Älä koskaan tee pinaatille näin! Kadottaa vitamiinit muutamassa minuutissa

pinaatti (1)
Pinaatti tulisi aina kypsentää ennen valmistusta sen sisältämän oksaalihapon vuoksi. Shutterstock

Lähes jokainen meistä tietää, että pinaatti on täynnä elintärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Mutta tiesitkö, että väärä valmistustapa saattaa kadottaa nämä hyvää tekevät hivenaineet hetkessä? 

Jos haluat saada pinaatista kaiken mahdollisen hyödyn irti, keittäminen kannattaa unohtaa.

– Vihannesten keittäminen vie mukanaan vesiliukoisia vitamiineja, ravitsemusterapeutti Samara Abbot kertoo Women’s Health -sivustolle.

Keitetyssä pinaatissa on esimerkiksi huomattavasti vähemmän C-vitamiinia, kuin jos olisit nauttinut pinaatin sellaisenaan ilman kypsentämistä. 

Höyryttäminen pitää ravintoaineet tallessa

Raa’an pinaatin syömisessä on kuitenkin omat ongelmansa.

– Raaka pinaatti sisältää oksaalihappoa, joka estää kalsiumia imeytymästä, Abbot toteaa.

50 grammaa pinaattia sisältää aikuisen ihmisen päivän tarpeen K-vitamiinia, puolet päivän suositellusta määrästä foolihappoa, magnesiumia, kaliumia, seleeniä sekä A-, C- ja B6 -vitamiineja. 

Toisin sanoen, saat kypsentämättömästä pinaatista runsaasti C-vitamiinia ja foolihappoa, mutta et kalsiumia.

Mutta mikä on sitten paras tapa kypsentää pinaatti? Ravintoaineet säilyvät parhaiten, kun kypsennät pinaatin höyryttämällä tai mikroaaltouunissa. Myös pannulla paistaminen on oiva vaihtoehto pinaatin valmistukseen.

Pienilehtistä baby pinaattia voi käyttää myös ilman kypsentämistä vaikkapa lisäämällä sitä kourallisen smoothien joukkoon.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!