Joulunpyhien lähestyessä lähenee myös vuoden tärkein paisto-operaatio, nimittäin joulukinkun paistaminen. Siinä missä useat suomalaiset lämmittelevät uunejaan, Aki Wahlman luottaa pallogrilliin.
Kinkku on ollut pitkään jo suomalaisten joulupöytien kuningas. Myös huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman tekee joulupöytään kinkun, mutta hiukan erilaisella tavalla.
– Olen tehnyt viimeiset viisi vuotta joulukinkun aina pallogrillissä. Ensin savustan sen, ja sitten paistan pikkuhiljaa, Wahlman paljastaa.
Wahlman kuitenkin muistuttaa, että pallogrillissä tehdyn kinkun täytyy olla melko pieni eikä luullista kinkkua ei grilliin kannata laittaa. Huippukokki itse tekeekin pallogrillissä yleensä noin 3–4 kilogrammaa painavan kinkun.
– Pallogrilliä ei tule käytettyä talvisin niin paljon, mutta tuollaiseen se sopii loistavasti. Siitä tulee kinkkuun oikein hieno savun aromi, Wahlman kehuu.
Trendikkäät savustavat nyt katajanoksilla
Aluksi Wahlman kertoo savustavansa kinkun aluksi voimakkaasti. Grilliin hän heittää ensin liotettuja puulastuja. Käytettäväksi hän suosittelee esimerkiksi siihen tarkoitettuja savustuslastuja.
– Kunnon isoja puulastuja, jotka liotetaan vedessä. Ei mitään sahanpurua, jota myydään huoltoasemilla, vaan oikein paksuja, isoja lastuja. Sekaan voi sitten laittaa kotipihalta esimerkiksi katajanoksia. Niillä savustaminen on nyt kaikkein trendikkäintä, Wahlman paljastaa.
– Sitten pallogrillin toiseen reunaan laitetaan lämpö ja toiseen reunaan kinkku. Kansi päälle, ylä- ja alaluukku hiukan auki, niin se lämpö pääsee kiertämään siellä, Wahlman kertoo.

