7 terveellistä ruokaa, jotka aiheuttavatkin väsymystä – olisitko arvannut?

mehut
Shutterstock

Tunnetko olosi usein väsyneeksi ja nuutuneeksi? Kaikki väsymys ei välttämättä liity unenpuutteeseen, myös ruokavaliolla saattaa olla osuutensa asiaan.

Myös terveelliset ruoat voivat aiheuttaa piikkejä ja romahduksia verensokerissa ja aiheuttaa siten väsymystä. Men's Health listasi ruokia, jotka eivät terveellisyydestään huolimatta pidä sinua välttämättä virkeänä. 

Kaurapuuro

Kaurapuuro on sellaisenaan todellista terveysruokaa, mutta jos lataat päälle sokerista hilloa, sokeria tai vaahterasiirappia, saa puuroannos verensokerisi heilahtelemaan rajusti. Ripottele puuron päälle mieluummin marjoja tai esimerkiksi pähkinöitä.

Rasvaton marja- tai hedelmäjogurtti

Rasvattomat jogurtit ovat täynnä sokeria, joten jogurttien suhteen kannattaa pitäytyä maustamattomissa versioissa. Pahimmillaan jogurttipikarissa voi sokeria jopa saman verran kuin suklaapatukassa.

Juuressipsit

Vaikka kasviksista tehdyt sipsit ovat terveellisempiä kuin perunalastut, eivät ne silti varsinaista terveysruokaa ole, vaan niissä voi olla perunatärkkelystä ja reilusti suolaa. Tee lastut itse, niin tiedät tarkkaan, mitä syöt. 

Punaviini

Antoksidanteistaan huolimatta punaviinilasillinen illalla voi olla huono idea. Tutkimuksissa on todettu, että viini auttaa kyllä nukahtamaan nopeammin, mutta uni on levottomampaa eikä suinkaan rentouttavaa, mikä näkyy seuraavana päivänä väsymyksenä. 

Kahvi

Jos kärsit uniongelmista, kannattaa kahvin kulutukseen kiinnittää huomiota. Kahvi saa stressihormonitasot nousemaan etenkin heti herättyä nautittuna. Järkevintä olisi nauttia kahvi aamupäivän aikana esimerkiksi kymmenen ja puolen päivän välillä. Kolmen jälkeen iltapäivällä kahvia ei kannatta juoda enää lainkaan.  

Hedelmäsmoothiet

Älä lankea kauppojen valmissmoothieihin, vaan tarkista ainesosalista tarkkaan, sillä usein smoothiet ovat varsinaisia sokeripommeja ja voivat olla tehty pelkistä mehuista. Tällöin smoothien nauttiminen saa verensokerin heilahtelemaan rajusti. 

Energiapatukat

Patukat ovat varmasti täynnä vitamiineja ja mineraaleja, mutta usein myös makeuttajia, jotka voivat sekoittaa energiatasoja etenkin jos syöt patukoita välipalaksi muuten vain etkä treenauksen yhteydessä. 

Lähde: Men's Health

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja