Älä missään nimessä heitä lihan paistorasvaa pois – menetät tärkeän hyödyn

Liha
Lihan paistorasvaa kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa! Shutterstock

Pannulla paistettujen pihvien ja kyljysten tai uunissa haudutetun broilerin paistorasvaa ei missään nimessä kannata heittää pois, sillä maukasta rasvaa voi hyödyntää ruoanlaittoon vielä myöhemmin!

Mehukas uunibroilerin alla tirisevä paistoliemi, pannulla kiiltävä porsaankyljyksen rasva tai rapeasta pekonista paistettaessa irronnut suolaisenmaukas paistorasva – useammissa kotitalouksissa nämä täysin käyttökelpoiset rasvat päätyvät tiskien mukana viemäriin tai roskiin. Näin ei missään nimessä pitäisi eikä saisi tehdä.

Todellisuudessa lihasta irtoavia maukkaita paistorasvoja kannattaisi  hyödyntää ruoanlaitossa. Ne antavat täysin erilaisen makujen syvyyden ruokiin, joissa normaalisti käytettäisiin paistorasvana voita tai kasviöljyä. Lihansyöjät voivat hyödyntää rasvaa esimerkiksi paistinperunoiden valmistamisessa tai jopa vihannesten kypsennyksessä. Lihan rasvat voi joko hyödyntää heti tai säilöä myöhempää käyttöä varten.

Näin hyödynnät lihan paistorasvat ruoanlaitossa

Porsaankyljykset:
Kun olet paistanut porsaankyljyksiä pannulla ja/tai uunissa, siirrä kyljykset lämpimälle lautaselle foliolla peitettynä vetäytymään. Laita sen sijaan porsaanrasvat sisältävä pannu takaisin liedelle, lisää joukkoon vihanneksia, kuten papuja, tomaatteja tai vaikka kaalia

Voit käyttää ylijäänyttä lihan rasvaa esimerkiksi:

– Uunivuoan voiteluun
– Porkkanoiden, kurpitsan tai vaikka parsan paistamiseen
– Munakokkelin valmistamiseen
– Kotitekoisten krutonkien paistamiseen
– Karamellisoitujen sipulien paistamiseen

Kypsennä samalla tavalla kuin voissa tai öljyssäkin. Jos rasvaa on aluksi liikaa pannulla, voit heittää osan pois tai säilöä myöhempää käyttöä varten.

Uunissa paistettu lampaanpotka tai kokonainen broileri:
Hyödynnä broilerista tai lampaasta uunissa valunut paistorasva juuresten, yrttien tai hedelmien kuten omenan paahtamiseen. Jos broileri tai lampaanpotka on ritilällä, josta se valuttaa rasvaa uunivuokaan, voit asettaa juurekset, yrtit tai hedelmät vuokaan kypsymään samanaikaisesti. Muista myös sekoittaa vuoan aineksia välillä puisen tai metallisen lastan avulla, jotta ne kypsysivät tasaisesti. Näin saat kätevästi lisukkeen lihalle!

Säilö rasva myöhempää käyttöä varten

Jos haluat säästää lihan rasvan myöhempää käyttöä varten, kaada se pannulta lasiseen purkkiin tai astiaan. Voit myös kaataa rasvat mukiin, kunhan et käytä mitään muovista astiaa.

Laita rasva jäähtymään ja kovettumaan jääkaappiin. Voit säilöä sitä noin viikon verran. Käytä veistä tai lusikkaa, kun haluat hyödyntää rasvaa ruoanlaitossa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että liiallisella eläinrasvojen käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen. Siksi ruokavaliossa tulisi hyödytää monipuolisesti myös kasvirasvoja.

Lähde: The Kitchn

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja