Ainutlaatuinen ravintolakonsepti Suomessa – MTV testasi lihansyöjiä hämäävän vegeburgerin: ”Tätä olisi mahdoton erottaa jauhelihasta”

Bun2Bun
Kuvassa Bun2Bun-ketjun Fairly Spicy Brgr. Bun2Bun

Kasvis- ja vegaanituotteiden suosiolle ei näy loppua, ja nyt burgerinsakin saa nauttia kunnollisen pihvin kera – mutta silti vegaanisena.

Saman viikon sisällä kaksi hampurilaisketjua lanseerasi ottaneensa listoilleen hämmästyttävästi jauhelihapihvejä muistuttavat, täysin kasviperäiset hampurilaispihvit. Helsinkiläinen Social Burgerjoint otti vegaanihampurilaisen listalleen täydentämään muuta tarjontaa, mutta Bun2Bun-ketju muutti samalla koko ravintolansa vegaaniseksi.

Toimituksemme pääsi aiemmin tänä syksynä testaamaan myös kohutun "ihmislihaburgerin". Artikkeli jatkuu videon alla. 

0:42

Suomalaisen street foodin uranuurtajat

Bun2Bun on toiminut Kampissa jo vuoden alusta, mutta keskiviikkona 12.12. ravintola lanseerattiin uusiksi sekä Kampin, että Redin kauppakeskusten Food Marketteihin – tällä kertaa 100 prosenttisesti vegaanisena.

Bun2Bunin taustalla on kaksi street foodiin keskittynyttä keittiömestaria, Street Gastro -ketjustakin tutut Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen.

– Nostettiin Suomen katuruokakulttuuri elävien kirjoihin ja oikeaan suuntaan, Kallioinen kommentoi Street Gastron perustamista.

Ajatus vegaanisesta hampurilaisketjusta sai alkunsa jo vuonna 2016, kun miehet pääsivät testaamaan amerikkalaisen Beyond Meatin kehittelemää vegaanista hampurilaispihviä. Tuotteelle oli kuitenkin niin valtava kysyntä jo pelkästään Yhdysvalloissa, etteivät he toimittaneet pihvejä Eurooppaan.

Pihvit jäivät kuitenkin mieliin ja Hassinen ja Kallioinen päättivät, että heti kun tuotetta saataisiin Suomeen, sen ympärille kehiteltäisiin jotain.

Päätös vegaanisuudesta oli helppo

– Tänä vuonna saimme tietää, että pihvejä saataisiin vihdoin Eurooppaan ja alkuvuodesta avasimme Bun2Bunin ja jäimme odottamaan, milloin Beyond Meatin pihvejä alettaisiin toimittaa, Hassinen kertoo.

Toimitukset myöhästyivät ja myöhästyivät, mutta kaksi viikkoa sitten miehet saivat tiedon, että nyt laiva on lähtenyt Yhdysvalloista ja pihvejä on tulossa.

- Tässä kesän aikana odottaessa se ajatus vegaanisuudesta vahvistui, kun mietimme, että onko enää mitään järkeä tehdä lihahampurilaisia, kun meillä on sellainen tuote, joka pystyy korvaamaan lihan täysin, Hassinen kertoo.

Kun vegaanimajoneesit ja sämpylät olivat jo valmiina, päätös täysin vegaanisesta hampurilaisketjusta oli Hassisen mukaan melko helppo.

Eroa tavalliseen hampurilaiseen ei huomaa

Vegaanituotteita on nykyisin saatavilla runsaasti, mutta useat maistuvat paatuneiden lihansyöjien makuun silti kummalta. Bun2Bun-ketjun käyttämä BeyondMeat-hampurilaispihvi kuitenkin näyttää ja maistuu aivan lihalta. Hampurilaispihvi on valmistettu pääosin herneproteiinista, mutta muistuttaa gourmet-tason lihaisia hampurilaispihvejä.

Lihaisuus on jakanut vahvasti mielipiteitä, kun vannoutuneet kasvissyöjät eivät ole meinanneet uskoa, ettei pihvissä todella ole lihaa. Toisaalta monet pitävät lihan mausta, mutta haluavat vähentää sen syöntiä eettisistä syistä.

Beyond Meatin pihvin proteiininlähde on herneproteiini, jonka lisäksi pihvi sisältää liudan muita luonnolla aineita, jotta koostumus saadaan samanlaiseksi, kuin lihassa. Pihvi on punertava ja se jätetään jauhelihapihvin tavoin mediumiksi sisältä.

Makuja-toimitus pääsi testaamaan mielipiteitä jakavan burgerin, ja se todella hämmensi!

– Jos joku ei olisi erikseen kertonut, että pihvi ei ole lihaa, en olisi varmaan huomannut edes eroa. Myös vegaaninen majoneesi maistuu ihan siltä itseltään ja kokonaisuus on herkullinen!

– Tätä olisi mahdoton erottaa jauhelihasta.

Hampurilainen myös piti nälkää kauan, eikä sen syömisestä tullut samanlainen ähky, kuin lihaa sisältävän burgerin jälkeen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja