10 minuutin kauppamatka liikaa? Näin kauan maito säilyy huoneenlämmössä

Lehtikuva

Kesähelteillä herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ei luonnollisesti kannata jättää pitkiksi ajoiksi seisomaan paahteeseen. Makuja.fi selvitti, kuinka kauan esimerkiksi maito säilyy huoneenlämmössä.

Huoneenlämmössä seisova maitotölkki on tuttu näky monen suomalaisen ruokapöydästä. Maito nostetaan pöytään esimerkiksi muiden aamiaistarvikkeiden kanssa, jolloin tölkki saattaa seistä huoneenlämmössä useamman vartin. Kuinka kauan avattua maitoa oikeastaan sitten saisi säilyttää näin?

– Maito on hyvin herkästi pilaantuva elintarvike, joka tulee säilyttää aina kylmässä +6 asteen lämpötilassa tai sitä kylmemmässä. Sen vuoksi onkin tärkeää, että ruokapöydässäkin otetaan maito tarjoiluastiaan ja laitetaan mahdollisimman pikaisesti maitopurkki takaisin jääkaappiin, Maria Ahvonen Valion kuluttajapalvelusta kertoo.

Liian pitkä kauppamatka voi koitua maidon kohtaloksi

Ahvosen mukaan ei ole olemassa mitään tarkkaa aikaa siihen, missä ajassa maito huoneenlämmössä pilaantuu.

–  Siihen vaikuttaa moni asia, kuten säilytyspaikan lämpötila, huoneenlämpötila ja kylmäketjun katkeamattomuus. Myös kylmäketjun katkosten aika ja lukumäärä käyttöhetkeen asti tulee ottaa huomioon.

Tämän vuoksi kannattaakin olla tarkkana jo maitoa ostaessa: kesähelteillä kauppaan on syytä pakata mukaan kylmälaukku, etenkin jos kotimatka on pitkä.

– Jo 10-15 minuutin katkos kylmäketjussa voi alkaa pilata maidon laatua, Ahvonen muistuttaa.

Kylmäketjulla tarkoitetaan jäähdytetyn elintarvikkeen lämpötilan ylläpitämistä valmistuspaikasta myyntipaikan kautta kuluttajan jääkaappiin

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja