Akseli Herlevi: Tämän takia jauhelihaa ei kannata syödä raakana

tartar
Shutterstock

Huomenta Suomen Makuja ja Elämää -osiossa vieraillut kokki Akseli Herlevi vinkkasi parhaat tärpit tartarin valmistukseen.

Huomenta Suomessa vietetään tällä viikolla riistaviikkoa ja sen kunniaksi kokki Akseli Herlevi valmisti herkullisen hirvitartarin. Tartar tarkoittaa raakana syötävää lihapihviä ja tällä kertaa raaka-aineeksi valikoitui hirven sisäfilee.

– Tartar on siitä hyvä ruoka, että sen voi valmistaa osasta kuin osasta. Liha hienonnetaan niin pieneksi, että vaikka osa olisi hieman sitkeämpää, niin se maistuu ihan mukavasti.

Tartarin voi valmistaa hirven lisäksi esimerkiksi porosta tai naudanlihasta. Raadonsyöjistä, kuten karhusta ja villisiasta tartaria ei kannata Herlevin mukaan valmistaa.

– Niitä ei kannata syödä raakana ollenkaan, koska lihassa voi olla trikiinivaara.

Voitko tartarin valmistaa jauhelihasta?

Herlevin mukaan tartarin voi valmistaa myös jauhelihasta, mutta silloin lihan täytyy olla ehdottoman tuoretta, esimerkiksi itse tuoreesta lihasta jauhettua.

– Suositus olisi, että tartar tehdään kokonaisesta fileestä. Lihassa on aina bakteereita ja ne ovat erityisesti lihan pinnassa. Silloin kun jauheliha jauhetaan, niin pinta ja sisäkerrokset menevät sekaisin. Sen takia sanotaan, että jauhelihaa ei suositella syötäväksi raakana, Herlevi muistuttaa.

Katso videolta Akseli Herlevin vinkkejä tartarin valmistamiseen:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja