Älä koskaan pese olutlasia tiskikoneessa – suoraan pullosta juominenkin kannattaa unohtaa

olut, tuoppi
Shutterstock

Olut on parhaimmillaan sen nauttimiseen tarkoitetussa lasissa tai tuopissa. Puhdas lasi on olutnautinnon perusehto.

Kautta oluenpanon historian taitavat käsityöläiset ovat valmistaneet mallasjuomille omat astiansa. Myös nykypäivänä olutlasiin ja sen puhtauteen kannattaa kiinnittää huomioon.

– Olutlasilla on monta tehtävää. Ensinnäkin se on siemailuastia, johon olut annostellaan. Toiseksi sen tehtävänä on suojella olutta eli säilyttää tuoksut ja maut. Lisäksi hienostunut lasi korostaa oluen ulkonäköä ja luo oluen nautiskelusta esteettisen kokemuksen, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen

Lasin kanssa ei kannata kuitenkaan kursailla tai liioitella. Hyvä viinilasi on sekin usein oiva olutlasi.

– Oluen ystävä juo oluensa aina lasista tai tuopista, ei koskaan muovimukista – puhumattakaan suoraan pullonsuusta.

Älä pese olutlasia pesukoneessa!

Oikea ja hyvin pesty olutlasi on tärkeä osa nautintoa. Kun lasi on riittävän puhdas, sen pinnassa oleva rasva ja mahdolliset pesuaineet eivät pääse estämään monille oluille tärkeän vaahtokukan muodostumista.

Yllättävää kyllä, olutlasi pitäisikin aina pestä käsin tiskikoneessa pesun sijasta.

– Et koskaan saa olutlasia tarpeeksi puhtaaksi koneessa. Pesukoneessa tehdyn lasinpesun jälkeen olutlasin pinnalle jää usein rasvaa ja pesuainejäämiä, jotka estävät vaahdon muodostumista, Kähkönen toteaa.

Olutlasien vihollisia ovat esimerkiksi huulirasvat ja -punat, jotka eivät irtoa konepesussa lainkaan lasin reunalta. Olutasiantuntija on itse erityisen tarkka siitä, kuinka hänen lasinsa pestään.

– Meillä kotona tuopit pestään pulloharjan kanssa erikseen. Ja aina, kun lasi otetaan kaapista, se huuhdellaan, Kähkönen kertoo.

Mistä tunnistaa puhtaan olutlasin?

Kähkösen mukaan olutlasi on puhdas vasta silloin, kun vesi valuu sen sisäpintojen reunoja pitkin kuin filminauha.

– Mikäli vesi pisaroi sisäpuolella, lasi on vielä likainen ja kaipaa lisää huuhtelua. Siksi lasi on huuhdeltava aina hyvin pesun jälkeen, Kähkönen neuvoo.

Mikä on pahin moka, mihin oluen tarjoilussa voi sortua?

– Viime kädessä juoma kaadetaan liian lämpimänä likaiseen lasiin, mikä lopullisesti pilaa makunautinnon.

  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!