Älä osta kaupasta valmiina! Tämä suosikkikastike sinun pitäisi ehdottomasti osata valmistaa itse

pasta pesto
Osaatko tehdä itse pestoa? Nyt on korkea aika opetella. Shutterstock

Unohda kaupan valmisversio ja valmista aito italialainen pestokastike itse.

Kotikeittiössä tuoreista raaka-aineista valmistettu pesto voittaa kaupan valmiskastikkeen mennen tullen. Peston valmistaminen ei ole hankalaa: kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja kotoasi löytyy mortteli, et voi epäonnistua.

Pestokastike on kotoisin Italian Genovasta, Ligurian hallinnolliselta alueelta. Monen italialaisen mielestä aitoon pestoon tuleekin käyttää ehdottomasti genovalaista ekstraneitsytoliiviöljyä, valkosipulia sekä paikallista basilikalajiketta.

Suosi morttelia

Peston valmistamiseen ei kannata käyttää tehosekoitinta, sillä sen terien kuumeneminen pilaa herkän basilikan sisältämät öljyt ja tummentaa lehdet. Jos sinulla ei kuitenkaan ole tarpeeksi isoa morttelia, voit käyttää tehosekoitintakin. 

Aitoon pestoon tarvitset basilikaa, pinjansiemeniä, grana padano -juustoa, pecorino-juustoa, valkosipulia, ekstraneitsytoliiviöljyä sekä suolaa.

Aito genovalainen pestokastike

1 rku basilikaa
2 rkl pinjansiemeniä
30 g grana padano- tai parmesanjuustoa raastettuna
20 g pecorinojuustoa raastettuna
1 valkosipulinkynsi
suolaa
½-1 dl ekstraneitsytoliiviöljyä

Kuori valkosipulinkynnet ja laita mortteliin suolan kanssa. Murskaa survimella pyörivin liikkein. Kun valkosipuli muuttuu kermaiseksi, lisää joukkoon basilikanlehdet ja hieman suolaa, jotta murskaaminen on helpompaa ja basilikan lehtien vihreys säilyy.

Lisää sitten joukkoon pinjansiemenet ja murskaa. Lisää sitten raastetut juustot yksi kerrallaan ja sekoita. Lisää lopuksi oliiviöljy, sekoita ja murskaa kunnes saat tasaista pestokastiketta.

***

Mitkä yrtit sopivat mihinkin ruokaan? Katso videolta vinkit!


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja