8 vinkkiä – näin vihannekset muuttuvat suussa sulavaksi lisukkeeksi

Vihannekset
Shutterstock

Vihanneksista saa helpoilla kikoilla loistavan makuisia, jos raa’at vihannekset eivät syystä tai toisesta sovi suuhusi. Lue vinkit, miten paahdat vihanneksista upean makuisen lisukkeen ruoallesi!

Paahdetut vihannekset sopivat jopa paatuneimmalle roskaruoan syöjälle tai nirsoimmalle kumppanille. Pikainen visiitti kuumassa uunissa taikoo vihanneksista ravintolatasoisia herkkuja. Pelkkä oliiviöljy saattaa riittää maustamaan vihannekset, mutta vielä upeampia makunautintoja saat, jos panostat vihannesten maustamiseen.

Lue vinkit vihannesten paahtamiseen! 

Paahda vihannekset mahdollisimman kuumassa uunissa

Lämmitä uuni mahdollisimman kuumaksi ennen paahtamista. Vihannekset eivät tarvitse pitkää aikaa uunissa paahtuakseen kauniin värisiksi ja hyvänmakuisiksi: riittää, että pidät niitä uunissa noin 15 minuuttia. 

Leikkaa kaikista vihannespaloista samankokoisia

Tämä on tärkeää, jotta vihannekset paahtuvat tasaisesti. Muuten osa vihanneksista väistämättä palaa, tai jää raa’aksi. 

Käytä leivinpaperia

Leivinpaperi estää ruman sotkun pellin tai uunivuoan pohjalla. Öljymarinadi kuumenee nopeasti todella kuumaksi, ja vihannekset saattavat ottaa kiinni paahtamisastian pohjaan, jos et suojaa sitä kunnolla. 

Yrteillä maustettu oliiviöljy

Infuusioi pullollinen laadukasta oliiviöljyä rosmariinilla ja timjamilla. Laita öljypullon sisään tuoreita pätkiä yrteistä, sulje pullo huolellisesti ja jätä pimeään kaappiin maustumaan pariksi viikoksi. Maustettu öljy tuo vihanneksiin aivan uudenlaista makua!

Purista vihannesten päälle sitruunamehua

Tilkka sitruunan tai limen mehua tekee vihanneksille ihmeitä. Lorauta vihannesten päälle ensin oliiviöljyä tai avokadoöljyä, ja laita sitten päälle sitruunamehua ja ripaus suolaa ja pippuria. 

Aasialaista vivahdetta inkiväärillä ja chilillä

Lisää vihannesten öljymarinadiin hieman tuoretta chiliä ja raastettua inkivääriä. Käytä oliiviöljyn sijasta seesaminsiemenöljyä: siitä tarttuu vihanneksiin miellyttävä, pähkinäinen maku.

Lähi-idän makuja valkosipulilla

Paahda oliiviöljyssä tuoreita valkosipulin viipaleita ja kuivattua korianteria. Marinoi vihannekset paahdetulla öljyllä, ja laita ne uuniin. 

Karamellisoidut vihannekset

Karamellisointi on äärimmäisen helppo, klassinen ranskalainen keino saada vihanneksiin lisää makua. Sekoita pannulle tilkka oliiviöljyä ja nokare voita. Karamellisoi vihanneksia seoksessa, kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeita.

Lähde: Fine cooking

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat