Vihreät kasvikset kuten salaatit, kaalit, yrtit, pavut ja herneet ovat oikeita terveyspommeja. Tänä päivänä markkinoilla on tuttujen vihreiden kasvisten lisäksi paljon hieman tuntemattomampia vihreitä herkkuja, jotka sisältävät valtavasti terveydelle hyödyllisiä vitamiineja ja mineraaleja. Lue faktat vihreistä supervihanneksista!
Vihreiden kasvisten väri kertoo siitä, että niissä on paljon rautaa sekä raudan imeytymistä parantavaa C-vitamiinia. Vihreissä kasviksissa on myös runsaasti silmien terveydelle tärkeää luteiinia ja veren hyytymistä edistävää K-vitamiinia. Ovatko nämä viisi vihreää herkkua sinulle jo ennestään tuttuja?
Lehtimangoldi
Suomalaisille hieman tuntemattomampi mangoldi sisältää hurjasti elimistöä suojaavia antioksidantteja. Raaka mangoldi on myös erinomainen biotiinin, C- ja A-vitamiinin, magnesiumin ja kaliumin lähde.
Pinaatin tavoin käytettävä mangoldi on terveellinen herkku, mutta koska se kerää pinaatin tavoin nitraattia, ei sitä ole hyvä syöttää pienille lapsille. Aikuistenkaan ei ole hyvä syödä mangoldia useammin kuin kahdesti viikossa.
Rucola
Sinappikaalinakin tunnettu, salaattihyllyistä tuttu rucola sisältää erittäin paljon C-vitamiinia sekä rautaa. Rucola sisältää myös hurjasti flavonoideja, jotka suojaavat elimistöä useilta vakavilta sairauksilta.
Vesikrassi
Versoina tai ituina Suomessa myytävässä vesikrassissa on korkean rautapitoisuuden lisäksi paljon kalsiumia, foolihappoa sekä A- ja B-vitamiinia.
Lehtikaali
Lehtikaali sisältää paljon rautaa ja C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia ja proteiineja. Lehtikaalin energiasisällöstä liki 40 prosenttia tulee proteiineista. Tästä syystä lehtikaali onkin kasvissyöjien suosiossa .
Pinaattikiinankaali
Myös nimillä pak choi, bok choy, paksoi tai pak-soi tunnettu pinaattikiinankaali on oikea terveyspommi. Tämä vihreä herkku sisältää erityisen plajon hyödyllisiä A-, C- ja K-vitamiineja.
8:02
Lähteet: Huffingtonpost, huippukuntoon.fi, Wikipedia
MTV LIFESTYLE