Ukraina kertoo pakottaneensa venäläisiä perääntymään kilometrikaupalla Dneprjoen itärannalla – MTV seurasi sotaa

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Katso myös: 10 tuhotun panssarin rykelmä – tältä näyttää Ukrainan kiihkeimmällä taistelukentällä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 19. marraskuuta 2023. 

  • Ukraina raportoi sunnuntaina poikkeuksellisista venäläistappioista

  • Ukraina kertoo pakottaneensa venäläisiä perääntymään kilometrikaupalla Dneprjoen itärannalla

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.16: Ukraina raportoi poikkeuksellisista venäläistappioista

Ukraina on tänään raportoinut poikkeuksellisen suurista venäläistappioista. 

Ukraina väittää kaataneensa peräti 1 190 venäläissotilasta viimeisen vuorokauden aikana. 

Lisäksi se sanoo tuhonneensa muun muassa 13 panssarivaunua, 25 panssariajoneuvoa, 18 tykkiä ja kaksi ilmatorjuntajärjestelmää viimeisen vuorokauden aikana. 

17.14:Ukraina kertoo pakottaneensa venäläisiä perääntymään kilometrikaupalla Dneprjoen itärannalla

Ukrainan joukot ovat työntäneet venäläisjoukkoja kilometrikaupalla taaksepäin Dneprjoesta sen itärannalla Hersonin alueella, kertoo Ukrainan asevoimat.

Asevoimien tiedottajan Natalia Humeniukin mukaan venäläiset ovat joutuneet perääntymään kolmesta kahdeksaan kilometriin maastosta riippuen. Humeniuk ei kertonut, kuinka paljon Ukrainan sotilaita itärannalla on tai hallitseeko Ukraina koko itärantaa. Venäläisiä Humeniuk sen sijaan sanoi rintamalla olevan "useita kymmeniätuhansia".

– Työtä on vielä paljon tehtävänä. Vihollinen jatkaa tykistötulta, Humeniuk sanoi.

Venäjän puolustusministeriö ei ole kommentoinut väitteitä ukrainalaisjoukkojen etenemisestä sunnuntaina. Venäläiset sotabloggarit ovat kuitenkin aikaisemmin kertoneet ukrainalaisten vallanneen ainakin yhden kylän itärannalla.

Ukrainalaisten pääsy Dneprjoen yli olisi ensimmäinen merkittävä eteneminen kuukausiin kesällä alkaneessa vastahyökkäyksessä, joka on muuten suurelta osin kuivunut kokoon.

11.04: Venäjän joukkoja työnnetty kauemmas Dneprjoen itärannalla, Ukrainan asevoimat kertoo

Ukrainan joukot ovat onnistuneet työntämään Venäjän joukkoja useita kilometrejä kauemmas Dneprjoesta sen itärannalla Hersonin alueella, kertoo Ukrainan asevoimat. 

Asevoimien tiedottajan mukaan Venäjän joukkoja on saatu työnnettyä taaksepäin kolmesta kahdeksaan kilometriä.

Ukrainan asevoimat vahvisti perjantaina ensimmäistä kertaa virallisesti joukkojensa päässeen joen yli asemiin. Vahvistamattomia tietoja tästä oli saatu jo aikaisemminkin. (STT)

8.57: Ukraina: Kolme neljästä Venäjän lähettämästä dronesta ammuttiin alas

Ukrainan ilmavoimat kertovat maan ilmatorjunnan tuhonneen 15 Venäjän yöllä ampumasta 20 dronest.

8.12: Ukraina: Venäjän dronehyökkäyksen Kiovaan jatkuvat

Venäjä on hyökännyt dronein Kiovaan useissa aalloissa yön aikana, kertoo Ukrainan puolustusvoimat. Kyse olisi toisesta hyökkäysten täyttämästä yöstä putkeen maan pääkaupungissa.

Venäjä on lisännyt hyökkäyksiään Kiovaan useiden viikkojen tauon jälkeen. (Reuters)

6.31: Venäjä pommitti Sumyn aluetta

Venäjän joukot pommittivat lauantaina Sumyn aluetta,  ilmoitti Sumyn alueen sotilashallinto The Kyiv Independentin mukaan.

Znob-Novhorodsken taajamassa tehdyissä tykistöiskuissa haavoittui kaksi asukasta. Uhrien tilanteesta ei annettu lisätietoja.

Hallinto kirjasi päivän aikana 189 räjähdystä. Druzhbivka koki voimakkaimmat hyökkäykset ja alueella kirjattiin 79 räjähdystä.

Lauantaina 19. marraskuuta: 

17.48: Ukrainan asevoimat: Ukrainan joukot pitäneet asemansa Dneprjoen itärannalla

Ukrainan joukot ovat onnistuneet pitämään asemansa Dneprjoen itärannalla Hersonin alueella, kertoo Ukrainan asevoimat. Asevoimien mukaan joukot ovat onnistuneet vahvistamaan asemiaan ja tulittamaan vihollisia.

Ukrainan asevoimat vahvisti eilen ensimmäistä kertaa virallisesti, että joukot ovat onnistuneet pääsemään joen yli asemiin. Vahvistamattomia tietoja on saatu jo aikaisemminkin.

Ukrainan armeija kertoi venäläisten kärsineen suuria tappioita itärannan taisteluissa. Venäjä puolestaan väitti ukrainalaisten menettäneen runsaasti kalustoa ja sotilaita. Kummankaan osapuolen tietoja ei ole voitu vahvistaa.

Venäjä teki jälleen lauantain vastaisena yönä Ukrainaan suuren lennokkihyökkäyksen. Vajaasta 40 lennokista suuri osa saatiin torjuttua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut Venäjän saattavan voimistaa hyökkäyksiään Ukrainan energiasektoria vastaan kylminä talvikuukausina.

12.11: Venäjä teki Ukrainaan laajan lennokki-hyökkäyksen, Ukraina kertoo

Ukrainan ilmavoimat kertoo Venäjän yrittäneen iskeä Ukrainaan viime yön aikana 38 lennokilla. Kyse on suurimmasta raportoidusta lennokkihyökkäyksestä yli kuuteen viikkoon.

Ilmavoimien mukaan Venäjä käytti hyökkäyksessään iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja. Lennokeista 29 saatiin Ukrainan mukaan torjuttua.

Odessan alueella sijaitseva energialaitos sai hyökkäyksessä osuman. Iskusta aiheutunut tulipalo saatiin pelastusviranomaisten mukaan kuitenkin nopeasti sammutettua.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat