Valko-Venäjän Lukashenka saapui Kiinaan ulkopolitiikkaa ylistäen – MTV seurasi sotaa 28.2.2023

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 28. helmikuuta 2023. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.

  • Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • Ruotsi lähettää 10 Leopardia Ukrainaan
  • Puola lähettänyt Ukrainalle ensimmäiset Leopardinsa
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.15: Valko-Venäjän Lukashenka saapui Kiinaan ulkopolitiikkaa ylistäen

Valko-Venäjää hallitseva Aljaksandr Lukashenka saapui tiistaina kolmipäiväiselle vierailulle Kiinaan. Lukashenka tapaa vierailun aikana myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Kiinan valtiollisen Xinhua-uutistoimiston haastattelussa Lukashenka vakuutti odottavansa kovasti "vanhan ystävänsä" Xin tapaamista ja ylisti Kiinan globaalia vaikutusvaltaa.

– Ainoatakaan asiaa maailmassa ei nykyään voida ratkaista ilman Kiinaa. Lukashenka kehui.

Xi ja Lukashenka tapasivat edellisen kerran syyskuussa Samarkandissa Uzbekistanissa. Tuolloinkin kaksikko ylisti maiden kestävää kumppanuutta ja yhteistyötä.

Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat syyttäneet Kiinaa kaavailuista lähettää aseita Venäjälle Ukrainan sotaa varten, minkä Kiina on kiistänyt. Lukashenka puolestaan on sallinut Venäjän hyökätä Ukrainaan Valko-Venäjältä, vaikka ei olekaan lähettänyt sotilaita Ukrainaan. (STT)

Katso myös: Näiden ystävävaltioiden kautta Kiina voi tukea Venäjää aseellisesti – studiossa Risto E.J. Penttilä

Näiden ystävävaltioiden kautta Kiina voi tukea Venäjää aseellisesti – Risto EJ Penttilä Kymmenen uutisten vieraana 2:37

17.41: Sotilasprofessori kommentoi Ukrainan valmistelemaa vastahyökkäystä MTV Uutisille

Sodan vuosipäivänä 24.2. sekä Ukrainan puolustusministeri että tiedustelupalvelun päällikkö sanoivat, että Ukrainan armeija on valmis vastahyökkäykseen. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilastieteen professori Marko Palokangas uskoo, että Ukraina valmistelee vastahyökkäystä saadakseen Venäjän valloittamat alueensa takaisin, mutta ajankohta on kysymysmerkki.

– Ukraina on rakentanut suorituskykyään ja valmiuttaan syksystä saakka jonkinlaiseen hyökkäykseen. Sitä, koska se tapahtuu me emme vielä tiedä, mutta jonkinlaista valmistelua on selvästi ilmassa.

Palokangas sanoo, että on ainoastaan Ukrainan puolustusvoimat tietävät koska hyökkäys todellisuudessa tapahtuu ja minne se tulee kohdistumaan. Professorilla on kuitenkin esittää valistunut arvaus yhdestä kohteesta, jota kannattaa pitää silmällä keväällä.

–Suuntaisin kyllä katseen tuonne Melitopolin suuntaan. Eli niin kutsuttuun maayhteyteen Krimin niemimaalle. Venäjä pyrkii pitämään sitä tietenkin kaikin keinoin hallussa.

Katso Palokankaan koko haastattelu:

Minne Ukrainan vastahyökkäys tulee kohdistumaan? Sotilasprofessori kehottaa kohdistamaan katseen tiettyyn paikkaan 7:05

13.17: Venäläisillä televisio- ja radiokanavilla vääriä ilmahälytyksiä hakkereiden takia, sanoo ministeriö

Venäjällä useilla paikallisilla televisio- ja radiokanavilla on lähetetty virheellisesti ilmahälytyksiä, sanoo Venäjän hätätilaministeriö lausunnossaan.

Venäläisministeriö syyttää virheellisistä hälytyksistä hakkereita.

Venäläismedioiden mukaan hälytyksiä lähetettiin ainakin lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevien Belgorodin ja Voronezhin kaupunkien alueella, Moskovan ja Pietarin läheisyydessä sekä Krimin niemimaalla. Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014.

Ministeriön mukaan samanlainen kyberhyökkäys aiheutti ilmahälytyksiä eri puolilla Venäjää myös viime viikolla. (STT)

Video: Lastenohjelmat keskeytyivät ohjusvaroitukseen Moskovan televisiossa

Lastenohjelmat keskeytyivät ohjusvaroitukseen Moskovan televisiossa 0:27

12.53: Venäjä: Ukraina epäonnistui droneiskussa 

Venäjän puolustusministeriö sanoo Ukrainan yrittäneen iskua droneilla kahdella Venäjän eteläisellä alueella yön aikana.

Ministeriön mukaan hyökkäykset Krasnodarin ja Adygeian alueille torjuttiin. (Reuters)

11.47: Venäjä valmis rauhanneuvotteluihin omalla ehdollaan

Kreml toisti tiistaina näkemyksensä, että Venäjä on valmiina neuvottelemaan Ukrainan sodan päättymisestä, mutta "uusia alueellisia realiteettejä" ei pidä neuvotteluissa jättää huomiotta.

Kreml viittaa Itä-Ukrainan alueisiin, jotka Venäjä on julistanut itsenäisiksi. Muualta maailmasta tukea itsenäisyysjulistuksille ei ole juuri saatu.

Kremlin tiedottajan Dmitry Peskovin mukaan Venäjä ei ikinä vedä takaisin neljän alueen nimittämistä vasallivaltioikseen. Alueet kuuluvat virallisesti Ukrainalle.

11.39: Wikipedian omistajalle sakot Venäjältä

Internetin tietosanakirja Wikipediaa hallinnoiva Wikimedia Foundation on saanut 2 miljoonan ruplan (27 000 dollaria) sakot venäläisoikeudelta. Oikeuden mukaan sakkojen syynä on se, ettei Wikipedia ole poistanut "väärää tietoa Venäjän toimista Ukrainassa" verkkosivuiltaan.

11.37: Pietarin lentokielto ohi

Lentokielto Pulkovon lentokentälle sekä 200 kilometrin säteelle siitä on päättynyt, Pietarin kaupunki tiedottaa. Venäläismedian mukaan taivaalla havaittiin tuntematon objekti, jota selvittämään lähetettiin hävittäjiä. Kremlin mukaan presidentti Vladimir Putin sai tiedon tapauksesta, mutta asiaa ei valtion tasolta kommentoitu laajemmin.

11.23: Bahmutin tilanne on erittäin jännittynyt, sanoo Ukrainan maavoimien komentaja

Bahmutin tilanne maan itäosassa on erittäin jännittynyt, sanoo Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi sosiaalisessa mediassa.

Komentajan mukaan Venäjä on lähettänyt sen parhaiten koulutetut palkkasotilasyhtiö Wagnerin rynnäkköyksiköt murtautumaan Ukrainan puolustuksen läpi.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti maanantai-iltana, että tilanne Bahmutin kaupungin ympäristössä oli käymässä hyvin vaikeaksi.

Bahmutissa käydyt taistelut ovat olleet pisimmät hyökkäyssodan aikana. Bahmutin valtaaminen olisi Venäjälle merkittävä symbolinen voitto, mutta strategista merkitystä sillä ei ole arvioitu olevan.

10.54: Pietarissa lentokentän ilmatila suljettu tuntemattoman lentävän objektin takia

Venäjän valtion hallinnoiman uutistoimisto Tassin mukaan Pietarin ilmatila on suljettu 200 kilometrin säteellä Pulkovosta kello 13.20 asti paikallista aikaa.

Venäläisen Baza-uutissivuston mukaan kyseessä on taivaalla havaitusta tunnistamattomasta esineestä. Bazan mukaan hävittäjät on hälytetty taivaalle tutkimaan tunnistamatonta objektia.

Lue lisää täältä

6.02: Zelenskyi avautuu niukasta perhearjestaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo brittidokumentissa Sodan keskellä: Bear Grylls tapaa presidentti Zelenskyin, kuinka mahdotonta on elää perhearkea sodan keskellä. 

– Ehdin silloin tällöin viettää 4–6 tuntia heidän kanssaan. Se on vaikeaa pojalleni hänen iässään, yhdeksänvuotiaana, pohtii Zelenskyi.

– Tilanne on pojalleni vaikea, koska hän tarvitsee isäänsä. Nyt meillä ei ole tarpeeksi lämpimiä hetkiä. 

uontaja-toimittaja Bear Grylls kysyy, kuinka Zelenskyi selittää tilanteen pojalleen.

– Hän on sotilasunivormussa. Hän rakastaa sitä. Hän on aina valmis. Sota on muuttanut kansaamme ja lapsiamme, vastaa Zelenskyi. 

5.57: Valko-Venäjän Lukashenka matkaa tiivistämään suhteita Kiinaan

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka aloittaa tänään kolmepäiväisen vierailunsa Kiinassa.

Kiinan ulkoministeri Qin Gang on toivonut Lukashenkan vierailun syventävän maiden suhteita. Tiivistyvä yhteistyö Kiinan kanssa olisi tärkeää myös Lukashenkalle, joka on länsimaiden laajojen pakotteiden kohteena.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena tunnettu Lukashenka on sallinut Venäjän käyttää Valko-Venäjän maaperää Ukrainaan hyökkäämiseen.

Lukashenkan matkasuunnitelmista ei ole etukäteen julkaistu tietoja, mutta matkaa on nimitetty valtiovierailuksi, mikä tarkoittaisi, että hän tapaisi matkan aikana Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

23.40: Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea

Ukrainalaisjoukkojen tilanne Bahmutin kaupungin ympäristössä maan itäosassa on käymässä hyvin vaikeaksi, varoittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan venäläiset tuhoavat toistuvasti kaiken, mitä voitaisiin käyttää sotilaiden asemien suojelemiseen. Presidentti ylisti Bahmutia puolustavia ukrainalaissotilaita todellisina sankareina.

Zelenskyin mukaan ukrainalaiset puolustavat Bahmutia niin kauan kuin voivat.

Venäjän nimittämä Donetskin aluejohtaja Denis Pushilin sanoi Venäjän television haastattelussa maanantaina, että kaikki kaupunkiin johtavat tiet ovat venäläisten valvonnassa.

Bahmutista käydyt taistelut ovat olleet pisimmät hyökkäyssodan aikana. Bahmutin valtaaminen olisi Venäjälle merkittävä symbolinen voitto, mutta suolakaivoskaupungilla ei juuri ole strategista merkitystä.

22.30: Zelenskyi toivoo lisätukea ilmapuolustukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uskoo Ukrainan voivan puolustaa ilmatilaansa vain, jos "ilmailutabusta" luovutaan.

– Lentäjämme, ilmatorjuntamme ja muut ilmavoimiemme asiantuntijat tekevät loistavaa työtä, Zelenskyi sanoi puheessa maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Mutta emme pysty suojelemaan taivasta täysin, kun ilmailun tabu on voimissaan liittolaistemme välisissä suhteissa.

Ukraina on toivonut länsimailta hävittäjiä, mutta esimerkiksi Saksa ja Yhdysvallat ovat suhtautuneet ajatukseen kielteisesti. Ukraina on toivonut varsinkin amerikkalaisvalmisteisia F-16-hävittäjiä. 

18.35: Yhdysvallat maksoi ensimmäiset miljardit uudesta tukipaketistaan Ukrainalle

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen vieraili maanantaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Yellenin matkan tarkoitus oli viestiä Yhdysvaltojen taloudellisesta tuesta sotaa käyvälle Ukrainalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yellen tapasi vierailunsa aikana Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sekä muita maan hallinnon korkeita virkamiehiä.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhalin kertoo keskustelleensa Yellenin kanssa Yhdysvaltojen Venäjään kohdistuvista pakotteista, joiden tarkoitus on heikentää Venäjän taloutta ja armeijaa.

Vierailunsa aikana Yellen myös ilmoitti Yhdysvaltojen siirtäneen ensimmäisen erän Yhdysvaltain kongressin hiljattain hyväksymästä uudesta tukipaketista Ukrainalle.

Tukipaketin suuruus on runsaat 9,3 miljardia euroa. Nyt siirretty ensimmäinen rahasumma oli runsaat 1,1 miljardia euroa.

Lisää maanantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat