Suomen suuri juhlavuosi voi asettaa itsenäisyyspäivän juhlapöydän sisällölle paineita. Mikä on perinteisten ruokien ja uusien tuulien sopiva yhtälö? Aki Wahlmanin itsenäisyyspäivän ruokapöytä luottaa pääosin traditionaalisiin suomalaisiin ruokiin, mutta ähkyä ateriasta ei ole tarkoitus tulla.
– Tänä vuonna itsenäisyyspäivä on oikein tällainen ylikorostettu, kun on satavuotisjuhlavuosi. Minulle itsenäisyyspäivänruoka on enemmän herkullisia kylmiä ruokia ja aika vähän lämpimiä, huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo.
Wahlmanin itsenäisyyspäivänpöydässä panostetaankin erityisesti kaloihin, äyriäisruokiin ja mätiin. Pääruoaksi hän valitsisi mieluiten pitkään haudutetun potkakiekon tai häränrinnan, jonka kanssa tarjolla on vain juureksia. Ruoka ei saa muuttua liian raskaaksi.
– Suosin paljon alkuruokia, lihapääruoan kanssa sitten paljon hyviä, raikkaita kasviksia. Kasviksia ei tarvitse edes kypsentää, ne voivat olla raakoja, silloin ruoka ei tunnu niin raskaalta.
– Tänä päivänä kasviksia käytetään paljon niin, ettei niitä kuorita. Miksi kuoria makua pois? Kasviksia ei tule keittää, vaan ne paahdetaan ja savustetaan. Se on erittäin hyvää, niissä on hyvä maku kuorineen, huippukokki kertoo.
Wahlmanin mukaan juureksia, kuten maa-artisokkaa ja juuriselleriä, voi erinomaisesti savustaa pallogrillissä, ja sen jälkeen kypsentää kevyesti vielä uunissa miedossa lämmössä.
Alko arvioi, että Suomen satavuotisjuhla tulee nostamaan juhlajuomien myynnin ennätyskorkealle tasolle. myynnin odotetaan kasvavan jopa yli 400 prosenttia!
