Aki Wahlman jakaa parhaat itsenäisyyspäivän ruokavinkit – yhdessä asiassa huippukokki luottaa ruotsalaiseen...

aki wahlman
Aki Wahlman jakoi parhaimmat ruokavinkkinsä kala- ja kasvisruokiin Makuja.fi-sivustolle. MTV

Suomen suuri juhlavuosi voi asettaa itsenäisyyspäivän juhlapöydän sisällölle paineita. Mikä on perinteisten ruokien ja uusien tuulien sopiva yhtälö? Aki Wahlmanin itsenäisyyspäivän ruokapöytä luottaa pääosin traditionaalisiin suomalaisiin ruokiin, mutta ähkyä ateriasta ei ole tarkoitus tulla.

– Tänä vuonna itsenäisyyspäivä on oikein tällainen ylikorostettu, kun on satavuotisjuhlavuosi. Minulle itsenäisyyspäivänruoka on enemmän herkullisia kylmiä ruokia ja aika vähän lämpimiä, huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo.

Wahlmanin itsenäisyyspäivänpöydässä panostetaankin erityisesti kaloihin, äyriäisruokiin ja mätiin. Pääruoaksi hän valitsisi mieluiten pitkään haudutetun potkakiekon tai häränrinnan, jonka kanssa tarjolla on vain juureksia. Ruoka ei saa muuttua liian raskaaksi.

– Suosin paljon alkuruokia, lihapääruoan kanssa sitten paljon hyviä, raikkaita kasviksia. Kasviksia ei tarvitse edes kypsentää, ne voivat olla raakoja, silloin ruoka ei tunnu niin raskaalta.

– Tänä päivänä kasviksia käytetään paljon niin, ettei niitä kuorita. Miksi kuoria makua pois? Kasviksia ei tule keittää, vaan ne paahdetaan ja savustetaan. Se on erittäin hyvää, niissä on hyvä maku kuorineen, huippukokki kertoo.

Wahlmanin mukaan juureksia, kuten maa-artisokkaa ja juuriselleriä, voi erinomaisesti savustaa pallogrillissä, ja sen jälkeen kypsentää kevyesti vielä uunissa miedossa lämmössä.

Alko arvioi, että Suomen satavuotisjuhla tulee nostamaan juhlajuomien myynnin ennätyskorkealle tasolle. Näiden juomien myynnin odotetaan kasvavan jopa yli 400 prosenttia!

Entä miten mies valmistaa kalat? Siian Wahlman valmistaa perinteisesti graavaamalla, mutta lohen perinteinen graavaus saa pientä twistiä. Graavatun lohen päälle huippukokki lisää rapeutta ja maustetta.

– Laitan graavauksessa sekaan aika paljon sokeria ja suolaa ruotsalaistyylisesti. Sitten kun kala on graavautunut, leikkaan siitä palasia ja laitan päälle porkkana- ja inkiväärisuikaleita sekä oliiviöljyä. Ihan kotona voi leikata juustohöylällä ja veitsellä inkivääristä ja porkkanasta tulitikun kokoisia lastuja, Wahlman kertoo.

– Loheen on porukka jo vähän kyllästynyt, niin siihen kaipaa ehkä vähän uusia vinkkejä. Porkkanasta, inkivääristä ja oliiviöljystä tulee vähän erilainen maku. Sen tavan opin, kun olin Ruotsissa töissä ja se on jäänyt sieltä osaksi meidän perheen juhlapöytää.

Katso myös graavatun lohen sekä graavatun siian reseptit.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja