Älä hidasta aineenvaihduntaasi tietämättäsi – näin estät sen

vihannekset
Monipuolinen ruokavalio tehostaa aineenvaihduntaa. Shutterstock

Syötkö milloin sattuu? Nukutko tarpeeksi? Yllättävätkin asiat saattavat vaikuttaa aineenvaihduntaan hidastavasti.

Mitä vilkkaammin aineenvaihdunta toimii, sitä enemmän kaloreita palaa. Pidä huoli, ettet sorru huomaamattasi virheisiin, jotka hidastavat aineenvaihduntaasi.

Huono ruokailurytmi

Jerusalemin heprealaisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa vuonna 2012 saatiin viitteitä siitä, että säännöllisin väliajoin nautitut ateriat edistävät laihtumista. Tutkijat epäilevät, että syöminen samaan aikaan joka päivä opettaa elimistön polttamaan kaloreita aterioiden välillä.

Liian vähäiset yöunet

Vuonna 2012 tehty tutkimus paljasti, että vähän nukkuvat ihmiset myös liikkuvat vähemmän seuraavana päivänä, joten he myös polttavat vähemmän kaloreita. Saksalais- ja ruotsalaistutkijoiden mukaan unenpuute aiheuttaa myös sen, että elimistö vähentää levossa käyttämäänsä energiaa.

Liian niukka ruokavalio

Jos syö liian niukasti, elimistö luulee nääntyvänsä ja hidastaa aineenvaihduntaa säästelläkseen vähäisiä energiamääriään.

Kalsiumin puute

Hyvä syy juoda maitoa: Tennesseen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan runsaasti kalsiumia sisältävä ruokavalio auttaa polttamaan enemmän rasvaa.

Liian vähäinen vedenjuonti

Aineenvaihdunta on riippuvainen vedestä. Utahin yliopiston tutkijoiden mukaan saatatkin polttaa pari prosenttia vähemmän kaloreita, jos kärsit nestehukasta.

Olematon aamupala

Tiedätkin jo ehkä, että sorrut luultavasti ahmimaan lounaalla liikaa, jos aamiainen on jäänyt välistä. Mutta tiesitkö, että aamupalan väliin jättäminen huijaa myös elimistön säästämään energiaa, mikä tarkoittaa että se polttaa kaloreita hitaammin? Tämä on yksi syy, jonka vuoksi American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että aamupalan väliin jättävät ovat 4,5 kertaa todennäköisemmin liikalihavia kuin aamiaisensa syövät.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja