Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aki Wahlman jakaa parhaat itsenäisyyspäivän ruokavinkit – yhdessä asiassa huippukokki luottaa ruotsalaiseen...

Aki Wahlman jakoi parhaimmat ruokavinkkinsä kala- ja kasvisruokiin Makuja.fi-sivustolle.
Aki Wahlman jakoi parhaimmat ruokavinkkinsä kala- ja kasvisruokiin Makuja.fi-sivustolle.MTV
Julkaistu 03.12.2017 08:30

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Suomen suuri juhlavuosi voi asettaa itsenäisyyspäivän juhlapöydän sisällölle paineita. Mikä on perinteisten ruokien ja uusien tuulien sopiva yhtälö? Aki Wahlmanin itsenäisyyspäivän ruokapöytä luottaa pääosin traditionaalisiin suomalaisiin ruokiin, mutta ähkyä ateriasta ei ole tarkoitus tulla.

– Tänä vuonna itsenäisyyspäivä on oikein tällainen ylikorostettu, kun on satavuotisjuhlavuosi. Minulle itsenäisyyspäivänruoka on enemmän herkullisia kylmiä ruokia ja aika vähän lämpimiä, huippukokki ja keittiömestari Aki Wahlman kertoo.

Wahlmanin itsenäisyyspäivänpöydässä panostetaankin erityisesti kaloihin, äyriäisruokiin ja mätiin. Pääruoaksi hän valitsisi mieluiten pitkään haudutetun potkakiekon tai häränrinnan, jonka kanssa tarjolla on vain juureksia. Ruoka ei saa muuttua liian raskaaksi.

– Suosin paljon alkuruokia, lihapääruoan kanssa sitten paljon hyviä, raikkaita kasviksia. Kasviksia ei tarvitse edes kypsentää, ne voivat olla raakoja, silloin ruoka ei tunnu niin raskaalta.

– Tänä päivänä kasviksia käytetään paljon niin, ettei niitä kuorita. Miksi kuoria makua pois? Kasviksia ei tule keittää, vaan ne paahdetaan ja savustetaan. Se on erittäin hyvää, niissä on hyvä maku kuorineen, huippukokki kertoo.

Wahlmanin mukaan juureksia, kuten maa-artisokkaa ja juuriselleriä, voi erinomaisesti savustaa pallogrillissä, ja sen jälkeen kypsentää kevyesti vielä uunissa miedossa lämmössä.

Alko arvioi, että Suomen satavuotisjuhla tulee nostamaan juhlajuomien myynnin ennätyskorkealle tasolle. Näiden juomien myynnin odotetaan kasvavan jopa yli 400 prosenttia!

Entä miten mies valmistaa kalat? Siian Wahlman valmistaa perinteisesti graavaamalla, mutta lohen perinteinen graavaus saa pientä twistiä. Graavatun lohen päälle huippukokki lisää rapeutta ja maustetta.

– Laitan graavauksessa sekaan aika paljon sokeria ja suolaa ruotsalaistyylisesti. Sitten kun kala on graavautunut, leikkaan siitä palasia ja laitan päälle porkkana- ja inkiväärisuikaleita sekä oliiviöljyä. Ihan kotona voi leikata juustohöylällä ja veitsellä inkivääristä ja porkkanasta tulitikun kokoisia lastuja, Wahlman kertoo.

– Loheen on porukka jo vähän kyllästynyt, niin siihen kaipaa ehkä vähän uusia vinkkejä. Porkkanasta, inkivääristä ja oliiviöljystä tulee vähän erilainen maku. Sen tavan opin, kun olin Ruotsissa töissä ja se on jäänyt sieltä osaksi meidän perheen juhlapöytää.

Katso myös graavatun lohen sekä graavatun siian reseptit.

***

5:23Vappu Pimiän sitruunagraavattu lohi

Lisää aiheesta:

Meri-Tuuli Väntsi vinkkaa yllättävän grilliruoan: "Helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät"Aki Wahlman paljastaa erikoisen kinkunpaistovinkkinsä – tätä valmistustapaa et taatusti ole ajatellut!Aki Wahlman neuvoo, miten eilisen ruoasta saa täysin erilaisen aterian – löytyyhän jo sinun keittiöstäsi? Henri Alén jakaa parhaat vinkkinsä pataruokiin: "Ykkösnyrkkisääntö on..."Suomalaiskokin vinkeillä säästät ruokalaskussa: Perunankuoretkin voi hyödyntää helposti!Suomalaiskokit hehkuttavat: Osta tätä lihaa pääsiäiseksi – "todella paljon herkullisempaa kuin lampaanpaisti"
KasvisruokaKalaItsenäisyyspäivän herkutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvisruoka
  • 5.9.14:45
    Pizza

    Keittiöpäällikön pizzavinkki kotikeittiöön: "Sillä voi oikeasti pelastaa sen pizzaperjantain"

  • 25.6.23:01
    Ilmastonmuutos

    Sitra: Moni suomalainen valmis pienentämään hiilijalanjälkeään kasvisruokapäivällä

  • 14.06.202017:29
    Ruoka

    Suosikkibloggaaja Hanna Gullichsen saa törkyviestejä, kun hän käyttää lihaa – myös kelmu ja ketsuppi suututtavat

  • 07.06.202014:08
    MTV Uutiset Live

    Käveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"

  • 12.06.201908:55
    Ruoka

    Kuluttajan makutestissä selvä voittaja: Tässä on paras kasvisleikkele – "maistuu ihan meetvurstilta"