7 ideaa: Kokoa täydellinen juustolautanen

juustolautanen
Shutterstock

Maukas juustovalikoima lisukkeineen on klassinen tarjoiltava illanistujaisiin. Poimi vinkit juustolautasen kokoamiseen!

Lautasellinen laadukkaita juustoja on helppo tapa tarjoilla vieraille tyylikäs, klassinen ja taatusti maistuva naposteltava kesäisessä illanvietossa. Juustojen kanssa kannattaa tarjoilla jonkinlaisia lisukkeita. Lisukkeet tekevät muuten yksinkertaisen ruokalajin makumaailmasta runsaan ja kiehtovan.

1. Luovu voileipäkekseistä

Suolakeksit ja vesikeksit ovat ehkä tylsintä, mitä voit hyvien juustojen kanssa tarjota. Lisäksi voimakas suolanmaku peittää juustojen upeat aromit alleen. Tarjoile keksien sijasta vaikka tuoretta patonkia tai itsetehtyä näkkileipää. Jos muut lisukkeet osuvat nappiin, et välttämättä tarvitse leipää ollenkaan. 

2. Kokeile erilaisia makkaroita juustojen kanssa

Juustolautanen muuttuu välimerelliseksi välipalaksi, kun tarjoilet sen kanssa mausteista chorizo-makkaraa, salamia tai ilmakuivattua kinkkua. Asettele leikkeleet ja juustot puisen leikkuulaudan päälle, niin kokoelma muistuttaa välimerellistä, charcuterie-tyylistä lajitelmaa. 

3. Panosta annoksen ulkonäköön

Osa juustolautasen makuelämystä on tyylikäs asettelu ja juustojen houkutteleva ulkonäkö. Inspiroidu hienojen ravintoloiden asettelutyylistä rohkeasti ja vapauta sisäinen luovuutesi. Käytä laakeaa, suurta tarjoilulautasta. Puinen tai marmorinen leikkuulauta on erinomainen tarjoiluastia juustoille. Kivinen tarjoilulautanen on myös erinomainen valinta! 

4. Mausta juustot uudella tavalla

Kokeile rohkeasti uudenlaisia makuyhdistelmiä juustojen kanssa. Esimerkiksi korealainen kimchi sopii mainiosti vuohenjuuston kanssa yhteen. Myös erilaiset hillokkeet pitävät pintansa juustojen suosittuna seuralaisena. Esimerkiksi viikunahilloke sopii upeasti erityyppisten juustojen kanssa yhteen. 

5. Pähkinöitä juustojen vierelle

Viinirypäleet ja omenanpalat ovat auttamatta vanhanaikaisia lisukkeita juustolle. Kokeile sen sijaan hunajassa pyöriteltyjä saksanpähkinöitä ja cashewpähkinöitä. Myös erikoiset wasabipähkinät toimivat mietojen juustojen kanssa mahtavasti. 

6. Huvittele hillojen kanssa

Nappaa ruokakaupan hillohyllystä mukaan kerrankin jotain todella erikoista. Suosittelemme tutkimaan niitä kaikkein pienimpiä purnukoita, joiden sisältö kuulostaa mahdollisimman eksoottiselta. Pienet ja sievät purkit sopivat myös juustojen vierelle pöytään sellaisenaan, koska ne näyttävät jo itsessään kauniilta.

7. Sinihomejuustoa ja suolakaramellia

Iänikuinen sinihomejuusto aiheuttaa usein päänvaivaa juuston ystäville. Mikä sen kanssa oikein sopii? Ehdotamme sinihomejuuston kanssa erikoista, mutta makuhermoja hivelevää yhdistelmää: suklaakastiketta tai merisuolalla maustettua karamellikastiketta. Tätä yhdistelmää maistettuasi unohdat piparkakut sinihomejuuston kanssa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat