Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä koskaan tee pinaatille näin! Kadottaa vitamiinit muutamassa minuutissa

Pinaatti tulisi aina kypsentää ennen valmistusta sen sisältämän oksaalihapon vuoksi.
Pinaatti tulisi aina kypsentää ennen valmistusta sen sisältämän oksaalihapon vuoksi. Shutterstock
Julkaistu 07.03.2018 09:24

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Lähes jokainen meistä tietää, että pinaatti on täynnä elintärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Mutta tiesitkö, että väärä valmistustapa saattaa kadottaa nämä hyvää tekevät hivenaineet hetkessä? 

Jos haluat saada pinaatista kaiken mahdollisen hyödyn irti, keittäminen kannattaa unohtaa.

– Vihannesten keittäminen vie mukanaan vesiliukoisia vitamiineja, ravitsemusterapeutti Samara Abbot kertoo Women’s Health -sivustolle.

Keitetyssä pinaatissa on esimerkiksi huomattavasti vähemmän C-vitamiinia, kuin jos olisit nauttinut pinaatin sellaisenaan ilman kypsentämistä. 

Höyryttäminen pitää ravintoaineet tallessa

Raa’an pinaatin syömisessä on kuitenkin omat ongelmansa.

– Raaka pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka estää kalsiumia imeytymästä, Abbot toteaa.

50 grammaa pinaattia sisältää aikuisen ihmisen päivän tarpeen K-vitamiinia, puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6 -vitamiineja. 

Toisin sanoen, saat kypsentämättömästä pinaatista runsaasti C-vitamiinia ja foolihappoa, mutta et kalsiumia.

Mutta mikä on sitten paras tapa kypsentää pinaatti? Ravintoaineet säilyvät parhaiten, kun kypsennät pinaatin höyryttämällä tai mikroaaltouunissa. Myös pannulla paistaminen on oiva vaihtoehto pinaatin valmistukseen.

Pienilehtistä baby pinaattia voi käyttää myös ilman kypsentämistä vaikkapa lisäämällä sitä kourallisen smoothien joukkoon.

Lähde: Women’sHealthMag, Kauppapuutarha

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ravitsemusterapeutti ylistää elintarviketta, joka hänen keittiöstään löytyy aina: "Paljon kuitua ja proteiinia"Ruoat, jotka parantavat vastustuskykyäsi – näitä kannattaa syödä!Runsaasti vitamiineja ja kuitua – tiesitkö, että kiivi kannattaisi syödä kuorineen? Terävöittää muistia ja parantaa vastustuskykyä – syötkö jo tätä vitamiinipommia? Haluatko parantaa vastustuskykyäsi? Kokeile näiden ruokien tehovoimaa!Kannattaako porkkana keittää vai ei? Totuus tutuista ruokamyyteistä
RuoanlaittopinaattiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 30.11.19:08
    Keittiö

    Mihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?

  • 25.11.12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"

  • 11.11.16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • 10.11.14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"