Mainos

Zikavirus näkyy siemennesteessä luultua lyhemmän ajan

Etelä- ja Keski-Amerikassa hurjasti yleistynyt zikavirus voi tuoreen tutkimuksen mukaan kadota siemennesteestä nopeammin kuin nykysuosituksissa oletetaan. Veressä zikaviruksen jäljet sen sijaan näkyvät luultua pitempään.

Zikavirus on lähinnä hyttysten levittämä infektiotauti, joka aiheuttaa oireita vain joka viidennelle. Raskauden aikana tartunta kuitenkin aiheuttaa sikiön pienipäisyyttä eli mikrokefaliaa, ja siksi siihen suhtaudutaan vakavasti.

Koska zika voi tarttua hyttystartunnan lisäksi sukupuoliyhteydessä, tartunnan saaneita miehiä on suositeltu pidättäytymään yhdynnästä tai käyttämään kondomia puolen vuoden ajan tartunnasta. Nyt julkaistut tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että 95 prosentissa tapauksista virusta ei löydy siemennesteestä enää kolmen kuukauden kuluttua tartunnasta.

Verestä zikaviruksen RNA katoaa 95 prosentissa tapauksista noin kahdeksassa viikossa, virtsasta taas kuudessa viikossa. Syljessä ja emätineritteissä zikavirusta on vain harvoin.

Tulokset perustuvat 150 zikavirustartunnan saaneen puertoricolaisen veri- ja eritenäytteisiin. Näytteitä kerättiin kuukauden ajan viikoittain ja sen jälkeen kerran kahden, neljän ja kuuden kuukauden kuluttua. Jos neljän kuukauden kuluttua otetuissa näytteissä oli jälkiä viruksesta, näytteitä alettiin kerätä kahden viikon välein, kunnes virusta ei enää löytynyt.

Zikavirusinfektioon voi liittyä kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.