Venäjän odotetaan valmistautuvan isoon ohjushyökkäykseen joulun alla, Putin medialle: Venäjä haluaa päättää sodan – MTV seuraa sotaa

"Ukraina on elossa"– Zelenskyi piti puheen Yhdysvaltain kongressissa 2:47
Katso myös: "Ukraina on elossa" – Zelenskyi piti puheen Yhdysvaltain kongressissa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 22. joulukuuta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Volodymyr Zelenskyi vieraili Washingtonissa

  • Biden vahvisti uuden 1,85 miljardin asetukipaketin Ukrainalle

  • Brittitiedustelu: Venäläisjoukot saaneet jalansijaa Bahmutin itäosissa 

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.42: Venäjän odotetaan valmistautuvan isoon ohjushyökkäykseen, kertoo ukrainalaislehti

Venäjän uskotaan valmistautuva ison luokan ohjushyökkäykseen Ukrainassa torstain tai perjantain aikana, kertoo Ukrainan Pravda -lehti lähteenään Ukrainan sotilastiedustelulta saadut tiedot.

Venäjän odotetaan laukaisevan vähintään 67 risteilyohjusta.

Saamiensa tietojen mukaan Pravda kertoo, että laivojen ja lentokoneiden liikennöintialue Sevastopolin satamassa miehitetyllä Krimillä on rajoitettu 23. - 27. joulukuuta ohjuslaukaisujen takia.

19:45 Putin: Venäjä kykenee kaatamaan Yhdysvaltojen Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän

Moskovassa toimittajille puhunut Putinin sanoi Patriot-järjestelmää vanhentuneeksi asejärjestelmäksi, jonka Venäjä voisi halutessaan kaataa, uutisoi brittimedia Guardian.

Lisäksi Putin kehui Venäjän omaa S-300-ilmatorjuntajärjestelmää paremmaksi.

Putin sanoi myös, että Venäjä tulee ilmoittamaan ensi viikolla vastauksensa venäläisen öljyn hintakattoon.

Myös Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkalla oli sanottavaa Yhdysvaltain ohjustuesta. Katso alla oleva video. 

Putin vähätteli Patriot-ohjuksia 0:48

19.23: Putin medialle: Venäjä haluaa päättää sodan

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi torstaina median edustajille, että Venäjä haluaa päättää sodan Ukrainassa.

Putinin mukaan ”kaikki aseelliset konfliktit päättyvät diplomaattisilla neuvotteluilla”.  

– Tavoitteenamme ei ole pyörittää sotilaallisen konfliktin vauhtipyörää, vaan päinvastoin pyrimme lopettamaan tämän sodan, Putin sanoi.

– Jatkamme pyrkimyksiämme tämän lopettamiseksi. Mitä nopeammin sen parempi.

18.47: Pohjois-Korean epäillään toimittaneen aseita venäläiselle Wagner-ryhmälle

Yhdysvaltojen mukaan venäläinen Wagner-palkkasotilasryhmä osti aseita Pohjois-Koreasta vahvistaakseen joukkojaan Ukrainassa, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby tänään.

Kirby sanoi Yhdysvaltojen lisäävän nyt pakotteita Wagner-ryhmälle, koska Pohjois-Korea on marraskuussa myynyt ryhmälle raketteja ja ohjuksia YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien vastaisesti. 

Nimettömänä pysynyt virkamies on vahvistanut Reutersille, että Wagner-ryhmälle on toimitettu Pohjois-Koreasta asetoimitus.

Wagner-palkkasotilaiden joukossa on muun muassa Venäjän asevoimien veteraaneja.

Wagnerin palkkasotilaita on taistellut Ukrainan lisäksi esimerkiksi Libyassa, Syyriassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa.

Ryhmällä on läheiset suhteet presidentti Putiniin ja Kremliin.

17.02: Zelenskyi tapasi Puolan presidentin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Puolan presidentin Andrzej Dudan Puolassa paluumatkallaan Yhdysvalloista, kertoo uutistoimisto AFP.

Zelenskyi julkaisi videon tapaamisesta viestintäsovellus Telegramissa. Videon yhteyteen hän kirjoittaa tehneensä Dudan kanssa yhteenvedon vuodesta, jossa oli historiallisia haasteita täysimittaisen sodan vuoksi.

Videolta näkyy myös, kun Zelenskyi poistuu koneesta Rzeszowin lentokentällä Puolassa.

Zelenskyi teki eilen ensimmäisen ulkomaan matkansa sodan syttymisen jälkeen. Hän tapasi Yhdysvalloissa muun muassa presidentti Joe Bidenin ja puhui kongressin edustajille.

16.08: Venäjän asevoimien komentaja: Venäjän joukot keskittyvät nyt "vapauttamaan" Donetskin

Venäjän asevoimien komentajan Valeri Gerasimovin mukaan Venäjän joukot keskittyvät nyt täysin Donetskin alueen "vapauttamiseen" Itä-Ukrainassa.

Gerasimov puhui asiasta tänään tiedostustilaisuudessa. Hänen mukaansa tilanne rintamalla on nyt "tasaantunut" ja joukkojen pääponnistelut kohdistuvat "Donetskin kansantasavallan alueen vapauttamiseen".

Donetsk on yksi Ukrainalle kuuluvista alueista, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä.

15.22: Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutetun Dmytro Lubinetsin mukaan satoja tuhansia ukrainalaislapsia siirretty väkisin Venäjälle

Brittilehti Guardian kirjoittaa Lubinetsin sanoneen televisiossa, että Venäjälle siirrettyjen lasten tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta voidaan olettaa että lapsia on siirretty satoja tuhansia.

Lubinetsin mukaan viranomaiset ovat selvittäneet tähän mennessä yli 13 000:n Venäjälle karkotetun lapsen henkilöllisyyden.

Guardian ei ole pystynyt vahvistamaan Lubinetsin väitteitä.

14.01: Kremlin tiedottaja: Yhdysvallat taistelee epäsuoraa sotaa Venäjää vastaan 

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Yhdysvallat ja Ukraina ovat olleet kuuroja Venäjän huolille Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailusta Washingtonissa.

Peskovin mukaan presidentti Joe Biden ja Zelenskyi eivät ole sanoneet sanaakaan, joka voitaisiin tulkita valmiudeksi kuunnella Venäjän huolia.

Biden vahvisti keskiviikkona Yhdysvaltojen uuden 1,85 miljardin dollarin asetukipaketin Ukrainalle.

13.55: Venäjän puolustusministerin kerrotaan vierailleen eturintamalla Ukrainassa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on vieraillut venäläisjoukkojen luona eturintamalla Ukrainassa, Venäjän puolustusministeriö sanoo.

Ministeriö julkaisi tiedotteen yhteydessä kuvia, joissa Shoigu näyttää tarkastavan kasarmeja ja kävelevän juoksuhautaa pitkin. Ministeriön mukaan Shoigu oli paikalla muun muassa kiittämässä sotilaita ja tarkastamassa näiden majoitusolosuhteita.

11.10 Ukraina: Venäjä on menettänyt yli 100 000 sotilasta hyökkäyksen alettua

Ukrainan pääesikunnan mukaan Venäjä on menettänyt hyökkäyksen alun jälkeen kaikkiaan 100 400 sotilasta.

Lukuun lasketaan sekä kaatuneet että haavoittuneet sotilaat. Ukrainan puolustusministeriö ei kerro sitä, mihin sen arvio perustuu.

Kuluneen vuorokauden aikana Venäjä olisi Ukrainan mukaan menettänyt 660 miestä.

Venäjä kertoi syyskuun lopulla, että se on menettänyt 5 937 sotilasta Ukrainan käytävässä “sotilaallisessa erityisoperaatiossa”. Läntiset asiantuntijoisden mukaan luku on suurempi.

Ukrainan tämänpäiväisen tiedotteen mukaan myös Venäjän kalustotappiot ovat olleet suuria.

Ukraina sanoo tuhonneensa noin 3 000 Venäjän panssarivaunua, 6 000 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua ja 460 muuta sotilasajoneuvoa.

Lisäksi Venäjän kerrotaan menettäneen muun muassa satoja lentokoneita, helikoptereita, risteilyohjuksia, ilmatorjuntajärjestelmiä ja raketinheittimiä, lähes 1 700 lennokkia ja 16 sotalaivaa tai -venettä.

10.47: Suomi lahjoittaa äitiyspakkaustarvikkeita Ukrainaan

Kela lahjoittaa äitiyspakkausten reklamaatiovaroiksi hankittuja tuotteita ukrainalaislapsille.

Kela toimii hankkeessa yhteistyössä äitiyspakkausten jakelijan Suomen kirjastopalvelu Oy:n kanssa. 

Kela hankkii joka vuosi jonkin verran ylimääräisiä äitiyspakkauksen tuotteita mahdollisten korvausvaatimuksien varalta. Äitiyspakkaukseen tuotteita toimittaneet yritykset voivat halutessaan noutaa tuotteet takaisin reklamaatioajan päätyttyä tai vaihtoehtoisesti luovuttaa ne Kelalle lahjoitettavaksi eteenpäin. 

Ukrainalle lähetettävä apu sisältää vaatteita, hoitotarvikkeita ja leluja. Lahjoituksen ottaa vastaan ja välittää eteenpäin Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry. 

– Äitiyspakkauksen reklamaatioita varten varatut tuotteet toimitetaan ukrainalaisiin synnytyssairaaloihin ja orpokoteihin, missä niille on suurin tarve, Kela kertoo tiedotteessaan.

– Useammalta vuodelta kertyneiden tuotteiden joukossa on muun muassa vaatteita, kuten paitoja, housuja ja ulkohaalareita, erilaisia hoitotarvikkeita sekä leluja vastasyntyneille ja pienille lapsille. Kaikki Ukrainaan toimitettavat tuotteet ovat uusia ja virheettömiä. 

Kansanedustaja Peter Östman (kd.) esitti kuun alussa yhdessä muiden kristillisdemokraattien kansanedustajien kanssa kirjallisessa kysymyksessä, että Suomi antaisi Ukrainan vauvoille joululahjaksi äitiyspakkauksia. 

Östman kertoo omassa tiedotteessaan, että juuri saapuneessa ministerin vastauksessa aloite saa vihreää valoa ja äitiyspakkausten lahjoittamista EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta selvitetään sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyössä. 

10.14: Venäjä ei ole kiinnostunut vähentämään sotaponnistelujaan

Amerikkalaisen ajatushautomon ISW:n mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja puolustusministerin Sergei Shoigun eiliset ulostulot vahvistivat sen, että Venäjä ei ole kiinnostunut vähentämään sotaponnistelujaan Ukrainassa. 

Ajatushautomon mukaan julkilausuttu tavoite asevoimien uudistamisesta osoittaa sen sijaan, että Venäjä on päättänyt hyväksyä sodan vaatimat uhraukset tavoitellakseen voittoa.

Keskiviikon televisioidussa tapaamisessa presidentti Putin kehui Venäjän asevoimien taistelukyvyn kehittyneen. Putinin mukaan tätä kehitystä tullaan jatkamaan myös ydinasejoukkojen taisteluvalmiuden osalta.

ISW:n mukaan Venäjän ydinaseretoriikka on todennäköisesti yhtäältä yritys tyynnytellä kansalaisia kotimaassa ja toisaalta pelote länsimaille. Ajatushautomon mukaan ydinasejoukkojen taisteluvalmiudella retostelu ei kuitenkaan ole merkki siitä, että Venäjä valmistelisi ydinaseiden käyttämistä.

9.26: Brittitiedustelu: Valko-Venäjällä merkittävä rooli Venäjän mobilisoitujen reserviläisten kouluttamisessa

Valko-Venäjä on todennäköisesti ottanut viime aikoina merkittävän, mutta huomiota herättämättömän roolin Venäjän mobilisoitujen reserviläisten kouluttamisessa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Brittitiedustelun mukaan valkovenäläisten sotilaskouluttajien käyttö on osoitus ylikuormituksesta Venäjän sotilasjärjestelmässä. Järjestelyllä pyritään korvaamaan venäläisten sotilaskouluttajien puutetta, sillä moni heistä on joko kaatunut tai on palveluksessa rintamalla.

8.59: ISW: Venäjän asevoimien laajoilla uudistuksilla tuskin merkitystä Ukrainan sodan kannalta

Yhdysvaltalaisen Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon mukaan Venäjän asevoimien laajoja uudistuksia tuskin saadaan valmiiksi niin nopeasti, että ne olisivat merkityksellisiä Ukrainan sodan kannalta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti keskiviikkona, että Luoteis-Venäjälle muodostetaan uusia asevoimien joukkoja vastauksena Naton vahvistuneeseen aseelliseen läsnäoloon Venäjän rajoilla.

Shoigu kertoi myös, että Venäjän asevoimien kokonaisvahvuutta kasvatetaan 1,5 miljoonaan sotilaaseen. (STT)

5:38: Zelenskyi Yhdysvaltain kongressille: Ukraina ei kaatunut, vaan elää ja kukoistaa

Ukraina ei kaatunut, vaan elää ja kukoistaa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puheessaan Yhdysvaltain kongressille. Hän kuvailee Ukrainan kukistaneen Venäjän maailman mielissä. Zelenskyi saapui ennen puhettaan istuntosaliin suurien suosionosoitusten saattelemana.

Eurooppa on nyt ukrainalaispresidentin mukaan vahvempi ja itsenäisempi kuin koskaan aiemmin. Venäjän tyrannia on Zelenskyin mukaan menettänyt valtansa, eikä sillä ole enää ikinä vaikutusta.

Zelenskyi painotti, että Ukraina ei ikinä antaudu ja sai jälleen mittavat aplodit. (STT)

Lue Zelenskyin puheesta pidemmin täältä

5.36: Biden vahvistaa uuden 1,85 miljardin dollarin asetukipaketin Ukrainalle

Presidentti Joe Biden vahvistaa Yhdysvaltojen uuden 1,85 miljardin dollarin asetukipaketin Ukrainalle. Paketti sisältää ensi kertaa Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän. Biden kertoi asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Biden sanoi Zelenskyille Valkoisessa talossa, että amerikkalaiset pysyvät ukrainalaisten rinnalla niin kauan kuin on tarve.

Zelenskyi saapui vierailulle Yhdysvaltoihin keskiviikkoiltana Suomen aikaa. (STT)

Keskiviikon uutisia:

22.53: Zelenskyi antoi Bidenille Bahmutissa taistelleen sotilaan mitalin

Biden ja Zelenskyi siirtyivät ulkoa oltuaan keskustelemaan Valkoiseen taloon. 

Biden kehui Zelenskyiä ja Ukrainaa vuolaasti. Biden myös totesi, että Yhdysvallat tukee rauhaa Ukrainassa ja vahvistaa apuaan maahan, johon Zelenskyi vastasi arvostavansa tuen osoitusta suuresti.

Sky News kertoo mitalista, jonka Zelenskyi antoi Bidenille Valkoiseen taloon saavuttuaan. Kyseessä on Sky Newsin mukaan Bahmutissa taistelevan sotilaan mitali.

Donestkin alueella sijaitsevassa Bahmutissa on käyty raskaita taisteluita. Zelenskyi vieraili etulinjassa Bahmutissa vastikään ennen Yhdysvaltain vierailuaan.

Zelenskyi kertoi sotilaasta, joka oli hänet tavatessaan pyytänyt välittämään oman mitalinsa Yhdysvaltain presidentille.

– Hän on hyvin rohkea ja hän pyysi antamaan mitalin hyvin rohkealle presidentille. Haluan antaa tämän teille, Zelenskyi sanoi.

– Mikä suuri kunnia. Voi hyvä luoja, rakastan teitä. Tämä on ansaitsematonta, mutta arvostan tätä suuresti, Biden puolestaan vastasi.

Lisää keskiviikon uutisia täältä

21.12.2022: Valmisteleeko Venäjä suurhyökkäystä Ukrainassa? Näin asiaa arvioi MTV:n Uutisaamussa kenraalimajuri evp. Pekka Toveri

Valmisteleeko Venäjä suurhyökkäystä Ukrainassa? 8:36

Lue myös:

    Uusimmat