5 aamupalaväitettä: Ovatko nämä sittenkään totta?

aamiainen, aamupala
Shutterstock

Aamiaista hehkutetaan päivän tärkeimpänä ateriana ja monelle se sitä onkin. Aivan yksiselitteisiä sääntöjä aamiaisen syömiseen ei kuitenkaan ole. Lue, mitkä uskomukset ovat vain myyttejä.

Aamupalan merkitystä korostetaan usein. Ja vaikka sitä hehkutetaan niin nälän karkottajana kuin painonkin pudottajana, ei asia aina välttämättä näin ole. Lue totuudet väittämien takaa!

1. Aamiainen auttaa pudottamaan painoa: Erään tutkimuksen mukaan aamiainen auttaa taistelussa ylipainoa vastaan. Vuosi sitten julkaistujen tutkimustulosten mukaan asia ei kuitenkaan välttämättä olekaan näin, vaan aiemman tutkimuksen tulokset olisi käsitetty väärin. Tuoreemmat tulokset viittaavatkin siihen, että aamiaisen syöminen on yhdistetty hieman suurempaan fyysiseen aktiivisuuteen, mutta aineenvaihduntaan se ei näiden tulosten mukaan vaikuttaisikaan. Painonpudotusta ajatellen, ruoan määrä ja laatu sekä liikunnan määrä, vaikuttaisivat olevan avainasemassa.

2. Aamiainen tekee hyvää sydämelle: American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aamiaisen syömisellä tai syömättä jättämisellä ei vaikuta olevan mitään vaikutusta sydän- ja verisuoniterveyteen, vaika näin on aiemmin ajateltu.

3. Syö aamiaista ja napostelet vähemmän päivän aikana: Usein kuulee, että aamulla kannattaa syödä, vaikkei olisikaan nälkä. Tämä siksi, ettei tule syötyä turhia herkkuja aamupäivän aikana. Tutkijat tarkastelivat aamiaisen syömättä jättämisen vaikutuksia verrattuna joko runsashiilihydraattisen tai runsaskuituisen aamupalan syömiseen. Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että aamiaisen väliin jättävät olivat kyllä nälkäisempiä lounaalla, mutta eivät syöneet yhtään sen enempiä kilokalorimääriä päivän mittaan kuin aamiaisen syöneet. Erään vanhemman tutkimuksen mukaan aamiaisen syöminen saattaisi kuitenkin saada aineenvaihdunnan hyvin käyntiin.

Jos heräät nälkäisenä, terveellinen aamupala on ehdottomasti oikea valinta. Jos kuitenkin yrität pitää nälän poissa koko päivän, toinen vaihtoehto on lisätä proteiinin määrää ruokavaliossa. Vaikkei aamupala itsessään vähentäisi loppupäivän nälkää, aamupalan sisältämä proteiini sen voi tehdä. Kananmunat, raejuusto tai kourallinen pähkinöitä ovat hyviä vaihtoehtoja aamupalan lisukkeeksi.

4. Kaikkien tulisi syödä aamupala: Kenen tulisi ainakin syödä aamulla? Innokkaiden urheilijoiden. Saattaa vaatia paljon raahautua aamulla toimistolle ilman ruokaa, mutta junassa matkustaminen tai autolla ajaminen ei polta niin paljon kaloreita, että aamiainen olisi välttämätöntä syödä, jos et ole nälkäinen. Jos kuitenkin harrastaa paljon liikuntaa, kannattaa tietysti tankata. Jos päivällinen oli viimeisin ateriasi, olet saattanut paastota jo 12 tuntia herätessäsi ja verensokerisi ovat todella alhaalla. Terveellinen aamupala onkin tällöin hyvä tankkaus ennen aamutreeniä.

5. Liiallinen määrä kahvia aamulla kuivattaa elimistön: Ei hätää, vaikka nauttisitkin kahvia useamman kupin aamumunakkaasi kanssa. Vaikka kofeiini voikin kuivattaa, kahvi sisältää niin paljon vettä, että se tasapainottaa kuivattavaa vaikutusta. 

LUE MYÖS:

Lähde: Real Simple

MTV LIFESTYLE


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!