Mainos

Zimbabwe hätätilassa koleraepidemian takia

Zimbabwe pyytää kansainvälistä apua koleraepidemian taltuttamiseen. Epidemia on vaatinut jo yli 560 ihmisen hengen, kertovat maan tiedotusvälineet.

Herald-lehden mukaan hallitus on julistanut maahan "hätätilan" koleran ja terveydenhuollon huonon jaman vuoksi.

- Keskussairaalamme eivät kirjaimellisesti ole toimintakykyisiä. Henkilökunta ei ole motivoitunutta, ja tarvitsemme tukeanne sen varmistamiseksi että ihmiset tulevat työhön ja terveydenhuoltojärjestelmä saadaan elvytettyä, terveysministeri David Parirenyatwa vetoaa lahjoittajiin.

Kolera on tavallisesti hoidettavissa. Zimbabwessa terveydenhuolto on kuitenkin romahtamaisillaan rahan puutteen vuoksi, ja lääkärit ja sairaanhoitajat lakkoilevat usein palkan takia.

Zimbabwessa on maailman korkein inflaatio, virallisen arvion mukaan noin 230 miljoonaa prosenttia. Työttöminä on yli 80 prosenttia asukkaista, ja maa kärsii kovasta ruoka-, polttoaine- ja vesipulasta.

Kolerataisteluun uusia keinoja

Tutkijoiden mukaan koleraepidemioita voidaan ennakoida merivesiä satelliiteilla tarkkaillen.

Marylandin yliopiston tutkijoiden mukaan Intiassa ja Bangladeshissa ilmeni koleraa pian sen jälkeen, kun meriveden lämpötila oli satelliittitutkimusten perusteella noussut. Samoin kasviplanktonin määrä lisääntyi.

Koleraa aiheuttava mikrobi elää erään eläinplanktonlajin sisällä. Tämä eläinplankton käyttää kasviplanktonia ravinnokseen.

Koleran voi saada esimerkiksi likaisesta juomavedestä.

Satelliittien tietoa voidaan käyttää ennustamaan sitä, missä ja milloin koleraa esiintyy. Tämä auttaisi muun muassa terveysviranomaisia varoittamaan juomavedestä ja varautumaan koleratapauksien kasvuun.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tauti on uhka lähes kaikissa kehitysmaissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-Kumppani)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.