Älä koskaan tee näin, kun sulatat joulukinkkua – voi mennä pahasti pieleen

Pakastetun joulukinkun sulattaminen voi kestää yllättävän kauan. Sulamista ei kannata missään nimessä nopeuttaa, vaan antaa kinkun sulaa rauhassa jääkaapissa tai ulkona.

Jos olet hankkinut suuren, pakastetun joulukinkun, sen sulatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.  Mitä isompi kinkku on, sen kauemmin sen sulatus kestää. On hyvä myös muistaa, että luullisen kinkun sulatus kestää luutonta kauemmin. Luu varaa itseensä kylmyyttä. 

Sulata kinkku jääkaapissa – älä missään nimessä huoneenlämmössä!

Pakastettu kinkku sulatetaan mieluiten jääkaapissa. Jos ulkona on hyvät olosuhteet, eli lämpötila pysyttelee -2° C ja +5° C välillä, voi kinkun sulattaa myös ulkona. 

Kinkku kannattaa suojata, sillä se valuttaa nestettä sulaessaan. Joulukinkun sulaminen voi kestää kinkun koosta riippuen jopa 2-5 vuorokautta.

Varaa näin kauan aikaa kinkun sulattamiseen:

Pieni kinkku, 2-3 kg: 2 vrk
Keskikokoinen kinkku, 3-6 kg: 3 vrk
Iso kinkku, 8-12 kg: 5 vrk

HK muistuttaa, että joulukinkkua ei missään nimessä tule sulattaa huoneenlämmössä: Kauan kestävän sulatuksen aikana kinkun pintaosat lämpiävät liiaksi, sisäosan ollessa vielä jäinen. Tämä aiheuttaa vaaran liiallisesta bakteerikasvusta kinkun pinnassa.

Kinkkua ei tule myöskään ”pikasulattaa” lämpimän tai kuuman veden alla samasta syystä. 

Kypsennä kinkku huoneenlämpöisenä

Kinkku otetaan huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen sen paistamista. Muuten kinkku voi paistua epätasaisesti. Joulukinkku on valmis paistettavaksi, kun sen sisälämpötila on noin +10 astetta. Käytä apunasi lihalämpömittaria!

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja