11 yllättävää asiaa, jotka tulisi tietää teestä

Tee
Musta tee sopii hyvin esimerkiksi suklaan kanssa. Shutterstock

Sään viilentyessä on aika kaivaa teekupit esiin. Tiesitkö, että maito teen joukossa valkaisee hampaita ja vihreä tee voi ehkäistä syöpää?

Tee ei ole ainoastaan maittava lämmin juoma, vaan monikäyttöinen terveysjuoma. Nämä 11 faktaa teestä saattavat yllättää!

1. Erilaisia teelaatuja on useita

Useimmat teet kuten musta, vihreä, oolong ja valkoinen tee sisältävät luonnostaan piristävää kofeiinia.

Yrttiteehen on nimensä mukaisesti lisätty kuivattuja yrttejä, mutta joskus myös hedelmiä tai kukkia, kuten kamomillaa tai auringonhattua. Yrttitee voi olla myös valmistettu ainoastaan yrteistä, eli itse teetä siinä ei ole lainkaan.

Rooibos-tee on peräisin Etelä-Afrikasta, eikä se sisällä kofeiinia, kuten useat muut teet.

2. Oikea lämpötila

Vihreää tai valkoista teetä valmistettaessa veden tulisi olla 65-asteista. Vahvempaa teetä, kuten mustaa teetä valmistettaessa keitetyn veden tulisi taas olla 100-asteista.

3. Haudutusaika

Optimaalinen aika hauduttaa teetä vaihtelee teelajikkeen mukaan. Vihreä ja oolong-tee valmistuvat nopeammin (yhdestä kolmeen minuuttiin), kun taas yrttitee saattaa vaatia jopa kuusi minuuttia haudutusaikaa.

4. Vähemmän kitkerää makua

Teen valmistaminen kylmään veteen liottamalla on hitaampi tapa valmistaa teetä, kuin lisätä tee kuumaan veteen. Tämä kuitenkin vähentää teen kitkerää makua. Teen valmistaminen kylmään veteen on helppoa. Anna teen liota kylmässä vedessä ja lämmitä vasta hetki ennen nauttimista. Teen voi juoda myös kylmänä.

5. Kotitekoinen on terveellisempää

Valmis tee ei sisällä yhtä paljon terveellisiä syöpää vastaan taistelevia antioksidantteja, kuin kotitekoinen tee, kertoo American Chemical Societyn tutkimus. Valmistajat poistavat tuotteistaan usein ainesosia, jotka antavat teelle karvaan maun.

6. Valkoiset hampaat

Monilla paljon teetä juovilla saattaa olla ongelma tummenevien hampaiden kanssa. Asia kuitenkin ratkeaa lisäämällä teehen maitoa. International Journal of Dental Hygienin julkaiseman tutkimuksen mukaan tilkka maitoa teehen sekoitettuna saattaa olla jopa tehokkaampaa kuin vaalentava hammastahna.

7. Varastointi

On tärkeää säilyttää teetä ilmatiiviissä astioissa, viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa. Tällaisissa olosuhteissa tee säilyttää arominsa parhaiten.

8. Tee ruoan kanssa

Jotkut ruoat sopivat teen kanssa paremmin yhteen kuin toiset. Esimerkiksi vihreä tee sopii yhteen hienovaraisten makujen, kuten kanasalaatin kanssa. Musta tee erottuu edukseen taas voimakkaampien makujen, kuten suklaan tai punaisen lihan kanssa.

9. Älä heitä teepusseja pois

Käytä kertaalleen käytettyjä teepusseja kukkien kasteluveden piristeenä. Tee auttaa ehkäisemään homekasvustojen muodostumista kasveissa. Tee auttaa irrottamaan myös rasvaa esimerkiksi likaisista kattiloista.

10. Vihreä tee saattaa ehkäistä syöpää

Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee voi auttaa tappamaan syöpäsoluja suussa ja torjua eturauhassyöpää.

11. Auttaa uniongelmiin

Unihäiriöstä kärsivien kannattaa kokeilla teetä, jonka seassa on kissanminttua. Kissanmintulla on rauhoittava vaikutus.

Lähde: Expressen.se

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja