Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

10 tärkeintä vitamiinia – syöthän näitä ruokia?

Shutterstock
Julkaistu 02.07.2014 12:28

MTV LIFESTYLE

Tasapainoinen ruokavalio sisältää riittävästi kaikkia ravintoaineita ja monipuolisesti vitamiineja. Mutta mitkä ovatkaan ne tärkeimmät vitamiinit, ja mistä ruoista niitä saa?   

Elimistö tarvitsee toimiakseen runsaasti erilaisia vitamiineja. Yleensä monipuolinen ruokavalio riittää turvaamaan lähes kaikkien vitamiinien saannin. 

D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeää luustolle ja aineenvaihdunnalle. Se myös parantaa kehon immuunijärjestelmää. Auringolla on tärkeä osuus D-vitamiinin saannissa, mutta etenkin pimeinä kausina vitamiinia tarvitaan reilusti myös muualta, eli ruoasta ja suoraan purkista. D-vitamiinia löytyy lohesta, kananmunista, siitakesienistä ja ostereista.

C-vitamiini

C-vitamiini on täynnä antioksidantteja, jotka parantavat kehon vastustuskykyä, edesauttavat haavoja parantumaan ja auttavat suojautumaan syövältä.

Melkein jokaisessa vihanneksessa ja hedelmässä on jonkin verran C-vitamiinia, mutta erityisen hyviä lähteitä ovat paprika, parsakaali, tomaatit ja sitrushedelmät.

sitrus
Shutterstock

E-vitamiini

Myös E-vitamiini on täynnä antioksidantteja, jotka auttavat soluja puolustautumaan vapailta radikaaleilta, jotka voivat aiheuttaa syöpää ja Alzheimerin tautia. E-vitamiinia löytyy esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä, vihreistä lehtivihanneksista ja kasviöljyistä.

Kalsium

Kalsium vahvistaa luustoa ja hampaita, joten kalsiumia on tärkeää saada riittävästi. Maidon lisäksi kalsiumia löytyy appelsiinista, parsakaalista, sardiineista, lohesta, tummanvihreistä vihanneksista ja pähkinöistä, siemenistä ja viikunoista.


Magnesium

Magnesium edesauttaa verenkiertoa ja luuston ja sydämen terveyttä. Se myös auttaa lihaksia rentoutumaan. Magnesiumia löytyy tummasta suklaasta, pähkinöistä, tummanvihreistä lehtivihanneksista, kurpitsasta ja mustista pavuista.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat yksi tärkeimmistä aineista, mitä voimme syödä. Ne pitävät solut terveinä ja ehkäisevät tulehduksia. Hyviä lähteitä ovat saksanpähkinät, pellavan- ja hampunsiemenet sekä rasvaiset kalat, kuten lohi.

B12-vitamiini

Kaikki B-vitamiinin muodot ovat tärkeitä, mutta erityisesti B12-vitamiinin saannista on syytä huolehtia. B12-vitamiini pitää hermosolut kunnossa ja sillä on myös tärkeä rooli veren puna- ja valkosolujen muodostumisessa. Se myös ehkäisee anemiaa. B12-vitamiinia on vain eläinperäisissä tuotteissa, kuten lihassa ja maitotuotteissa.

A-vitamiini

A-vitamiinilla on tärkeä rooli solujen tuotannossa, kehon puolustusjärjestelmässä ja hyvässä näkökyvyssä. Bataatit, porkkanat ja tummanvihreät lehtivihannekset sisältävät runsaasti A-vitamiinia.


Rauta

Raudanpuute aiheuttaa anemiaa, joka tekee heikon olon ja aiheuttaa väsymystä. Hyviä raudanlähteitä ovat liha, osterit, linssit, pavut ja pinaatti.

Foolihappo

Foolihappo on tärkeää punasolujen muodostumiselle ja anemian ehkäisemiselle. Foolihapon puute saattaa olla yhteydessä masennukseen ja eräiden syöpien syntyyn.

Folaattipitoisia ruokia ovat parsa, parsakaali, pinaatti, lehtikaali ja sitrushedelmät.  

Lähde: thedailymeal.com

Lisää aiheesta:

Pippa Laukka nimeää yllättävät perusruoat, jotka tuovat terveyttä talveen: "Viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa"Valitse oikeita asioita lautaselle – pysyt terveenä pahimmankin flunssakauden läpi12 ruoka-ainetta, joita jokaisen naisen kannattaisi syödä viikoittainTerveellisimmät ruoka-aineet kehon eri osille – syö näitäSuunnitteletko perheenlisäystä? Tee nämä muutokset ruokavalioosiTietyillä ruoka-aineilla huikea vaikutus: Laihdut ja kasvatat samalla lihaksiasi
VihanneksetSuperfoodMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli