5 faktaa lihapullista: Tiedätkö, kuinka vanha on suomalaisten suosikkiresepti?

lihapullat
Lihapullat pysyvät suomalaisten suosikkiruoissa vuosikymmenestä toiseen. Shutterstock

Lihapullat ovat vuodesta toiseen yksi suomalaisten suosikkiruokia, mutta tiesitkö paljonko painaa maailman suurin lihapulla tai mistä rakastettu ruoka on alunperin kotoisin?

Mikään ruoka ei sano paremmin "minä rakastan sinua" kuin äidin paistamat lihapullat, mutta missä tämä rakastettu herkku on alunperin keksitty ja miten lihapullat jalostuivat toiseksi lihaisaksi suosikiksi, hampurilaiseksi?


1. Maailman suurin lihapulla painaa yli 500 kiloa

Maailman suurin lihapulla painoi huikeat 503 kiloa ja se on listattu myös Guinnesin ennätystenkirjaan. Lihapulla oli halkaisijaltaan hurjat 1,38 metriä ja se valmistettiin Ohiossa italialaisen ruoan festivaaleille vuonna 2011. 

2. Missä lihapullat on keksitty?

Ruotsalaiset ovat omineet lihapullan omaksi perinneruoakseen, mutta todellisuudessa lähes joka ruokakulttuurissa on oma versionsa lihapullasta – se on siis kehittynyt vuosien saatossa ja monissa eri käsissä. Ensimmäisen kerran lihapullaa tarkoittava sana esiintyy tanskalaisessa keittokirjassa vuonna 1703.

Lihapullien historia ruotsalaisessa ruokakulttuurissa ulottuu yhtä pitkälle kuin kahvin ja kaalikääryleiden, kun Kaarle XII ihastui niihin Ottomaanien valtakunnassa 1700-luvulla. 

3. Suomessa suosittu resepti yli 260 vuotta vanha

Suomessa syödään samanlaisia lihapullia kuin Ruotsissa, olemmehan naapurimaita, joilla on pitkä yhteinen historia. 

Ensimmäinen nykyaikaista lihapullareseptiä lähellä oleva valmistusohje on taltioitu Ruotsissa Kajsa Wargsin kokkikirjaan vuonna 1754. Siinä yhdistetään lihaa, ruisleipää, munia, suolaa, pippuria ja muskottia samaan tapaan kuin nykyään – vain ruisleipä korvataan korppujauholla. 

4. Lihapullat ovat hampurilaisten esi-äitejä

Täyden vatsan lisäksi saamme kiittää lihapullia myös toisesta herkusta, nimittäin hampurilaisista. 

Historia-lehden mukaan 1800-luvun puolivälissä Hampurista muutti runsaasti juutalaisia Yhdysvaltoihin ja heillä oli matkaeväänään mitäs muutakaan kuin lihapullia, jotka oli suolattu ja maustettu kunnolla säilyvyyden takaamiseksi. New Yorkissa tämä "pihvi Hampurin tapaan" oli pian suosittu herkku katukeittiössä ja siksi sitä pidetään hampurilaisen edeltäjänä. 

5. Lihapullat ovat suomalaisten top5-suosikkiruoissa vuosikymmenestä toiseen

Lihapullat ovat Ruokatiedon ja Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n antamien tietojen mukaan keikkunut suomalaisten lempiruokien top5-listalla vuosikymmenestä toiseen. 

Siispä vaikka vuonna 2045 autot lentäisivät ja pankissa voisi asioida ajatuksen voimalla, yhteen voimme luottaa – mummon lihapullat kuuluvat silloinkin suomalaisten ruokapöytään muodossa tai toisessa – vaikka sitten heinäsirkoista valmistettuina.

Näin syntyvät herkulliset lihapullat:


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja