Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aki Wahlman paljastaa erikoisen kinkunpaistovinkkinsä – tätä valmistustapaa et taatusti ole ajatellut!

Pallogrilliin sopii parhaiten pieni, luuton joulukinkku, joka painaa noin 3–4 kilogrammaa. Kuvituskuva.
Pallogrilliin sopii parhaiten pieni, luuton joulukinkku, joka painaa noin 3–4 kilogrammaa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 17.12.2017 08:08

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Joulunpyhien lähestyessä lähenee myös vuoden tärkein paisto-operaatio, nimittäin joulukinkun paistaminen. Siinä missä useat suomalaiset lämmittelevät uunejaan, Aki Wahlman luottaa pallogrilliin.

Kinkku on ollut pitkään jo suomalaisten joulupöytien kuningas. Myös huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman tekee joulupöytään kinkun, mutta hiukan erilaisella tavalla.

– Olen tehnyt viimeiset viisi vuotta joulukinkun aina pallogrillissä. Ensin savustan sen, ja sitten paistan pikkuhiljaa, Wahlman paljastaa.

Wahlman kuitenkin muistuttaa, että pallogrillissä tehdyn kinkun täytyy olla melko pieni eikä luullista kinkkua ei grilliin kannata laittaa. Huippukokki itse tekeekin pallogrillissä yleensä noin 3–4 kilogrammaa painavan kinkun.

– Pallogrilliä ei tule käytettyä talvisin niin paljon, mutta tuollaiseen se sopii loistavasti. Siitä tulee kinkkuun oikein hieno savun aromi, Wahlman kehuu.

Trendikkäät savustavat nyt katajanoksilla

Aluksi Wahlman kertoo savustavansa kinkun aluksi voimakkaasti. Grilliin hän heittää ensin liotettuja puulastuja. Käytettäväksi hän suosittelee esimerkiksi siihen tarkoitettuja savustuslastuja.

– Kunnon isoja puulastuja, jotka liotetaan vedessä. Ei mitään sahanpurua, jota myydään huoltoasemilla, vaan oikein paksuja, isoja lastuja. Sekaan voi sitten laittaa kotipihalta esimerkiksi katajanoksia. Niillä savustaminen on nyt kaikkein trendikkäintä, Wahlman paljastaa.

– Sitten pallogrillin toiseen reunaan laitetaan lämpö ja toiseen reunaan kinkku. Kansi päälle, ylä- ja alaluukku hiukan auki, niin se lämpö pääsee kiertämään siellä, Wahlman kertoo.

Sama savustusvinkki toimii miehen mukaan myös erinomaisesti kasviksiin, juureksiin ja kalaan.

"Savun maku on se tärkein"

Paistomittari kertoo, kun kinkku on valmis. Wahlmanin mukaan mittarin näyttäessä 84 astetta on kinkku valmis ja sen voi ottaa grillistä pois. Paistossa kestää Wahlmanin mukaan noin kuusi tuntia.

– Sitten se on oikein murea ja kypsä, hän kertoo.

Kinkun voi nostaa pöytään sellaisenaan tai päälle voi lisätä kuorrutetta ja koristeita. Wahlman luottaa perinteiseen, tai jättäisi kuorrutuksen kokonaan pois.

– Perinteinen sinappi ja korppujauho toimivat kuorrutteena, mutta en itse edes kuorruta kinkkua. Makua tulee niistä niin vähän, ja savun maku on kuitenkin se tärkein.

***

Kokeile myös ihania kinkkutäytteisiä joulutorttuja – katso resepti videolta!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kari Aihisen tärkeimmät vinkit joulukinkun paistoon: "Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku"Näin Kari Aihinen kehottaa paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Tulee sahanpurua uunista ulos"Näin Kari Aihinen neuvoo paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Sitten tulee sahanpurua uunista ulos"Aki Wahlman jakaa parhaat itsenäisyyspäivän ruokavinkit – yhdessä asiassa huippukokki luottaa ruotsalaiseen...Henri Alén jakaa parhaat vinkkinsä pataruokiin: "Ykkösnyrkkisääntö on..."Haluatko rapean kuoren vai herkullisen paistoliemen? Tämä on paras tapa valmistaa joulukinkku
JoulukinkkuJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Joulukinkku
  • 16.12.202407:40
    Joulu

    Mitä joulukinkun mausteneilikka alun perin symboloi? Tätä ei moni tiedä

  • 22.12.202319:12
    Joulu

    Tältä näyttää suomalainen joulu tilastojen valossa – monen suosikkiherkku onkin inhokki

  • 23.12.202216:58
    Raha

    Käytätkö pörssisähköä? Tällainen on kinkunpaiston ja joulusaunan hintalappu

  • 23.12.202007:01
    Joulu

    Älä missään nimessä kaada kinkkurasvaa viemäriin – toimi sen sijaan näin!

  • 22.12.201809:32
    Joulu

    Suomalaiskokki kehottaa: Ota kinkun paistorasva talteen – ja käytä myöhemmin ruoanlaitossa!