20 vuotta vanha Quarter Pounder löytyi lipaston takaa – tässä syy, miksi McDonald'sin hampurilaiset eivät homehdu

Quarter Pounder McDonald's hampurilainen
Kuvan Quarter Pounder -hampurilainen on tuore. Shutterstock

Islannissa mainetta niittävä 10-vuotias McDonald'sin hampurilainen ei suinkaan ole maailman vanhin: australialaiskaksikolla on nimittäinkätköissään burgeri, joka täyttää pian peräti 25 vuotta. 

Hampurilaisketju McDonald's jätti Islannin vuonna 2009. Kun ravintola oli auki viimeistä päivää, paikallinen mies Hjörtur Smárason päätti hetken mielijohteesta ostaa burgerin – ja jättää sen syömättä.  

– Olin kuullut, että McDonald'sin ruoka ei koskaan mätäne, joten halusin selvittää itse asian todenperäisyyden, Smárason sanoo.

Viime viikolla uutisoitiin Smárasonin ostaman hampurilaisen 10-vuotispäivästä ja samalla levisi myös kuvia burgerin nykytilasta.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että 10 vuotta vanha islantilaisburgeri ei suinkaan ole maailman vanhin säilytetty McDonald's-tuotos. Australialaiskaveruksilla Casey Deanilla ja Eduard Nitsilla on nimittäin kotonaan lähes 25 vuotta vanha quarter pounder -hampurilainen.

– Uskoakseni heillä (islantilaisilla) on vielä hieman matkaa meidän burgerimme iän saavuttamiseen, mutta onnea vain heille, Dean kommentoi Australian ABC:lle. 

Hampurilainen löytyi lipaston takaa 

Kaverukset ostivat kasan hampurilaisia Adelaiden McDonald'sista vuonna 1995 ollessaan vasta 14-vuotiaita. Pikaruoka oli tuolloin heille harvinaista herkkua. 

– Ostimme järjettömän määrän McDonald's-hampurilaisia, koska kerrankin pystyimme siiihen. 

Yksi hampurilainen jäi kuitenkin syömättä, sillä parivaljakon matkoilla ollut ystävä oli pyytänyt säästämään sen hänelle. Ystävä ei kuitenkaan koskaan tullut noutamaan hampurilaistaan. Kaverukset eivät suinkaan heittäneet burgeria pois, vaan halusivat sisäpiirivitsinä säilyttää sitä hetken aiheuttaakseen ällötystä ystäväpiirissään. Hampurilaisen olemassaolo unohtui lopulta vuosiksi, kunnes vuonna 2015 Eduard Nits löysi yhtäkkiä burgerin lapsuudenkodistaan, siskonsa lipaston takaa. Tuolloin 20 vuotta vanha burgeri näytti edelleen lähes samalta kuin vuonna 1995.

– Se on kova kuin kivi, Dean sanoo ja lisää, ettei burgeri ole koskaan haissut pahalta.

Vuonna 2015 kaverusten burgeri nousi myös uutisotsikoihin ja sille perustettiin oma Facebook-ryhmä:  Can This 20 Year Old Burger Get More Likes Than Kanye West? (= Saako tämä 20 vuotta vanha hampurilainen enemmän tykkäyksiä kuin Kanye West?). Hampurilaisesta tehtiin jopa oma "Free the Burger" -laulu.

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Hampurilainen näyttää hieman kalpealta, mutta ei kuitenkaan mitenkään syömäkelvottomalta tai homeiselta. 

Jos kuva ei näy, katso se täältä. 

Kuiva ja suolainen hampurilainen ei homehdu

McDonald'sin edustajat kommentoivat hampurilaisten pilaantumattomuutta vuonna 2013 muistuttaen, että burgerit voivat kyllä mätääntyä oikeissa olosuhteissa. Jos hampurilainen saa tarpeeksi kosteutta, se homehtuu. Jos burgeri puolestaan ehtii kuivahtaa, se ei todennäköisesti koskaan homehdu. 

Australialaisen ravitsemustieteilijan mukaan hampurilaisten säilyvyyttä parantaa todennäköiseti niiden sisältämä suola. Ne eivät siis sisällä varsinaisesti mitään "epäilyttävää" ainesosaa, joka pidentää säilyvyyttä. 

***

Tuliko nälkä? Kurkkaa, miltä näyttää Viking Linen uusi joulubuffet:

3:02

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja