Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

6 tapaa testissä ja yksi selkeä muusivoittaja: Teetkö sinä näin, kun keität perunat?

Shutterstock
Julkaistu 14.11.2019 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Jill Waldbieser selvitti, mikä on paras tapa valmistaa perunamuusia. 

Ruokatoimittaja Jill Waldbieser halusi selvittää, millä menetelmällä valmistuu paras perunamuusi. Vaikka muusi onkin ajatuksen tasolla erittäin simppeli ruoka, sen valmistusprosessiin on monta vaihtoehtoista tapaa, jotka vaikuttavat oleellisesti lopputulokseen. Perunat kypsennetään, soseutetaan, sekoitetaan ja maustetaan, mutta nämä vaiheet voi tehdä monella eri tavalla.

Kannattaako perunat keittää kuorineen, keitetäänkö perunat vedessä, lisätäänkö muusiin maitoa vai kermaa ja soseutetaanko potut käsin vai koneella?

Näin testi toteutettiin

The Kitchn -ruokasivustolla työskentelevä Jill Waldbieser testasi kuutta erilaista menetelmää muusin valmistamiseen ja vertaili muusien makua ja koostumusta. Waldbieser käytti testissä ”Amerikan parhaita muusiperunoita”, Yukon Gold -perunoita, jotka ovat koostumukseltaan vähemmän tärkkelystä sisältäviä.  

–  Laitoin jokaiseen perunamuusiin saman määrän voita, täysmaitoa ja suolaa. Voin lisäsin ennen maitoa, koska olin lukenut sen olevan parempi tapa. Soseutin perunat käsin perunasurvimella tai jollain muulla välineellä, jonka testissä mainitsen erikseen, Waldbieser kertoo testistään.

Kuusi erilaista menetelmää – yksi ylitse muiden

Muusin valmistaminen haudutuspadassa

Perunoiden kypsentäminen vedessä, matalassa lämpötilassa haudutuspadassa kesti tuntikausia ja johti lopulta ylikypsiin perunoihin. Menetelmä ei parantanut muusin makua ja muusi sai arvosanaksi 6/10.

Muusin valmistaminen perunat höyryttämällä ja perunapusertimella soseuttamalla

Tässä menetelmässä perunat lohkottiin pieniksi ja niitä höyrytettiin 10 minuuttia, jonka jälkeen perunoista huuhdeltiin kylmällä vedellä ylimääräinen tärkkelys. Sen jälkeen perunoita höyrytettiin vielä toiset 10 minuuttia. Waldbieser soseutti potut perunapusertimella, jolloin muusista tuli silkkisen sileää. Maku ei kuitenkaan ollut erityisen erinomainen ja tämä muusi sai arvosanaksi 7/10.

Muusin valmistaminen kypsentämällä perunat sous vide -laitteella

Sous vide -menetelmässä perunat kypsennettiin lohkottuina vakuumissa voin ja maidon kera. Menetelmän hyvä puoli oli se, että pottujen kypsennys onnistui hallituissa olosuhteissa samassa lämpötilassa. Lisäksi perunat sai soseutettua helposti vakuumipussin sisällä. Muusi jäi kuitenkin hieman kuivaksi, eikä sitä pystynyt valmistamaan kerralla kovin isoa määrää. Waldbieser antoi arvosanaksi 7/10.

Muusin valmistaminen perunat paahtamalla

Tässä menetelmässä on se hyvä puoli, että perunat voi paahtaa uunissa kuorineen. Waldbieser paahtoi perunoita noin tunnin verran 200-asteisessa uunissa. Tämän jälkeen perunat saivat jäähtyä ja potut pullautettiin kuorien sisältä ulos soseuttamista varten. Waldbieserin mukaan homma oli sotkuista ja kuoriin jäi kiinni perunaa. Muusissa maistui kyllä vahvemmin peruna kuin potut keittäessä. Arvosanaksi tälle muusille tuli 7/10.

Muusin valmistaminen instant pot -laitteella

Amerikassa suosittu instant pot -painekeitin valmistaa monta erilaista ruokaa nopeasti nappia painamalla. Waldebieser kaatoi keittimen pohjalle vettä, laittoi sisään höyryritilän ja päälle lohkotut perunat. Painekeittimessä perunoihin imeytyi runsaasti kosteutta, mikä johti herkulliseen muusiin. Instant Pot oli myös kaikista nopein valmistusmenetelmä. Arvosanaksi Waldbieser antoi 8/10.

Muusin valmistaminen perunalohkot keittämällä ja käsin soseuttamalla

Perinteisessä muusinvalmistustavassa perunat keitetään kattilassa (lohkottuna) suolavedessä. Waldbieser keitti potut kypsäksi paloina, kaatoi keitinveden pois ja laittoi lopuksi perunat vielä takaisin kuumalle levylle minuutiksi, jotta ylimääräinen kosteus haihtui. Tämä oli erittäin oleellinen asia valmistusprosessissa.

– Tämä sai aikaan sen, että perunoihin tarttui ranskanperunamainen aromi. Muusista tuli hieman paahteisen makuista ja se oli täydellinen lisä voille ja täysmaidolle. Survimella soseuttamalla muusiin jäi sattumia, mutta itse pidän siitä. Jos haluat silkkisenpehmeää muusia, kokeile Instant Pot -menetelmää.

Perinteinen valmistustapa sai Waldbieserilta arvosanan 9/10 ja oli näin ollen paras tapa muusin valmistamiseen. 

Lue myös: Perunaguru Sanna paljastaa yhden helpon kikan, jolla muusista tulee täydellistä: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"

7:23Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä

Lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Annin testissä selvisi paras kikka rapeisiin ranskalaisiin uunissa Niksi perunamuusin valmistamiseen – ruokatoimittajakin suosittelee: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Ruokatoimittaja testasi kolme tapaa perunoiden kypsentämiseen – yksi nousi ylivoimaiseksi ykköseksiVoiko perunan kypsentää mikrossa, jos on kiire? Ruokatoimittaja testasi 5 tapaa lohen kypsentämiseen – yksi menetelmä ylivoimaisesti paras: Nopeaa, helppoa ja mehevää!Kokki nimeää kaksi tärkeintä sääntöä perunamuusin tekemiseen: Ethän käytä vääränlaista maitoa tai voita?
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:47
    Kasvikset

    Ruokakaupasta voi nyt löytää todella hämmentävän kasviksen

  • Eilen09:43
    Uutisohjelmien aiheet

    Tiesitkö tätä karjalanpiirakoista?

  • pe14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • pe07:55
    Ruokalähettipalvelut

    Jesse odotti Foodoran tilausta lähes kaksi tuntia – taustalta paljastui erikoinen toimintatapa: "Kusevat ravintoloiden muroihin"

  • to17:22
    Kasvikset

    Edullinen sesonkiherkku säilyy jääkaapissa jopa kuukausia: "Jos nyt ostaa, niin voi syödä jouluna"