7 yllättävää faktaa: Tätä et tiennyt juustonaksuista!

Juustonaksut
Shutterstock

Juustonaksut ovat suosittuja naposteluherkkuja myös Suomessa. Tiesitkö sinä, miten juustonaksut valmistuvat tai mitä niille tapahtuu avaruudessa?

Juustonaksut rantautuivat Suomeen 1980-luvulla, ja vakiinnuttivat heti paikkansa sipsihyllyillä. Nykyisin juustonaksuja on saatavilla erikokoisina, tulisina ja pallon muotoisina, ja jopa pekonin makuisina. 

Monille kaarevat ja oranssinkeltaiset juustonaksut ovat suurta herkkua, toiset pitävät jo pelkästään niiden hajua inhottavana. Tässä seitsemän yllättävää faktaa juustonaksuista:

Juustonaksuista olisi voinut tulla juustokoukkuja

Vuonna 2011 OWL, eli Ruotsin oma Taffel, järjesti kilpailun tämän naposteluherkun nimestä. Ruotsalaiset kuluttajat saivat valita kahdesta vaihtoehdosta; juustonaksun ja juustokoukun väliltä. Juustonaksu sai äänestyksessä jopa 60 prosenttia äänistä.

Muodostuvat ilmasta

Juustonaksujen valmistamiseen tarvitaan vain kolme ainesosaa; maissijauhoa, juustomassaa ja suolaa. Kaareva muoto saadaan syntymään altistamalla juustonaksut ilmanpaineelle valmistusprosessin aikana.

Naksuille on määritelty standardimuoto

Juustonaksuilla on tietty, määritelty muotonsa. Ne ovat väriltään oransseja tai keltaisia, viisi senttiä pitkiä, ja noin kahdeksan millimetriä paksuja. Ne ovat muodoltaan puoliympyrän muotoisia, ja tuottavat katketessaan rapsakan äänen. Monet juustonaksut eivät kuitenkaan vastaa tätä mallia, vaan ovat suorempia valmistusmenetelmästä johtuen.

Naksuja myydään pussi per sekunti

Naapurimaassamme Ruotsissa OLW-sipsiyrityksen juustonaksuja syödään pussillinen joka sekunti. Näitä juustonaksupusseja myydään vuodessa jopa yli 11 miljoonaa kappaletta. 

Jättimäinen juustonaksu aiheutti nettikohun

Juustonaksu sai aikaan ostoryntäyksen nettihuutokaupoissa, kun amerikkalainen Mike Evans löysi juustonaksupussista jättiläisnaksun. Naksu oli kooltaan hedelmän kokoinen. Mies laittoi 15 grammaa painaneen juustonaksun myyntiin eBay-huutokauppaan, ja siitä tarjottiin jopa miljoonia dollareita. Kauppa kuitenkin keskeytettiin, sillä huutajat olivat pilailijoita. 

Mitä juustonaksulle tapahtuu avaruudessa?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi mitä juustonaksulle tapahtuisi avaruudessa? Pussi poksahtaa auki, mutta juustonaksuille ei tapahdukaan mitään, toisin kuin voisi olettaa. Juustonaksut ovat hyvin ilmavia, eikä poksahdusta aiheuttavaa tiivistä ulkokuorta ole.

Kolmannes rasvaa

Juustonaksut sisältävät 27-30 grammaa rasvaa, ja jopa 500 kaloria sataa grammaa kohden. Perinteiset sipsit puolestaan sisältävät hieman enemmän rasvaa, joten myöskin enemmän kaloreita. Juustonaksu onkin siis sipsejä hieman terveellisempi vaihtoehto. Juustonaksujen kevytversioissa rasvamäärää on alennettu 20 prosenttiin, mutta tällöin hiilihydraattien osuus on yleensä vastaavasti korkeampi. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja