6 tapaa testissä ja yksi selkeä muusivoittaja: Teetkö sinä näin, kun keität perunat?

Perunamuusi
Shutterstock

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Jill Waldbieser selvitti, mikä on paras tapa valmistaa perunamuusia. 

Ruokatoimittaja Jill Waldbieser halusi selvittää, millä menetelmällä valmistuu paras perunamuusi. Vaikka muusi onkin ajatuksen tasolla erittäin simppeli ruoka, sen valmistusprosessiin on monta vaihtoehtoista tapaa, jotka vaikuttavat oleellisesti lopputulokseen. Perunat kypsennetään, soseutetaan, sekoitetaan ja maustetaan, mutta nämä vaiheet voi tehdä monella eri tavalla.

Kannattaako perunat keittää kuorineen, keitetäänkö perunat vedessä, lisätäänkö muusiin maitoa vai kermaa ja soseutetaanko potut käsin vai koneella?

Näin testi toteutettiin

The Kitchn -ruokasivustolla työskentelevä Jill Waldbieser testasi kuutta erilaista menetelmää muusin valmistamiseen ja vertaili muusien makua ja koostumusta. Waldbieser käytti testissä ”Amerikan parhaita muusiperunoita”, Yukon Gold -perunoita, jotka ovat koostumukseltaan vähemmän tärkkelystä sisältäviä.  

–  Laitoin jokaiseen perunamuusiin saman määrän voita, täysmaitoa ja suolaa. Voin lisäsin ennen maitoa, koska olin lukenut sen olevan parempi tapa. Soseutin perunat käsin perunasurvimella tai jollain muulla välineellä, jonka testissä mainitsen erikseen, Waldbieser kertoo testistään.

Kuusi erilaista menetelmää – yksi ylitse muiden

Muusin valmistaminen haudutuspadassa

Perunoiden kypsentäminen vedessä, matalassa lämpötilassa haudutuspadassa kesti tuntikausia ja johti lopulta ylikypsiin perunoihin. Menetelmä ei parantanut muusin makua ja muusi sai arvosanaksi 6/10.

Muusin valmistaminen perunat höyryttämällä ja perunapusertimella soseuttamalla

Tässä menetelmässä perunat lohkottiin pieniksi ja niitä höyrytettiin 10 minuuttia, jonka jälkeen perunoista huuhdeltiin kylmällä vedellä ylimääräinen tärkkelys. Sen jälkeen perunoita höyrytettiin vielä toiset 10 minuuttia. Waldbieser soseutti potut perunapusertimella, jolloin muusista tuli silkkisen sileää. Maku ei kuitenkaan ollut erityisen erinomainen ja tämä muusi sai arvosanaksi 7/10.

Muusin valmistaminen kypsentämällä perunat sous vide -laitteella

Sous vide -menetelmässä perunat kypsennettiin lohkottuina vakuumissa voin ja maidon kera. Menetelmän hyvä puoli oli se, että pottujen kypsennys onnistui hallituissa olosuhteissa samassa lämpötilassa. Lisäksi perunat sai soseutettua helposti vakuumipussin sisällä. Muusi jäi kuitenkin hieman kuivaksi, eikä sitä pystynyt valmistamaan kerralla kovin isoa määrää. Waldbieser antoi arvosanaksi 7/10.

Muusin valmistaminen perunat paahtamalla

Tässä menetelmässä on se hyvä puoli, että perunat voi paahtaa uunissa kuorineen. Waldbieser paahtoi perunoita noin tunnin verran 200-asteisessa uunissa. Tämän jälkeen perunat saivat jäähtyä ja potut pullautettiin kuorien sisältä ulos soseuttamista varten. Waldbieserin mukaan homma oli sotkuista ja kuoriin jäi kiinni perunaa. Muusissa maistui kyllä vahvemmin peruna kuin potut keittäessä. Arvosanaksi tälle muusille tuli 7/10.

Muusin valmistaminen instant pot -laitteella

Amerikassa suosittu instant pot -painekeitin valmistaa monta erilaista ruokaa nopeasti nappia painamalla. Waldebieser kaatoi keittimen pohjalle vettä, laittoi sisään höyryritilän ja päälle lohkotut perunat. Painekeittimessä perunoihin imeytyi runsaasti kosteutta, mikä johti herkulliseen muusiin. Instant Pot oli myös kaikista nopein valmistusmenetelmä. Arvosanaksi Waldbieser antoi 8/10.

Muusin valmistaminen perunalohkot keittämällä ja käsin soseuttamalla

Perinteisessä muusinvalmistustavassa perunat keitetään kattilassa (lohkottuna) suolavedessä. Waldbieser keitti potut kypsäksi paloina, kaatoi keitinveden pois ja laittoi lopuksi perunat vielä takaisin kuumalle levylle minuutiksi, jotta ylimääräinen kosteus haihtui. Tämä oli erittäin oleellinen asia valmistusprosessissa.

– Tämä sai aikaan sen, että perunoihin tarttui ranskanperunamainen aromi. Muusista tuli hieman paahteisen makuista ja se oli täydellinen lisä voille ja täysmaidolle. Survimella soseuttamalla muusiin jäi sattumia, mutta itse pidän siitä. Jos haluat silkkisenpehmeää muusia, kokeile Instant Pot -menetelmää.

Perinteinen valmistustapa sai Waldbieserilta arvosanan 9/10 ja oli näin ollen paras tapa muusin valmistamiseen. 

7:23

Lähde: The Kitchn


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja