Aito unkarilainen gulassi

MTV Oy, All rights reserved

Tasan vuosi sitten tuli piipahdettua Budapestissa ja maistettua monen gourmet-herkun lisäksi aitoa gulassia kaupungin komeassa kauppahallissa. Samalla nappasin mukaani paprikajauheita ja -tahnoja, jotka huomasin jääneen käyttämättä ja parasta ennenkin oli ehtinyt tulla vastaan. Sit vaan äkkiä omaa gulassia tekemään.

Mietin, mistä lähtisin etsimään mahdollisimman uniikkia reseptiä. Morsian tajusi ehdottaa kurkkaamaan unkarilaistaustaisen Anikó LehtisenPunavuori Gourmet -blogia ja sieltähän aito Gulyász-ohje löytyi. Samalla tuli opittua tuosta suomalaisille näennäisen tutusta ruoasta se, että meilläpäin usein gulassina tarjoiltava keitto on oikeasti nimeltään Pörkölt.

Anikóa lainaten:

Gulassi: keitto, jossa ei paahdeta mitään. Tehdään yleensä naudasta.

Pörkölt: pataruoka, jossa paahdetaan liha. Tehdään yleensä possusta.

Gulassiohjeen tekee poikkeuksellisen hienoksi sen helppous ja raaka-aineiden yksinkertaisuus. Maun puolesta olisin kuvitellut paljon moniulotteisempaa maustamista. Aktiivista kokkausaikaa kuluu vartti. Pata vaatii toki hauduttelua pari kolme tuntia, mutta jos sen laittaa heti tulille töistä päästyään, ehtii siitä helposti nauttia vielä samana iltanakin. Ja toisaalta, tällaiset lihapadat tuppaavat olemaan parhaimmillaan seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

HUOM! Unkarilaista paprikajauhetta myydään tulisena ja makeana. Itse käytin tulista, joka antoi keitolle juuri mukavan napakan taustapotkun. Mausta oman maun mukaan.

Juomaksi Anikó suosittelee kevyttä punaviiniä viileänä.

VINKKI!Tsekkaa myös Anikón resepti Pörköltille.

Unkarilainen Gulyász

6-8 syöjälle

n. 1 kg naudan kulmapaistia, pieneksi kuutioituna

2-3 sipulia, kuutioituna

2-3 rkl paprikajauhetta

pari tomaattia, palasteltuna

pari paprikaa, palasteltuna

(perunoita, jos haluat)

vettä

suolaa

Laita liha ja sipuli pataan ja laske vettä päälle niin paljon, että ne peittyvät kunnolla. Kiehauta ja kuori vaahto pois. Lisää mukaan paprikajauhe, tomaatit ja paprikat. Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi. Jos haluat mukaan perunoita, lisää palaset sekaan puolta tuntia ennen haudutuksen loppua. Maista ja mausta mieleiseksi. Nauti rapeakuorisen leivän kera ja dippaile sitä liemeen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja