Akseli Herlevi kehitteli unelmien hampurilaisen: "Kreisi burgeri", jonka välissä on sipsejä – kokeile helppoa reseptiä kotona

Kuuban burgeri Akseli Herlevi
Akseli Herlevi esittelee Kuuban burgereita. MTV

Miten hyvästä hampurilaisesta saa vielä paremman? Laita sen väliin palvikinkkua, aiolia ja sipsejä!

Naughty BRGR -ravintoloitsija, kokki Akseli Herlevin kuubalaiset burgerit vievät hampurilaistenystävien sydämen. Maailmalta hampurilaisoppia hakemassa käynyt Herlevi sain inspiraation burgereihin kuubalaisesta hampurilaisesta, fritasta. Fritan tyypillinen ainesosa ovat friteeratut perunat – Herlevin burgeriversiossa asiaa ajavat perunalastut. Ajatus saattaa kauhistuttaa, mutta hampurilaista haukatessa ymmärtää niiden idean: burgeriin saadaan sipseillä aivan uudenlainen rakenne.

– Fidel kielsi aikoinaan Kuubassa fritojen valmistuksen, koska se oli liian amerikkalainen ja siinä käytettiin naudanlihaa. Nuoret kuubalaiset eivät edes tunne sitä ruokalajia siis. Mutta esimerkiksi Miamissa niitä tarjoillaan edelleen. Tämä on siinä mielessä kreisi burgeri, että tässä ei ole mitään tuoretta kasvista välissä, Herlevi nauraa.

Uudet hampurilaissämpylät vastaavat kuluttajien kysyntään

Kuuban burgerin resepti löytyy myös uusista suomalaisille hampurilaistenystäville suunnatuista, THE BRGR -valmissämpylöiden paketista. Herlevi on kehitellyt uudet premiun-hampurilaissämpylät yhteistyössä Vaasanin kanssa.

Hyvä hampurilaissämpylä Akseli Herlevin mukaan:

1. Sämpylän pitää olla hyvin pehmeä, jotta burgerin voi syödä helposti käsin, eivätkä täytteet tursua sämpylöiden välistä.

2. Hyvä hampurilaissämpylä on itse asiassa väline, jotta et sotke sormiasi samalla, kun syöt pihviä ja täytteittä.

3. Hyvä hampurilaissämpylä ei ota liian isoa roolia burgerissa, vaan tekee elämyksestä täydellisen.

– Kehitimme Vaasanin kanssa semi-briossityylisen, suomalaiseen makuun testatun, rakenteeltaan pehmeän ja elastisen sämpylän. Sen ominaisuuksien ansiosta hampurilainen on helposti syötävä, muttei kuitenkaan sotke sormia, kuvailee Akseli Herlevi uusia nimellään markkinoitavia gourmet-sämpylöitä.

Uusilla päivittäistavarakauppoihin juuri ilmestyneillä hampurilaissämpylöillä on tarkoitus vastata kasvaneeseen burgerikysyntään. Suomalaiset haluavat nyt tehdä burgereita kotioloissa, mutta kalpean ja kuivan, seesaminsiemenillä höystetyn valmissämpylän sijaan leivän halutaan olevan laadukas.

Akseli Herlevi suosittelee paahtamaan sämpylöitä kevyesti esimerkiksi paistinpannulla, jotta niiden sisäpintaan saadaan hieman väriä.

– Se tuo sämpylöihin myös todella paljon enemmän makua, Herlevi vinkkaa.

Hyvään pihviin ei tarvita muuta kuin jauheliha ja mausteet

Hyvän sämpylän lisäksi tarvitaan tietysti myös hyvä burgeripihvi. Pihviin kannattaa valita jauhelihaa, jossa rasvaa on noin 20 prosenttia. Mitään sidosaineita, kuten kananmunaa, ei pihvin valmistamiseen todellisuudessa tarvita. Laadukas jauheliha, suola ja pippuri riittävät. Mausteet lisätään pihvin pinnalle ennen paistamista.

– Jauhelihaa ei koskaan saa vaivata liikaa, muuten pihvistä tulee murekemainen ja sitkeä. Niin vähän käsittelyä kuin mahdollista, Herlevi muistuttaa.

Kuuban burgeri á la Akseli Herlevi

4 burgerisämpylää
4 valmista burgerpihviä
4 viipaletta kinkkua
4 viipaletta emmentaljuustoa
8 rkl aiolia eli valkosipulimajoneesia
4 tl srirachakastiketta
2 dl perunasipsejä
suolaa ja pippuria

Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Grillaa/paista pihvit ja kun ne on käännetty, lämmitä myös kinkkuviipaleet ja nosta ne pihvien päälle. Lisää päälle emmentaljuustot ja anna sulaa samalla, kun pihvin toinen puoli grillaantuu. Paahda sämpylät. Kasaa burgerit: laita aiolita sekä kanteen että pohjaan paahdetulle pinnalle. Lisää kanteen srirachaa ja perunasipsejä. Nosta grillatut pihvit pohjalle ja kansi sipseineen paikoilleen. Ei muuta kuin ääntä kohti. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja