60-vuotias häävieras luuli wasabia avokadoksi ja söi teelusikallisen – uskomaton seuraus löi lääkäritkin ällikällä

7:41 Chilinkasvatuksen ABC

60-vuotias söi erehdyksessä lusikallisen wasabia. Pian häneen iski "särkynyt sydän".

Tulista ruokaa vailla? Yllä olevalla videolla chilinkasvatuksen ABC.

Israelilaisnainen yllättyi ikävästi syötyään vihreää tahnaa, jota oletti avokadoksi. Noin 60-vuotias nainen oli hääjuhlissa syönyt lusikallisen "avokadodippiä", kunnes oli hyvin pian tajunnut totuuden: kyseessä olikin sushiaterioilta tuttu, tulinen wasabi, kertoo IFLScience.

Wasabi aiheutti "paineen tunteen"

Naisen olo muuttui pian tukalaksi. Hän tunsi "paineen tunnetta" rinnassaan. Tuntemus levisi käsivarsiin.

Paha olo kesti monta tuntia, mutta nainen jäi silti hääjuhliin sen sijaan, että olisi lähtenyt lääkäriin. Lopulta paineen tunnekin alkoi hellittää.

Seuraavana aamuna 60-vuotias kuitenkin tunsi olonsa "epämiellyttäväksi ja heikoksi". Hän lähti lääkäriin.

Sydän oli "särkynyt" wasabin takia

Naisesta otettiin sydänsähkökäyrä, joka paljasti ongelman. Wasabiyllätys oli aiheuttanut naiselle niin sanotun särkyneen sydämen oireyhtymän eli takotsubo-kardiomyopatian. Sen syntyä edeltää yleensä akuutti stressitilanne, kuten puolison kuolema – tästä nimi "särkynyt sydän".

Tila on yleensä väliaikainen, mutta voi uusiutua.

Kenties ensimmäinen maailmassa

60-vuotiaasta kirjoitettiin tapausraportti BMJ-julkaisuun, sillä hän on lääkäreiden mukaan tiettävästi maailman ensimmäinen tapaus, jossa tilan aiheuttaja on syöminen. Aiemmin samaa ongelmaa on aiheuttanut allerginen reaktio, mutta ei itse ruoan syöminen.

60-vuotias toipui tilastaan täysin kuukaudessa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja