Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aivan uudenlaisia makuja – keksittiinkö mullistus oluen tuotantoon?

Shutterstock
Julkaistu 05.03.2015 12:17

MTV LIFESTYLE

Teknologian tutkimuskeskus on julkaissut ensimmäisenä tieteellisen tutkimuksen koskien hybridilager-hiivojen kehittämisen onnistumista.

Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology -verkkolehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on onnistunut kehittämään hybridihiivoja, joilla lager-olueen voidaan luoda uudenlaista makua ja nopeuttaa valmistusprosessia.

Uudenlaisia lager-oluita?

Lager-oluiden valmistuksessa on käytetty jo satojen vuosien ajan samaa hiivalajia toisin kuin alen, viskin, viinin ja siiderin valmistuksessa, joihin on olemassa laaja kirjo makuvivahteita tuottavia hiivoja. VTT kehitti hybridihiivoja, joilla myös lager-olueen voidaan luoda uudenlaista makua – ja nopeuttaa niiden valmistusprosessia.

Maultaan usein hyvinkin erilaisten lager-oluiden valmistuksessa käytetään perinteisesti luotettavaa ja kylmyyttä kestävää hiivalajia. Tutkimuksissa pystyttiin osoittamaan, että tämä panimomestarien luottohiiva onkin itse asiassa kahdesta hiivalajista muodostuva hybridi.

Näiden löydösten myötä tutkijoille avautui mahdollisuus luoda uusia, oluita varten räätälöityjä lager-hiivoja risteyttämällä niitä valikoidusti. Täten jatkossa voidaan tuottaa olueen uusia makuja tai esimerkiksi nopeuttaa oluenvalmistuksen käymisvaihetta.

Tutkimus osoittaa, että VTT:n menetelmä soveltuu uusien lager-hiivakantojen tuottamiseen ja uusien oluen tuoksuun ja makuun vaikuttavien ominaisuuksien luomiseen sekä oluen valmistusprosessin parantamiseen.

Lähde: VTT

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo7 vuotta sitten eräältä oluenpanijalta jäi humalaa yli – syntyi erikoinen vesi, jota saa nyt SuomestakinOlutpullojen ja -tölkkien räjähtely aiheuttanut vakavia vammoja – VTT keksi, miten vaarallinen poksahtelu estetään Olutguru peräänkuuluttaa: Tämä hyvään juomakulttuuriin kuuluva tapa suomalaisten tulisi omaksua No nyt! Tiedemiehet ovat kehittäneet "terveellisen oluen", joka sisältää probioottejaHittioluen taustalla huikea tarina – keksittiin täysin vahingossa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:01
    Leivonta

    Helppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvita

  • Eilen09:35
    Ruoka

    Kokki näyttää, miten teet klassikkokastikkeen helposti itse – "Ihmisiä vähän pelottaa"

  • 30.11.19:08
    Keittiö

    Mihin kaikkeen keittiön pienempää tiskiallasta voi hyödyntää?

  • 30.11.17:15
    Ruoka

    Paras lohikeitto ikinä? Tämä on Harri Syrjäsen "törkeän hyvän" reseptin salaisuus

  • 30.11.13:08
    Antti Railio

    Laulajatähti Antti Railio pelottavasta tilanteestaan: "Eteisvärinä"