60-vuotias häävieras luuli wasabia avokadoksi ja söi teelusikallisen – uskomaton seuraus löi lääkäritkin ällikällä
60-vuotias söi erehdyksessä lusikallisen wasabia. Pian häneen iski "särkynyt sydän".
Tulista ruokaa vailla? Yllä olevalla videolla chilinkasvatuksen ABC.
Israelilaisnainen yllättyi ikävästi syötyään vihreää tahnaa, jota oletti avokadoksi. Noin 60-vuotias nainen oli hääjuhlissa syönyt lusikallisen "avokadodippiä", kunnes oli hyvin pian tajunnut totuuden: kyseessä olikin sushiaterioilta tuttu, tulinen wasabi, kertoo IFLScience.
Wasabi aiheutti "paineen tunteen"
Naisen olo muuttui pian tukalaksi. Hän tunsi "paineen tunnetta" rinnassaan. Tuntemus levisi käsivarsiin.
Paha olo kesti monta tuntia, mutta nainen jäi silti hääjuhliin sen sijaan, että olisi lähtenyt lääkäriin. Lopulta paineen tunnekin alkoi hellittää.
Seuraavana aamuna 60-vuotias kuitenkin tunsi olonsa "epämiellyttäväksi ja heikoksi". Hän lähti lääkäriin.
Sydän oli "särkynyt" wasabin takia
Naisesta otettiin sydänsähkökäyrä, joka paljasti ongelman. Wasabiyllätys oli aiheuttanut naiselle niin sanotun särkyneen sydämen oireyhtymän eli takotsubo-kardiomyopatian. Sen syntyä edeltää yleensä akuutti stressitilanne, kuten puolison kuolema – tästä nimi "särkynyt sydän".
Tila on yleensä väliaikainen, mutta voi uusiutua.
Kenties ensimmäinen maailmassa
60-vuotiaasta kirjoitettiin tapausraportti BMJ-julkaisuun, sillä hän on lääkäreiden mukaan tiettävästi maailman ensimmäinen tapaus, jossa tilan aiheuttaja on syöminen. Aiemmin samaa ongelmaa on aiheuttanut allerginen reaktio, mutta ei itse ruoan syöminen.
60-vuotias toipui tilastaan täysin kuukaudessa.
Lähteet: IFLScience.com, BMJ, Terveyskirjasto.fi, Sydan.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan