Aki Wahlman paljastaa erikoisen kinkunpaistovinkkinsä – tätä valmistustapaa et taatusti ole ajatellut!

joulukinkku
Pallogrilliin sopii parhaiten pieni, luuton joulukinkku, joka painaa noin 3–4 kilogrammaa. Kuvituskuva. Shutterstock

Joulunpyhien lähestyessä lähenee myös vuoden tärkein paisto-operaatio, nimittäin joulukinkun paistaminen. Siinä missä useat suomalaiset lämmittelevät uunejaan, Aki Wahlman luottaa pallogrilliin.

Kinkku on ollut pitkään jo suomalaisten joulupöytien kuningas. Myös huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman tekee joulupöytään kinkun, mutta hiukan erilaisella tavalla.

– Olen tehnyt viimeiset viisi vuotta joulukinkun aina pallogrillissä. Ensin savustan sen, ja sitten paistan pikkuhiljaa, Wahlman paljastaa.

Wahlman kuitenkin muistuttaa, että pallogrillissä tehdyn kinkun täytyy olla melko pieni eikä luullista kinkkua ei grilliin kannata laittaa. Huippukokki itse tekeekin pallogrillissä yleensä noin 3–4 kilogrammaa painavan kinkun.

– Pallogrilliä ei tule käytettyä talvisin niin paljon, mutta tuollaiseen se sopii loistavasti. Siitä tulee kinkkuun oikein hieno savun aromi, Wahlman kehuu.

Trendikkäät savustavat nyt katajanoksilla

Aluksi Wahlman kertoo savustavansa kinkun aluksi voimakkaasti. Grilliin hän heittää ensin liotettuja puulastuja. Käytettäväksi hän suosittelee esimerkiksi siihen tarkoitettuja savustuslastuja.

– Kunnon isoja puulastuja, jotka liotetaan vedessä. Ei mitään sahanpurua, jota myydään huoltoasemilla, vaan oikein paksuja, isoja lastuja. Sekaan voi sitten laittaa kotipihalta esimerkiksi katajanoksia. Niillä savustaminen on nyt kaikkein trendikkäintä, Wahlman paljastaa.

– Sitten pallogrillin toiseen reunaan laitetaan lämpö ja toiseen reunaan kinkku. Kansi päälle, ylä- ja alaluukku hiukan auki, niin se lämpö pääsee kiertämään siellä, Wahlman kertoo.

Sama savustusvinkki toimii miehen mukaan myös erinomaisesti kasviksiin, juureksiin ja kalaan.

"Savun maku on se tärkein"

Paistomittari kertoo, kun kinkku on valmis. Wahlmanin mukaan mittarin näyttäessä 84 astetta on kinkku valmis ja sen voi ottaa grillistä pois. Paistossa kestää Wahlmanin mukaan noin kuusi tuntia.

– Sitten se on oikein murea ja kypsä, hän kertoo.

Kinkun voi nostaa pöytään sellaisenaan tai päälle voi lisätä kuorrutetta ja koristeita. Wahlman luottaa perinteiseen, tai jättäisi kuorrutuksen kokonaan pois.

– Perinteinen sinappi ja korppujauho toimivat kuorrutteena, mutta en itse edes kuorruta kinkkua. Makua tulee niistä niin vähän, ja savun maku on kuitenkin se tärkein.

***

Kokeile myös ihania kinkkutäytteisiä joulutorttuja – katso resepti videolta!

1:05

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja