10 tärkeintä vitamiinia – syöthän näitä ruokia?

pinaatti
Shutterstock

Tasapainoinen ruokavalio sisältää riittävästi kaikkia ravintoaineita ja monipuolisesti vitamiineja. Mutta mitkä ovatkaan ne tärkeimmät vitamiinit, ja mistä ruoista niitä saa?   

Elimistö tarvitsee toimiakseen runsaasti erilaisia vitamiineja. Yleensä monipuolinen ruokavalio riittää turvaamaan lähes kaikkien vitamiinien saannin. 

D-vitamiini

D-vitamiini on tärkeää luustolle ja aineenvaihdunnalle. Se myös parantaa kehon immuunijärjestelmää. Auringolla on tärkeä osuus D-vitamiinin saannissa, mutta etenkin pimeinä kausina vitamiinia tarvitaan reilusti myös muualta, eli ruoasta ja suoraan purkista. D-vitamiinia löytyy lohesta, kananmunista, siitakesienistä ja ostereista.

C-vitamiini

C-vitamiini on täynnä antioksidantteja, jotka parantavat kehon vastustuskykyä, edesauttavat haavoja parantumaan ja auttavat suojautumaan syövältä.

Melkein jokaisessa vihanneksessa ja hedelmässä on jonkin verran C-vitamiinia, mutta erityisen hyviä lähteitä ovat paprika, parsakaali, tomaatit ja sitrushedelmät.

E-vitamiini

Myös E-vitamiini on täynnä antioksidantteja, jotka auttavat soluja puolustautumaan vapailta radikaaleilta, jotka voivat aiheuttaa syöpää ja Alzheimerin tautia. E-vitamiinia löytyy esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä, vihreistä lehtivihanneksista ja kasviöljyistä.

Kalsium

Kalsium vahvistaa luustoa ja hampaita, joten kalsiumia on tärkeää saada riittävästi. Maidon lisäksi kalsiumia löytyy appelsiinista, parsakaalista, sardiineista, lohesta, tummanvihreistä vihanneksista ja pähkinöistä, siemenistä ja viikunoista.

Magnesium

Magnesium edesauttaa verenkiertoa ja luuston ja sydämen terveyttä. Se myös auttaa lihaksia rentoutumaan. Magnesiumia löytyy tummasta suklaasta, pähkinöistä, tummanvihreistä lehtivihanneksista, kurpitsasta ja mustista pavuista.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat yksi tärkeimmistä aineista, mitä voimme syödä. Ne pitävät solut terveinä ja ehkäisevät tulehduksia. Hyviä lähteitä ovat saksanpähkinät, pellavan- ja hampunsiemenet sekä rasvaiset kalat, kuten lohi.

B12-vitamiini

Kaikki B-vitamiinin muodot ovat tärkeitä, mutta erityisesti B12-vitamiinin saannista on syytä huolehtia. B12-vitamiini pitää hermosolut kunnossa ja sillä on myös tärkeä rooli veren puna- ja valkosolujen muodostumisessa. Se myös ehkäisee anemiaa. B12-vitamiinia on vain eläinperäisissä tuotteissa, kuten lihassa ja maitotuotteissa.

A-vitamiini

A-vitamiinilla on tärkeä rooli solujen tuotannossa, kehon puolustusjärjestelmässä ja hyvässä näkökyvyssä. Bataatit, porkkanat ja tummanvihreät lehtivihannekset sisältävät runsaasti A-vitamiinia.

Rauta

Raudanpuute aiheuttaa anemiaa, joka tekee heikon olon ja aiheuttaa väsymystä. Hyviä raudanlähteitä ovat liha, osterit, linssit, pavut ja pinaatti.

Foolihappo

Foolihappo on tärkeää punasolujen muodostumiselle ja anemian ehkäisemiselle. Foolihapon puute saattaa olla yhteydessä masennukseen ja eräiden syöpien syntyyn.

Folaattipitoisia ruokia ovat parsa, parsakaali, pinaatti, lehtikaali ja sitrushedelmät.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja