Älä osta aina pakastealtaasta! Legendaarisen keiton voi tehdä helposti itse

pinaattikeitto_paistetut_ahvenet
Testaa itse tehtyä pinaattikeittoa paistetun ahvenen kanssa! Pro Kala ry

Pinaattikeitto on monille tuttu ruoka kaupan pakastealtaasta. Keiton valmistaminen itse on kuitenkin myös todella helppoa! Oletko koskaan kokeillut?

Pinaattikeitolla on pitkä historia suomalaisten keittiössä. Keiton ja kovaksi keitetyn kananmunan yhdistelmä on tunnettu jo yli sata vuotta sitten. 1900-luvun alun suomenkielisissä reseptikirjoissa neuvotaan tarjoilemaan pinaattikeitto rikottujen kananmunien kanssa tai suurustamaan keitto keltuaisella. Syy neuvon takana on yksinkertainen: sopasta tulee maukkaampaa.

Maun lisäksi kananmunan lisäämistä pinaattikeittoon perustellaan ravitsemuksellisilla ja ulkonäöllisillä syillä. Vuonna 1952 painetussa Kodin keittiötieto -kirjassa todetaan, että keitetty kananmuna keiton kylkiäisenä tekee annoksesta ravitsevamman, maukkaamman ja miellyttävämmän näköisen.

Pinaattikeitto on helppo tehdä itse

Miten pinaattikeittoa sitten tehdään? Raaka-aineet ovat todella yksinkertaiset, eikä pinaatin lisäksi tarvita montaa muuta. Pro Kala ry vinkkaa, että pinaattikeiton kanssa voi syödä myös paistettua kalaa, jolloin annoksesta tulee astetta ravitsevampi.

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.

4 annosta:

1 l kevytmaitoa
200 g pinaattia, pakaste
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua valkopippuria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja

Paistetut ahvenet:

300 g ahvenfileitä
1/2 tl suola
2 rkl voita tai öljyä

Lisäksi:

1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi. Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Katso myös, miten valmistuu täydellinen makkarakeitto:

Paras makkarakeitto – Kari Aihisen vinkit 1:11

Lähteet: Pro Kala ry, Helsingin kaupunginkirjasto


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat