Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä missään nimessä heitä lihan paistorasvaa pois – menetät tärkeän hyödyn

Lihan paistorasvaa kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa!
Lihan paistorasvaa kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa!Shutterstock
Julkaistu 05.11.2015 11:01
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pannulla paistettujen pihvien ja kyljysten tai uunissa haudutetun broilerin paistorasvaa ei missään nimessä kannata heittää pois, sillä maukasta rasvaa voi hyödyntää ruoanlaittoon vielä myöhemmin!

Mehukas uunibroilerin alla tirisevä paistoliemi, pannulla kiiltävä porsaankyljyksen rasva tai rapeasta pekonista paistettaessa irronnut suolaisenmaukas paistorasva – useammissa kotitalouksissa nämä täysin käyttökelpoiset rasvat päätyvät tiskien mukana viemäriin tai roskiin. Näin ei missään nimessä pitäisi eikä saisi tehdä.

Todellisuudessa lihasta irtoavia maukkaita paistorasvoja kannattaisi  hyödyntää ruoanlaitossa. Ne antavat täysin erilaisen makujen syvyyden ruokiin, joissa normaalisti käytettäisiin paistorasvana voita tai kasviöljyä. Lihansyöjät voivat hyödyntää rasvaa esimerkiksi paistinperunoiden valmistamisessa tai jopa vihannesten kypsennyksessä. Lihan rasvat voi joko hyödyntää heti tai säilöä myöhempää käyttöä varten.

Näin hyödynnät lihan paistorasvat ruoanlaitossa

Juurekset
Lihan rasvaa voi hyödyntää esimerkiksi uunijuuresten valmistuksessa.Shutterstock

Porsaankyljykset:
Kun olet paistanut porsaankyljyksiä pannulla ja/tai uunissa, siirrä kyljykset lämpimälle lautaselle foliolla peitettynä vetäytymään. Laita sen sijaan porsaanrasvat sisältävä pannu takaisin liedelle, lisää joukkoon vihanneksia, kuten papuja, tomaatteja tai vaikka kaalia

Voit käyttää ylijäänyttä lihan rasvaa esimerkiksi:

– Uunivuoan voiteluun
– Porkkanoiden, kurpitsan tai vaikka parsan paistamiseen
– Munakokkelin valmistamiseen
– Kotitekoisten krutonkien paistamiseen
– Karamellisoitujen sipulien paistamiseen

Kypsennä samalla tavalla kuin voissa tai öljyssäkin. Jos rasvaa on aluksi liikaa pannulla, voit heittää osan pois tai säilöä myöhempää käyttöä varten.

Uunissa paistettu lampaanpotka tai kokonainen broileri:
Hyödynnä broilerista tai lampaasta uunissa valunut paistorasva juuresten, yrttien tai hedelmien kuten omenan paahtamiseen. Jos broileri tai lampaanpotka on ritilällä, josta se valuttaa rasvaa uunivuokaan, voit asettaa juurekset, yrtit tai hedelmät vuokaan kypsymään samanaikaisesti. Muista myös sekoittaa vuoan aineksia välillä puisen tai metallisen lastan avulla, jotta ne kypsysivät tasaisesti. Näin saat kätevästi lisukkeen lihalle!

Säilö rasva myöhempää käyttöä varten

Jos haluat säästää lihan rasvan myöhempää käyttöä varten, kaada se pannulta lasiseen purkkiin tai astiaan. Voit myös kaataa rasvat mukiin, kunhan et käytä mitään muovista astiaa.

Laita rasva jäähtymään ja kovettumaan jääkaappiin. Voit säilöä sitä noin viikon verran. Käytä veistä tai lusikkaa, kun haluat hyödyntää rasvaa ruoanlaitossa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että liiallisella eläinrasvojen käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen. Siksi ruokavaliossa tulisi hyödytää monipuolisesti myös kasvirasvoja.

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Paras ja helppo tapa saada broilerista supermehevää ja maukastaPorsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenPähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?Tiedätkö, mihin "kantohihnaa" hyödynnetään ruoanlaitossa? 11 lyömätöntä niksiä kotikeittiöön5 tuttua ruokaa: Älä lämmitä mikrossa!5 tuttua ruokaa: Älä lämmitä näitä mikrossa!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja