5 faktaa joulukinkusta – tiesitkö näitä?

joulukinkku (1)
Shutterstock

Kinkku on eittämättä iso osa suomalaista jouluperinnettä. Lue mielenkiintoiset faktat joulukinkusta.

Hotelli- ja ravintolamuseon museojohtaja Anu Kehusmaan mukaan kinkun rooli suomalaisen juhlapöydän kuninkaana on suorastaan käsittämätön. Missään muualla maailmassa kinkkua ei nimittäin syödä jouluna samassa mittakaavassa kuin meillä.

Lue mielenkiintoiset faktat suomalaisesta joulukinkusta!

1. Jouluna noin seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan hankkia kinkku. Kinkun ostavista talouksista valtaosa, 93 prosenttia, ostaa kotimaisen kinkun. Viiteen prosenttiin kotitalouksista ostetaan ulkomainen kinkku ja kahteen prosenttiin koti- ja ulkomainen kinkku.

2. Viidennes kotitalouksista on halukas ostamaan luomukinkun, jos se on mahdollista.

3. Joulukinkkuja myydään 6–7 miljoonaa kiloa vuosittain. Vuonna 2013 Suomessa myytiin noin 7 miljoonaa kiloa kinkkuja, josta tuontikinkkujen osuus oli vajaa 7 prosenttia. Luomukinkkuja oli 1,5–2 prosenttia koko kilomäärästä.

4. Suosituimmaksi kinkkutyypiksi on noussut 5–7 kilon painoinen juhlakinkku. Myös kinkkurullat ja valmiiksi viipaloidut joulukinkut ovat suosittuja.

5. Perinteisin tapa maustaa ja koristaa kinkku on sinappi-korppukuorrutus. Ruokatrendien mukaisia vaihtoehtoja ovat myös pähkinä- tai aprikoosikuorrutetut kinkut. Sinappikuorrutetta voi piristää ripottelemalla päälle piparkakkumurskaa tai vaihtamalla tavallisen sinapin dijon-sinappiin. 

LUE MYÖS:

Joulukinkku muromyslikuorrutuksella 4:02

Lähteet: Lihatiedotus ja Suomalaisen Työn Liitto

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.