16 risoton bloggaus

MTV Oy, All rights reserved

Risotto kuuluu keittiömme perusteisiin. Se on helppo ruoka arkeen ja juhlavampaankin menoon. Siitä voi tehdä fiiniä tai kätkeä sekaan tähteet. Se myötäilee helposti sesonkeja ja se mahdollistaa raaka-aineiden puhtaat maut ja tarpeen mukaan niiden suurenkin voimistamisen. Risotto antaa helpon pohjan toisiaan tukeville mauille tai sen voi vetää hyvin suoraviivaiseksi herkuksi. Riisin voi ja usein kannattaakin korvata kotimaisella viljalla kuten ohralla, emmervehnällä tai rukiilla. Tai jättää viljat kokonaan pois ja pilkkoa juurekset riisin kokoisiksi kuten ao. "sotossa".

RISOTTO TAIPUU KAIKKEEN. Lähtökohtaisesti risotto on alku- tai väliruoka. Kun se on oikeaoppisen löysää, sitä ei pystyisikään käyttämään lisukkeena. Käytännössä hivenen tuhdimmaksi jätettynä se toimii sellaisena kuitenkin mainiosti. Kuivaa se ei saa olla, joten muistot kouluruokalan hernemaissipaprika-riisiseoksesta voidaan laittaa toiseen kategoriaan. Risoton kuuluu olla mehevä. Lopussa lisättävän parmesaanin ja voin osuutta ei voi korostaa liiaksi. Merenantimia sisältävään risottoon en käytä juustoa.

Keräsin yhteen kaikki bloggaamani 15 risottoa ja lisäsin mukaan yhden uuden simppelin kesäohjeen kukkakaalista ja parsasta. Mukana on myös kuva ahvenanmaalaisesta parsasta, joka oli parasta kamaa, mitä olen maistanut. En muista enää valmistajaa, mutta suosittelen poimimaan ostoskoriin, jos tulee vastaan.

LISÄKSI: Kukkakaali-parsarisotto 4 hlölle alku- tai väliruokana

3 dl risottoriisiä

1 kukkakaali, pilkottuna pikkusormen pään kokoisiksi palasiksi

1/2 nippua parsaa, kuorittuna ja 3 cm:n palasiksi pilkottuna

1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)

1 varsisellerin varsi hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

2 lasia kuivaa valkoviiniä

9-12 dl kasvislientä

2 nokaretta voita

1 rkl oliiviöljyä

70-100 g parmesaania raastettuna

suolaa

pippuria

mieluisia yrttejä maun mukaan

Kuumenna kattila keskilämmölle ja lorauta sinne hiukan öljyä ja nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja selleri. Kuullota muutama minuutti ja kaada mukaan riisi. Kuullota riisiä ja anna tärkkelyksen irrota sen pinnasta. Älä ruskista. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl kasvislientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Sekoita noin puolivälissä mukaan kukkakaalin palat. Riisin lähestyessä al dente -tasoa, sekoita mukaan parsapalat ja mausta risotto suolalla ja pippurilla ja laita mukaan parmesaani ja toinen nokare voita. Sekoita mukaan hienonnettuja yrttejä. Risoton tulee olla mehevää ja hiukan valuvaa. 

Osta, jos osuu kohdalle! Parsoista parasta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.