Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä osta aina pakastealtaasta! Legendaarisen keiton voi tehdä helposti itse

Testaa itse tehtyä pinaattikeittoa paistetun ahvenen kanssa!
Testaa itse tehtyä pinaattikeittoa paistetun ahvenen kanssa!Pro Kala ry
Julkaistu 08.10.2021 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pinaattikeitto on monille tuttu ruoka kaupan pakastealtaasta. Keiton valmistaminen itse on kuitenkin myös todella helppoa! Oletko koskaan kokeillut?

Pinaattikeitolla on pitkä historia suomalaisten keittiössä. Keiton ja kovaksi keitetyn kananmunan yhdistelmä on tunnettu jo yli sata vuotta sitten. 1900-luvun alun suomenkielisissä reseptikirjoissa neuvotaan tarjoilemaan pinaattikeitto rikottujen kananmunien kanssa tai suurustamaan keitto keltuaisella. Syy neuvon takana on yksinkertainen: sopasta tulee maukkaampaa.

Maun lisäksi kananmunan lisäämistä pinaattikeittoon perustellaan ravitsemuksellisilla ja ulkonäöllisillä syillä. Vuonna 1952 painetussa Kodin keittiötieto -kirjassa todetaan, että keitetty kananmuna keiton kylkiäisenä tekee annoksesta ravitsevamman, maukkaamman ja miellyttävämmän näköisen.

Pinaattikeitto on helppo tehdä itse

Miten pinaattikeittoa sitten tehdään? Raaka-aineet ovat todella yksinkertaiset, eikä pinaatin lisäksi tarvita montaa muuta. Pro Kala ry vinkkaa, että pinaattikeiton kanssa voi syödä myös paistettua kalaa, jolloin annoksesta tulee astetta ravitsevampi.

Pinaattikeittoa ja paistettuja ahvenia

pinaattikeitto_paistetut_ahvenetKuva: Reetta Pasanen/ Pro Kala ryPro Kala ry

Paista ahvenfileet erikseen keiton päälle, niin ne pysyvät koossa, eivätkä hajoa keiton joukkoon. Halutessasi voit korvata pinaatin tuoreella lehtikaalilla, ja soseuttaa keiton ennen suurustamista sauvasekoittimella tasaiseksi.

4 annosta:

1 l kevytmaitoa
200 g pinaattia, pakaste
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua valkopippuria
4 rkl maissitärkkelysjauhoja

Paistetut ahvenet:

300 g ahvenfileitä
1/2 tl suola
2 rkl voita tai öljyä

Lisäksi:

1 prk (200 g) raejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Mittaa pinnoitettuun kattilaan 9 dl maitoa. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pinaattikuutiot, suola, sokeri, muskottipähkinä ja valkopippuri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 10 minuuttia.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja 1 dl maitoa. Kaada seos ohuena nauhana pinaattikeiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee. Pidä keitto lämpimänä.

Mausta ahvenfileet suolalla. Sulata voi paistinpannulla. Paista ahvenfileitä pannulla 2-3 minuuttia molemmin puolin fileiden koosta riippuen, kunnes fileet ovat paistuneet kauniin ruskeiksi. Annostele keittoa keittolautasille. Nosta päälle raejuustoa, ahvenfileitä ja hienonnettua tilliä.

Lue myös: Nerokas versio pinaattiletuista – Hannan vinkki villitsi lapsiperheet: "Helppoa kuin nakki"

Katso myös, miten valmistuu täydellinen makkarakeitto:

1:11Paras makkarakeitto – Kari Aihisen vinkit

Lähteet: Pro Kala ry, Helsingin kaupunginkirjasto

Lisää aiheesta:

Helppo lohipiirakka kaupan valmistaikinasta – nappaa mukaan vappupiknikilleVaihtoehto jauhelihakastikkeelle! Nyt on nopea ja helppo arkiruoka lohesta: "Yksinkertaisen ihanaa"Lasten suosikkiherkun ja perinteisen jauhelihakastikkeen yhdistelmä hämmentää – oletko maistanut "Pohjanmaan erikoista"?Tuttua ruokaa entistä herkullisemmassa muodossa – juusto kruunaa helpon kylmäsavulohikeitonKananmunakastike on suomalaisten ikisuosikki: Helpolla valmistustavalla "rikkaampi ja syvempi maku"”Maailman paras liha-makaronilaatikko”: Ei kannatakaan valmistaa maitoon – syy tähän on yksinkertainen
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • ma11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • ma07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa