15 yllättävää faktaa – tätä et tiennyt McDonald'sista!

McDonald's -ravintoloita voi bongata useasta kolkasta ympäri maailmaa, muttei vielä ihan kaikkialta.
Shutterstock

Maailman toiseksi suurin kansainvälinen pikaruokaketju McDonald's on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä. Lue 15 faktaa Mäkkäristä!

Tiesitkö, että yli 10 prosenttia Amerikassa nostetuista perunoista menee pikaruokajätin käyttöön? Lue mielenkiintoiset faktat McDonald'sista!

1. Yhteistyö kokiksen kanssa

McDonald'sin ja Coca Cola Companyn yhteistyö alkoi sattumusten summana jo silloin, kun hampurilaisjätti oli vasta saamassa alkunsa. McDonald's on tänä päivänä koko Coca Cola Companyn suurin asiakas.

2. Tunnetumpi kuin risti

Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal -kirjan mukaan McDonald'sin logon tunnistaa useampi ihminen maailmassa kuin kristinuskon symbolin, ristin.

3. Kullankeltainen logo

Hampurilaisjätti tunnetaan kullankeltaisista logoistaan, mutta kaikkialla McDonaldsin tunnukset eivät kuitenkaan ole kullankeltaiset. Pariisin kuuluisalla Champs-Élysées-kadulla McDonald'sin logot ovat kadun valaistuksen värimaailman vuoksi poikkeuksellisesti kirkkaat.

4. Ympäri maailmaa

McDonalds-hampurilaisravintoloita on kaiken kaikkiaan 119:ssä maassa. 40,3 prosenttia kaikista Mäkkäreistä sijaitsee Amerikassa ja 21,46 prosenttia Euroopassa.

5. Ikuinen kakkonen?

Ravintolaketjujen ravintoloiden määrässä mitattuna Subway-ketju ohittaa McDonald'sin.

6. Jatkuvat avajaiset

Joka 14,5. tunti jossain päin maailmaa avataan uusi McDonald's.

7. Suuri työllistäjä

Hampurilaisjätti on suuri työllistäjä maailmanlaajuisesti. Mäkkärillä on ympäri maailmaa peräti 1,8 miljoonaa työntekijää.

8. Kymmeniä miljoonia asiakkaita

Vaikka McDonald'sissa tarjoillaan pikaruokaa, muodostuu ravintoloihin usein jonoa, eikä ihme, sillä ketju palvelee päivittäin 70 miljoonaa asiakasta.

9. Yli kaksi miljardia hampurilaista

Vaikka terveellisistä elämäntavoista puhutaan tänä päivänä valtavasti ja hampurilaisia pidetään epäterveellisiä, menee Mäkkärillä vuosittain kaupaksi 2,36 miljardia hampurilaista. Karkeasti arvioituna pihvien määrässä tämä vastaa miljoonan kokonaisen naudan lihojen kulutusta pihvien muodossa.

10. Miljardeja kiloja ranskalaisia

Ranskalaiset kuuluvat olennaisena osana hampurilaisateriaan ja tämä näkyy myös McDonald'sia koskevassa tilastotiedossa: vuosittain Mäkkärissä myydään 1,49 miljardia kiloa ranskalaisia.

11. Hurjasti perunoita

McDonald's käyttää yli 10 prosenttia kaikista Amerikassa vuosittain kerätyistä perunoista.

12. Valtava määrä leluja

Kuten moni tietää, Happy Meal -lastenateriassa tulee aina mukana lelu. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että Mäkkäri on maailman suurin jakelija lelubisneksessä: yhden vuoden aikana jaetaan 1,5 miljardia lelua.

13. Alhaiset palkat

McDonaldsia on kritisoitu vuosien saatossa alhaisten palkkojen vuoksi. McDonald'sin toimitusjohtaja ansaitsee yhdessä tunnissa saman määrän kuin minimipalkkaa Amerikassa tienaava tavallinen Mäkkärin työntekijä neljässä kuukaudessa.

14. Ylipainoinen mainoshahmo

Kaikkien aikojen ensimmäinen Ronald McDonald sai aikoinaan potkut ylipainonsa vuoksi. Yrityksen johto ei pitänyt siitä, että hampurilaisjättiä edusti pyylevä mannekiini.

15. Parjattuja lisäaineita

Southamptonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan seitsemästä hyperaktiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia aiheuttavasta lisäaineesta valtaosasta Mäkkärin aterioita löytyy neljää. Näitä erityisen kammoksuttuja lisäaineita löytyy muun muassa Big Macistä, juustohampurilaisesta, Quarter Pounder -hampurilaisesta, McDonald'sin jälkiruoista sekä limuista.

Juttua päivitetty 22.10. klo 14:05: 2,36 miljoonaa hampurilaista korjattu 2,36 miljardiksi.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja