Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aito unkarilainen gulassi

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 27.11.2016 14:40

Tasan vuosi sitten tuli piipahdettua Budapestissa ja maistettua monen gourmet-herkun lisäksi aitoa gulassia kaupungin komeassa kauppahallissa. Samalla nappasin mukaani paprikajauheita ja -tahnoja, jotka huomasin jääneen käyttämättä ja parasta ennenkin oli ehtinyt tulla vastaan. Sit vaan äkkiä omaa gulassia tekemään.

MTV Oy, All rights reserved

Mietin, mistä lähtisin etsimään mahdollisimman uniikkia reseptiä. Morsian tajusi ehdottaa kurkkaamaan unkarilaistaustaisen Anikó Lehtisen Punavuori Gourmet -blogia ja sieltähän aito Gulyász-ohje löytyi. Samalla tuli opittua tuosta suomalaisille näennäisen tutusta ruoasta se, että meilläpäin usein gulassina tarjoiltava keitto on oikeasti nimeltään Pörkölt.

Anikóa lainaten:

Gulassi: keitto, jossa ei paahdeta mitään. Tehdään yleensä naudasta.

Pörkölt: pataruoka, jossa paahdetaan liha. Tehdään yleensä possusta.

Gulassiohjeen tekee poikkeuksellisen hienoksi sen helppous ja raaka-aineiden yksinkertaisuus. Maun puolesta olisin kuvitellut paljon moniulotteisempaa maustamista. Aktiivista kokkausaikaa kuluu vartti. Pata vaatii toki hauduttelua pari kolme tuntia, mutta jos sen laittaa heti tulille töistä päästyään, ehtii siitä helposti nauttia vielä samana iltanakin. Ja toisaalta, tällaiset lihapadat tuppaavat olemaan parhaimmillaan seuraavana päivänä uudelleen lämmitettyinä.

HUOM! Unkarilaista paprikajauhetta myydään tulisena ja makeana. Itse käytin tulista, joka antoi keitolle juuri mukavan napakan taustapotkun. Mausta oman maun mukaan.

Juomaksi Anikó suosittelee kevyttä punaviiniä viileänä.

VINKKI! Tsekkaa myös Anikón resepti Pörköltille.

Unkarilainen Gulyász

6-8 syöjälle

n. 1 kg naudan kulmapaistia, pieneksi kuutioituna

2-3 sipulia, kuutioituna

2-3 rkl paprikajauhetta

pari tomaattia, palasteltuna

pari paprikaa, palasteltuna

(perunoita, jos haluat)

vettä

suolaa

Laita liha ja sipuli pataan ja laske vettä päälle niin paljon, että ne peittyvät kunnolla. Kiehauta ja kuori vaahto pois. Lisää mukaan paprikajauhe, tomaatit ja paprikat. Hauduta ainakin pari tuntia sakeaksi. Jos haluat mukaan perunoita, lisää palaset sekaan puolta tuntia ennen haudutuksen loppua. Maista ja mausta mieleiseksi. Nauti rapeakuorisen leivän kera ja dippaile sitä liemeen.

Lisää aiheesta:

Chorizoa ja hummusta – helppoa ja herkullistaDarrapasta - tulta, suolaa ja rasvaaCrêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaVegaaninen mustapapu-maissitacoMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTASaanko esitellä, mangalitza-possu!
gulassilihapatanaudanlihanaudanpaistipatapataruokareseptiunkarilainen