ajankohta päivän ensimmäisen kahvikupillisen nauttimiselle on noin kello 10. Aikaisin aamulla elimistö vapauttaa erityisen paljon kehon stressihormonina tunnettua kortisolia, joka virkistää jo itsessään, eikä tähän aikaan aamusta tarve kofeiinin piristävälle vaikutukselle ole siten suuri.

Jos keho saa heti heräämisen jälkeen kofeiinia, keskeytyy kortisolin eritys. Vähitellen keho alkaa tottua tähän vaikutukseen, eikä enää eritäkään entiseen malliin kofeiinia. Tästä syystä kehon luontainen herätyskeino kärsii, ja kahviin – tai tarkalleen ottaen sen sisältämään kofeiiniin – muodostuu tavallista helpommin riippuvuus.

Selätä iltapäiväväsymys

Jos kahvi on aina iltapäivällä ensimmäisenä mielessäsi väsymyksen vuoksi, kannattaa kahvikupilliseen yhdistää lyhyet voimaunet. Ennen lyhyitä päiväunia kannattaa nauttia kupillinen kahvia. Koska kofeiini alkaa vaikuttamaan noin 20–30 minuutin kuluttua sen nauttimisesta, alkaa sen piristävä vaikutus toimia heti herättyäsi.

Miltä oikeaoppinen kahvinmaistelu näyttää? Katso video!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja