Aivan uudenlaisia makuja – keksittiinkö mullistus oluen tuotantoon?

Olut
Shutterstock

Teknologian tutkimuskeskus on julkaissut ensimmäisenä tieteellisen tutkimuksen koskien hybridilager-hiivojen kehittämisen onnistumista.

Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology -verkkolehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on onnistunut kehittämään hybridihiivoja, joilla lager-olueen voidaan luoda uudenlaista makua ja nopeuttaa valmistusprosessia.

Uudenlaisia lager-oluita?

Lager-oluiden valmistuksessa on käytetty jo satojen vuosien ajan samaa hiivalajia toisin kuin alen, viskin, viinin ja siiderin valmistuksessa, joihin on olemassa laaja kirjo makuvivahteita tuottavia hiivoja. VTT kehitti hybridihiivoja, joilla myös lager-olueen voidaan luoda uudenlaista makua – ja nopeuttaa niiden valmistusprosessia.

Maultaan usein hyvinkin erilaisten lager-oluiden valmistuksessa käytetään perinteisesti luotettavaa ja kylmyyttä kestävää hiivalajia. Tutkimuksissa pystyttiin osoittamaan, että tämä panimomestarien luottohiiva onkin itse asiassa kahdesta hiivalajista muodostuva hybridi.

Näiden löydösten myötä tutkijoille avautui mahdollisuus luoda uusia, oluita varten räätälöityjä lager-hiivoja risteyttämällä niitä valikoidusti. Täten jatkossa voidaan tuottaa olueen uusia makuja tai esimerkiksi nopeuttaa oluenvalmistuksen käymisvaihetta.

Tutkimus osoittaa, että VTT:n menetelmä soveltuu uusien lager-hiivakantojen tuottamiseen ja uusien oluen tuoksuun ja makuun vaikuttavien ominaisuuksien luomiseen sekä oluen valmistusprosessin parantamiseen.

Lähde: VTT

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja