8 ruokaa, joita on syytä välttää flunssaisena – voivat pahentaa oireita

flunssa ruoat
Appelsiinimehun sisältämä sitruunahappo saattaa ärsyttää jo valmiiksi kipeää kurkkua. Lehtikuva

Flunssaisena ruoka ei välttämättä millään maistu – ja syystä! Jotkin ruoka-aineet saattavat nimittäin vain pitkittää flunssaa.

Sairaanakin tosin on tärkeää syödä, vaikka mikään ei toisinaan tunnu menevän alas. Joitakin ruoka-aineita kannattaa kuitenkin välttää, jottei vain pahenna flunssaoireitaan.

Men’s Health -sivusto listasi kahdeksan ruokaa, jotka eivät sovi flunssapotilaalle.

1. Kahvi

Flunssapotilaan tulee juoda paljon nesteitä, mutta kahvia on syytä välttää. Kahvin sisältämä kofeiini on nimittäin diureetti, joka puolestaan poistaa nesteitä kehosta nopeammin. Näin onkin syytä välttää muitakin kofeiinipitoisia juomia, kunnes vointi taas kohenee. Varsinkin vatsapöpön kanssa kamppailen tulee pysyä kaukana kahvista, joka ei ole se hellävaraisin juoma vatsalle.

2. Appelsiinimehu

Appelsiinimehu sisältää paljon c-vitamiinia, mutta kipeälle kurkulle se ei sovi. Mehun sisältämä sitruunahappo nimittäin ärsyttää entisestään kipeää kurkkua.

3. Makeiset

Runsas sokerin syönti saattaa hetkittäin vähentää veren valkosolujen kykyä taistella kehoon hyökänneitä pöpöjä vastaan. Makeisten herkkujen syönnin jälkeen kehon vastustuskyky alenee jopa muutamaksi tunniksi. Näin myös flunssasta paraneminen saattaa pitkittyä.

4. Hiilihappojuomat

Kuten edellä mainittu kahvi, myös jotkin virvoitusjuomat sisältävät kofeiinia, jota flunssapotilaan on syytä välttää. Juomat myös sisältävät usein sokeria, joka on myös jo todettu huonoksi vaihtoehdoksi. Sokerittomia juomia on syytä välttää erityisesti silloin, kun myös vatsa oireilee sairaana: makeutusaineet saattavat nimittäin herkistää vatsaa.

5. Rouskuvat herkut

Sipsit, keksit ja murot saattavat ärsyttää jo valmiiksi kipeää kurkkua – näitä kannattaakin välttää sairastellessa! Jopa rapeaksi paahdettu paahtoleipä voi tuntua ikävältä kurkussa.

6. Alkoholi

Alkoholi on myös diureetti, joka ei tee hyvää flunssapotilaalle. Flunssapotilas saattaa kärsiä jo valmiiksi lievästä nestehukasta, jolloin alkoholin nauttiminen ei ole missään nimessä kannattavaa. Alkoholi saattaa myös kiihdyttää ruoansulatusta, mikä aiheuttaa ikäviä vatsaoireita.

7. Rasvaisia ruokia

Rasvainen ruoka liikkuu ruoansulatuskanavissa hitaasti, mikä voi lisätä tukalaa oloa vatsaoireista kärsivälle.

8. Voimakkaita mausteita

Voimakkaat mausteet, kuten chili, saattavat vain pahentaa jo entisestään vuotavan nenän oireita. Toisaalta tukkoisen nenän kanssa painiva saattaa saada tulisesta ruoasta apua tukkoisuuteen.

 

***

0:27

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja