11-vuotias poika heitettiin ulos ravintolasta, koska hänellä oli omat gluteenittomat eväät – toimiko ravintola oikein vai väärin?

voileipä leipä
11-vuotias poika joutui syömään eväänsä ulkona Marylandissa. Kuvituskuva. Shutterstock

Yhdysvaltain Marylandista kotoisin oleva poika ei saanut syödä omia gluteenittomia eväitään ravintolassa. Pojan perhe haastoi ravintolan oikeuteen.

Marylandista kotoisin oleva 11-vuotias, keliakiasta kärsivä koululaispoika osallistui luokkaretkelle muiden oppilaiden tapaan. Pojan vanhemmat olivat tehneet hänelle mukaan matkaevääksi gluteenittoman kanavoileivän ja isä oli mukana luokkaretkellä valvojana. Kun luokka pysähtyi syömään historiallisen matkailukohteen, Colonial Williamsburgin ravintolaan, isä kaivoi pojalleen kylmälaukusta eväät esiin.

Ravintola kuitenkin kielsi eväiden syömisen vedoten Virginian terveyslakeihin ja tarjoutui valmistamaan pojalle gluteenittoman aterian. Pojan isä kieltäytyi ravintolan tarjouksesta, sillä hän ei luottanut siihen, että ateria todella olisi täysin gluteeniton. Poika oli aiemmin syönyt ravintoloissa ”gluteenitonta” ruokaa huonolla menestyksellä ja saanut vakavia terveysoireita. Vain hieman aiemmin oli myös julkaistu tutkimus, jonka mukaan jopa 30 prosenttia gluteenittomaksi väitetyistä ravintolaruoasta ei oikeasti ole täysin gluteenitonta.

Joutui ulos syömään eväät – asiaa puidaan oikeudessa

Poika rupesi itkemään välikohtauksen vuoksi ja passitettiin ulos syömään eväitään isänsä kanssa, muun luokan syödessä ravintolan antimia sisällä. Pojan perhe ei tapahtuneesta ilahtunut, vaan päätti haastaa ravintolan oikeuteen. Heidän mukaansa ravintola syyllistyi syrjintään ja rikkoi Yhdysvaltain vammaislakia.

Juttu hylättiin aluksi, mutta viime viikolla Yhdysvaltain neljännen piirin valituslautakunta kumosi päätöksen, ja asia etenee nyt oikeuteen valamiehistön päätettäväksi. Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuimen päätöksen mukaan asia on selvitettävä oikeudessa, sillä ei voida olla varmoja siitä, onko ravintola syyllistynyt syrjintään – etenkin kun oli tiedossa, että lapsi on aiemmin saanut useasti oireita gluteenittomaksi väitetystä ravintolaruoasta.

Yksi tuomareista oli päätöksestä erimielinen ja totesi, että on kohtuutonta vaatia ravintoloilta omien eväiden sallimista edes allergiatapauksissa. Juttu etenee oikeuden käsiteltäväksi lähiaikoina. 

Lähde: Today.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja