5 hyvää syytä syödä kananmunia

kananmuna
colourbox.com

Kananmunilla ei ole hyvä maine, ja ne yhdistetään usein pelkästään korkeaan kolesteroliin. Kananmunilla on kuitenkin myös monia terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Syöpäriski pienenee

Kananmunien antioksidantit voivat pienentää riskiä sairastua syöpään tai sydänsairauksiin vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan. Vaikka kananmunien kypsentäminen vähentää munissa olevien antioksidanttien määrää, on tutkijoiden mukaan munissa silti kypsentämisenkin jälkeen yhtä paljon antioksidantteja kuin esimerkiksi omenissa.

Verenpaine laskee

Kananmunien syönti saattaa laskea myös verenpainetta. Tutkimus vuodelta 2009 esittää, että kananmunien proteiini laskee verenpainetta samaan tapaan kuin ACE:n (angiotensiinikonvertaasin) estäjät, joka ovat yksi kohonneen verenpaineen hoidon peruslääkeryhmistä. Alentunut verenpaine taas muun muassa pienentää riskiä sairastua sydäntauteihin.

Sikiön kehitys edistyy

Kananmunat kuuluvat ehdottomasti raskaana olevan naisen ruokavalioon. Tämä johtuu siitä, että munissa on paljon koliinia, ravintoainetta, jota tarvitaan muun muassa sikiön aivojen kehitykseen.

On myös löydetty viitteitä siitä, että koliinin lisäys raskausaikana vähentää lapsen riskiä saada tulevaisuudessa mielenterveydellisiä häiriöitä. Lisäksi koliinin on todettu pienentävän lapsen riskiä saada Downin syndrooma tai sairastua dementiaan.

Refleksit paranevat

Muun muassa kananmunista, sekä esimerkiksi pinaatista saatava aminohappo tyrosiini parantaa ihmisen reagointikykyä tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan. 

Tutkijat totesivat, että runsas tyrosiinin saanti voi auttaa ihmisiä merkittävästi sellaisissa tilanteissa, joissa nopea päätöksenteko on elintärkeää. Tällaisia tilanteita voi syntyä esimerkiksi liikenteessä autoa ajettaessa. 

Iltanapostelu vähenee

Runsaasti proteiinia sisältävän aamiaisen syöminen voi auttaa pitämään naposteluhalut kurissa koko loppupäivän ajan. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan laadukas kanamunan proteiini auttoi tutkimukseen osallistuneita pysymään kylläisenä koko päivän ajan. Joten jos yrität pudottaa painoasi muutamalla kilolla, etkä saisi syödä iltaherkkuja, kannattaa sinun syödä aikaisemmin päivällä kananmunia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!