Yhdysvalloilta 100 miljoonan dollarin apupaketti Ukrainalle – MTV seurasi sotaa

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
10 tuhotun panssarin rykelmä – tältä näyttää Ukrainan kiihkeimmällä taistelukentällä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 20. marraskuuta 2023.

  • Ukraina raportoi sunnuntaina poikkeuksellisista venäläistappioista

  • Ukraina kertoo pakottaneensa venäläisiä perääntymään kilometrikaupalla Dneprjoen itärannalla

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.30: Yhdysvalloilta 100 miljoonan dollarin avustuspaketti Ukrainalle

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin kertoi Yhdysvaltojen uudesta 100 miljoonan dollarin sotilaallisesta avusta Ukrainalle vierailullaan Kiovassa. Samalla hän lupasi maalle pitkäaikaista tukea.

Austin ilmoitti tuoreesta avustuspaketista Ukrainan viranomaisten kanssa pidettyjen kokousten jälkeen ja kertoi, että pakettiin sisältyy muun muassa aseita ja panssaritorjunta-aseita.

Yhdysvaltain Ukrainan suurlähettiläs Bridget Brink sanoi, että Austinin vierailu osoittaa Washingtonin vankkumattoman tuen Ukrainalle.

19.15: Ukrainassa tuhottu venäläistankki aiheutti perjantaina viranomaisoperaation Vuosaaren satamassa

Helsingissä esillä oleva taistelupanssarivaunu jouduttiin perjantaina tarkastamaan Vuosaaren satamassa mahdollisen säteilyvaaran takia.

Helsingin poliisi kertoo myöntäneensä jo aiemmin tuontiluvan Tallinnasta saapuvalle tankille. Ylimääräisen tarkastuksen aiheutti Puolustusvoimilta saatu tieto, että joissakin kyseisen tankkimallin vaunuissa on radioaktiivista ainetta sisältävä kaasunilmaisin.

Tankki todettiin lopulta vaarattomaksi perjantai-iltana noin tunnin kestäneessä viranomaisoperaatiossa.

Ukrainassa tuhottu venäläinen taistelupanssarivaunu on esillä Helsingin Kansalaistorilla 7. joulukuuta asti. Näyttelyn ovat järjestäneet Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhteistyössä Your Finnish Friends ry:n kanssa.

15.31: Presidentti Niinistö tapasi Puolan presidentin: Vahva tuki Ukrainalle jatkuu

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut tänään Puolan presidentin Andrzej Dudan Varsovassa.

Niinistö kertoo X:ssä heidän käyneen ”hyvän ja perusteellisen keskustelun”.

– Tiivis yhteistyö alueellisissa turvallisuuskysymyksissä kuten rajaturvallisuudessa on tarpeen. Keskustelimme myös vahvasta tuestamme Ukrainalle sekä Lähi-idän tilanteesta.

15.16: USA:n puolustusministeri tapasi Zelenskyin

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on tavannut Ukrainan presidentin Volodymyr  Zelenskyin Kiovassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Austinin mukaan he keskustelivat Ukrainan asetarpeista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

– Minulla oli kunnia tavata presidentti Zelenskyi Kiovassa ja vahvistaa Yhdysvaltojen vankkumaton tuki Ukrainalle, Austin sanoi X:ssä.

Hän sanoi, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista taistelussa Venäjää vastaan yhdessä liittolaistensa ja kumppaneidensa kanssa.

9.55: Yhdysvaltain puolustusministeri saapui yllätysvierailulle Kiovaan

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin on saapunut tänään yllätysvierailulle Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Kyseessä on Austinin toinen vierailu Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana, kertoi yhdysvaltalainen ABC-uutiskanava viestipalvelu X:ssä.

Vierailu pidettiin turvallisuussyistä visusti salassa viime hetkeen asti.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedotteen mukaan vierailun tarkoituksena on tavata Ukrainan johtajia sekä osoittaa, että Yhdysvaltojen "vankkumaton tuki" maalle jatkuu.

5.55: Zelenskyi: Venäjälle lähetettävä viesti, ettei maailma väsy puolustamaan vapautta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi sunnuntaina päivittäisessä puheessaan kansainvälistä yhteisöä lähettämään Venäjälle viestin siitä, ettei maailma väsy tukemaan Ukrainaa.

– Keskeistä on nyt saada takeet siitä, että Ukrainan tuki riittää myös ensi vuonna. Kiitän kaikkia maita, jotka tarkastelevat tätä asiaa kuten me. Tarvitsemme tämän viestin Venäjälle: tekivätpä he mitä tahansa, maailma ei väsy puolustamaan vapautta ja kansainvälistä järjestystä, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kiitti puheessaan Hollantia viimeisimmästä aseavusta.

– Kiitos, Mark (Rutte), arvoisa pääministeri, ja koko Hollannin yhteiskunta. Tämä on oikea-aikainen signaali. On tärkeää tuntea, että vapauden puolustaminen perustuu luotettavaan ja vilpittömään tukeen.

Asiasta kertoo The Kyiv Independent.

5.43: MT: Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa Ukrainan aseavun jatkamista

Enemmistö suomalaisista kannattaa Ukrainan aseavun jatkamista nykyisellä tasolla, kertoo Maaseudun Tulevaisuus (MT). Asia selviää lehden turvallisuuspolitiikkaan keskittyvästä kyselystä.

Lähes puolet vastaajista oli valmiita asettamaan pakotteita Kiinaa vastaan, jos käy ilmi, että kiinalainen alus oli osallisena Suomen ja Viron välisen kaasuputken vahingoittamisessa.

Yli 80 prosenttia vastaajista halusi puolestaan pitää Itä-Suomen ja maaseutualueet asuttuina turvallisuuspoliittisista syistä.

(STT)

20.16: Ukraina raportoi poikkeuksellisista venäläistappioista

Ukraina on tänään raportoinut poikkeuksellisen suurista venäläistappioista. 

Ukraina väittää kaataneensa peräti 1 190 venäläissotilasta viimeisen vuorokauden aikana. 

Lisäksi se sanoo tuhonneensa muun muassa 13 panssarivaunua, 25 panssariajoneuvoa, 18 tykkiä ja kaksi ilmatorjuntajärjestelmää viimeisen vuorokauden aikana. 

Lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat