Ainakin kahdeksan kuollut Venäjän iskussa bussipysäkille Itä-Ukrainan Toretskissa – MTV seurasi sotaa 4. elokuuta

Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa" 3:04
Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 4. elokuuta.

  • IAEA varoittaa: Venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanne uhkaava
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Ensimmäinen viljakuljetus lähti viimein matkaan Odessan satamasta
  • Ukrainalaistiedustelu: Vankilaiskun takana Wagner-ryhmä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tämä seuranta on päättynyt. Pääset lukemaan sodan tapahtumista perjantaina 5. elokuuta tästä linkistä.

15.43: Ainakin kahdeksan kuollut Venäjän iskussa bussipysäkille Itä-Ukrainan Toretskissa

Kahdeksan ihmistä on kuollut tänään Venäjän iskussa bussipysäkille Toretskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoo Donetskin alueen hallinnon johtaja Pavlo Kyrylenko.

Kyrylenkon mukaan Venäjä käytti iskussa tykistötulta. Bussipysäkillä oli iskun aikaan suuri joukko ihmisiä, hän kertoo Telegram-viestissään.

12.02: Venäjä: Ukrainan ohjusiskut eivät ole osuneet Antonovskin siltaan

Venäjä väittää, että sen joukot ovat onnistuneet torjumaan ilmapuolustusjärjestelmällä Ukrainan tekemän toisen ohjusiskun Antonovskin sillalle, uutisoi uutiskanava CNN.

– Iskut eivät osuneet siltaan. Iskuyrityksiä oli, mutta ilmapuolustusjärjestelmä torjui ne, sanoi Venäjän sotilashallinnon apulaisjohtaja Kirill Stremousov maan uutistoimisto TASSille.

Stremousov väittää, että kaikki muu kerrottu on valetta.

Ukraina on iskenyt alueen siltoihin jo useiden viikkojen ajan tavoitteenaan katkaista venäläisten huoltotoimitukset Hersonissa.

CNN kirjoittaa, että TASSin mukaan liikenne Antonovskin sillalla päättyi kokonaan heinäkuun 27. päivänä.

Uutiskanavan mukaan viime viikolla Venäjän valtion tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa näytettiin venäläisjoukkojen kuljettavan ihmisiä Dnepr-joen yli väliaikaisilla ponttonilautoilla.

9.35: Brittitiedustelu: Venäjä yrittää piilottaa vaurioituneet sillat tutkakuvista Hersonissa

Venäjä on "lähes varmasti" sijoittanut kahden vaurioituneen sillan lähettyville tutkaheijastimia, toteaa Iso-Britannian puolustusministeriö.

Tutkaheijastimien tarkoituksena on brittiministeriön arvion mukaan piilottaa silta tutkakuvilta ja mahdollisesti myös ohjusiskuilta.

– Tämä osoittaa, että Venäjä kokee länsimaiden toimittamien tarkkojen ja pitkälle ampuvien asejärjestelmien olevan uhka, Britannia katsoo.

Yhdysvaltojen Ukrainalle antamat HIMARS-raketinheittimet ovat ukrainalaistietojen mukaan tuhonneet kymmeniä ammusvarastoja ja komentokeskuksia.

Vaurioituneet sillat ylittävät Dnepr-joen Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella, jossa Ukraina on viime kuukausina saavuttanut ainakin pientä menestystä vastahyökkäyksillään.

8.12: Ukraina tukeutuu Kiinaan sodan lopettamiseksi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti kiinalaisen South China Morning Post -lehden (SCMP) haastattelussa Kiinaa käyttämään sen poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa Venäjää kohtaan, jotta sota saataisiin loppumaan. Asiasta uutisoi Reuters.

– Kiina on erittäin voimakas valtio ja sillä on voimakas talous... Joten (se) voi vaikuttaa poliittisesti ja taloudellisesti Venäjään. Kiina on (myös) YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, Zelenskyi oli sanonut haastattelussa.

5.55: Ukraina: Venäjä pyrkii hyökkäämään Zelenskyin synnyinkaupunkiin

Ukraina väittää, että Venäjä on alkanut muodostaa iskujoukkoja, joilla se voisi iskeä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin synnyinkaupunkiin Kryvyi Rihiin. 

Kryvyi Rih sijaitsee Ukrainan keskiosassa, Mykolajavista noin 180 kilometriä koilliseen. Kaupunki on lähinnä tunnettu kaivos- ja teollisuustoiminnasta.

Asiasta kertoo Reuters.

5.14: YK perustaa tiedonhankintaryhmän tutkimaan Olevnikan vankilaiskua

YK:n pääsihteeri António Guterres ilmoitti, että YK pyrkii perustamaan tiedonhankintaryhmän tutkimaan ukrainalaiseen pidätyskeskukseen tehtyä hyökkäystä, kertoo CNN.

Guterres lisäsi, että kyseessä oleva tiedonhankintaoperaatio ei kuitenkaan tekisi rikostutkintaa.

Guterreksen mukaan niin Ukraina kuin Venäjäkin ovat pyytäneen hyökkäyksen tutkintaa.

Venäjä on aiemmin kutsunut YK:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean asiantuntijoita suorittamaan "objektiivisen tutkimuksen".

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea kuitenkin kertoi, ettei komitean "pääsyvaatimuksia" ole hyväksytty.

Keskiviikko 3.8.

20.15: Ukrainan ilmavoimien edustaja: Venäjän joukot eivät selviä Ukrainan joukkojen arvaamattomuudesta

Ukrainan ilmavoimien ylikersantti Kostiantyn Stanislav Zhukin mukaan Venäjän joukot "eivät pysty selviytymään" Ukrainan joukkojen "arvaamattomuudesta". Asiasta uutisoi Business Insider.

Zhuk kuvailee venäläisten toimivan suunitelman mukaan ja noudattavan käskyjä. Zhukin mukaan venäläisten "nuoremmilta komentajilta ja aliupseereilta puuttuvat älykkäät aloitteet". 

Keskiviikon seurannan löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat