Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

7 yllättävää faktaa: Tätä et tiennyt juustonaksuista!

Shutterstock
Julkaistu 22.03.2016 12:57

MTV LIFESTYLE

Juustonaksut ovat suosittuja naposteluherkkuja myös Suomessa. Tiesitkö sinä, miten juustonaksut valmistuvat tai mitä niille tapahtuu avaruudessa?

Juustonaksut rantautuivat Suomeen 1980-luvulla, ja vakiinnuttivat heti paikkansa sipsihyllyillä. Nykyisin juustonaksuja on saatavilla erikokoisina, tulisina ja pallon muotoisina, ja jopa pekonin makuisina. 

Monille kaarevat ja oranssinkeltaiset juustonaksut ovat suurta herkkua, toiset pitävät jo pelkästään niiden hajua inhottavana. Tässä seitsemän yllättävää faktaa juustonaksuista:

Juustonaksuista olisi voinut tulla juustokoukkuja

Vuonna 2011 OWL, eli Ruotsin oma Taffel, järjesti kilpailun tämän naposteluherkun nimestä. Ruotsalaiset kuluttajat saivat valita kahdesta vaihtoehdosta; juustonaksun ja juustokoukun väliltä. Juustonaksu sai äänestyksessä jopa 60 prosenttia äänistä.

Muodostuvat ilmasta

Juustonaksujen valmistamiseen tarvitaan vain kolme ainesosaa; maissijauhoa, juustomassaa ja suolaa. Kaareva muoto saadaan syntymään altistamalla juustonaksut ilmanpaineelle valmistusprosessin aikana.

Naksuille on määritelty standardimuoto

Juustonaksuilla on tietty, määritelty muotonsa. Ne ovat väriltään oransseja tai keltaisia, viisi senttiä pitkiä, ja noin kahdeksan millimetriä paksuja. Ne ovat muodoltaan puoliympyrän muotoisia, ja tuottavat katketessaan rapsakan äänen. Monet juustonaksut eivät kuitenkaan vastaa tätä mallia, vaan ovat suorempia valmistusmenetelmästä johtuen.

Naksuja myydään pussi per sekunti

Naapurimaassamme Ruotsissa OLW-sipsiyrityksen juustonaksuja syödään pussillinen joka sekunti. Näitä juustonaksupusseja myydään vuodessa jopa yli 11 miljoonaa kappaletta. 

Jättimäinen juustonaksu aiheutti nettikohun

Juustonaksu sai aikaan ostoryntäyksen nettihuutokaupoissa, kun amerikkalainen Mike Evans löysi juustonaksupussista jättiläisnaksun. Naksu oli kooltaan hedelmän kokoinen. Mies laittoi 15 grammaa painaneen juustonaksun myyntiin eBay-huutokauppaan, ja siitä tarjottiin jopa miljoonia dollareita. Kauppa kuitenkin keskeytettiin, sillä huutajat olivat pilailijoita. 

Mitä juustonaksulle tapahtuu avaruudessa?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi mitä juustonaksulle tapahtuisi avaruudessa? Pussi poksahtaa auki, mutta juustonaksuille ei tapahdukaan mitään, toisin kuin voisi olettaa. Juustonaksut ovat hyvin ilmavia, eikä poksahdusta aiheuttavaa tiivistä ulkokuorta ole.

Kolmannes rasvaa

Juustonaksut sisältävät 27-30 grammaa rasvaa, ja jopa 500 kaloria sataa grammaa kohden. Perinteiset sipsit puolestaan sisältävät hieman enemmän rasvaa, joten myöskin enemmän kaloreita. Juustonaksu onkin siis sipsejä hieman terveellisempi vaihtoehto. Juustonaksujen kevytversioissa rasvamäärää on alennettu 20 prosenttiin, mutta tällöin hiilihydraattien osuus on yleensä vastaavasti korkeampi. 

Lisää aiheesta:

Sipsipusseissa hämmentävä yksityiskohta: Riittääkö yksi pussi muka kymmenelle ihmiselle?Tällaista juustoa suomalaiset nyt ostavat – hinta pakotti karsimaan suosikistaMiksi sipsipussin annoskoko on juuri 30 grammaa? Taffel kertoo syynVoiko juustonaksuja tehdä itse kotona? Kokeilimme!Taffelilta uusi versio juustonaksuista: "Meiltä on jo pitkään pyydetty"Voiko juuston kuoren syödä? Näissä tapauksissa se on enemmän kuin sallittua – ja näissä se ei missään nimessä kannata
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • Eilen17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja