Ukrainan tiedustelu: Venäjän joukot kiduttivat ukrainalaisia sotavankeja Olenivkassa ennen teloitusta – MTV seurasi sotaa 3.8.

Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa" 3:04
Ukrainalainen toimittaja kertoo, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa"

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • IAEA varoittaa: Venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanne uhkaava
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Ensimmäinen viljakuljetus lähti viimein matkaan Odessan satamasta
  • Ukrainalaistiedustelu: Vankilaiskun takana Wagner-ryhmä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Viisi kuoli Venäjän iskiessä Kropyvnytskyin kaupunkiin
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Torstain seuranta-artikkelin löydät täältä.

20.15: Ukrainan ilmavoimien edustaja: Venäjän joukot eivät selviä Ukrainan joukkojen arvaamattomuudesta

Ukrainan ilmavoimien ylikersantti Kostiantyn Stanislav Zhukin mukaan Venäjän joukot "eivät pysty selviytymään" Ukrainan joukkojen "arvaamattomuudesta". Asiasta uutisoi Business Insider.

Zhuk kuvailee venäläisten toimivan suunitelman mukaan ja noudattavan käskyjä. Zhukin mukaan venäläisten "nuoremmilta komentajilta ja aliupseereilta puuttuvat älykkäät aloitteet". 

19.00: Ukrainan tiedustelu: Venäjän joukot kiduttivat ukrainalaisia sotavankeja Olenivkassa ennen teloitusta

Ukrainan puolustusministeriön tiedusteluosaston mukaan Venäjän joukot kiduttivat sotavankeja Olenivkassa.

Tiedustelun mukaan venäläisillä ei ollut aikomusta vaihtaa vankeja, vaan he mieluummin teloittivat vangit piilottaakseen todisteet kidutuksesta.

15.33: Ukrainasta lähtenyt viljalasti pääsi jatkamaan matkaansa

Venäläisten ja ukrainalaisten virkamiesten aikaisemmin tänään Istanbulissa tarkastama viljalastia kuljettava laiva pääsi jatkamaan matkaansa kohti Libanonia. Lasti sisältää 26 000 tonnia viljaa. Uutisesta kertoo Guardian.

Laiva haluttiin tarkastaa, jotta siinä ei kuljeteta osapuolten sopimuksella kieltämiä tuotteita tai tavaroita, esimerkiksi aseita.

13.34: Ukrainan raja on ylitetty yli 10 miljoonaa kertaa sodan alettua

CNN:n mukaan Ukrainan raja on ylitetty yli 10 miljoonaa kertaa Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan, kertoo YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR). 

Yksittäisten pakolaisten määrä on yli 6 miljoonaa. Venäjä on vastaanottanut suurimman osan pakolaisista, 1,8 miljoonaa. YK:n mukaan luku ei kuitenkaan ole luotettava, sillä mahdollisia siirtoja tai palautuksia ei voida toistaiseksi ottaa huomioon.

Puola on ottanut vastaan toiseksi eniten pakolaisia, lukumäärä on 1,2 miljoonaa.

11.39: Brittitiedustelu: Ukrainan tekemä isku todennäköisesti katkaisi junayhteyden Hersonista Krimille

Ukraina on todennäköisesti onnistunut katkaisemaan Venäjän joukoille tärkeän junayhteyden Hersonista Krimille, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Brittitietojen mukaan Ukraina vaurioitti rataosuutta tehdessään iskun Venäjän ammusjunaa vastaan.

Venäjän uskotaan kykenevän korjaamaan Hersonin ja Krimin välisen radan liikennöitävään kuntoon muutamassa päivässä, mutta rata on altis Ukrainan uusille iskuille.

Brittitiedustelun mukaan siviilejä on paennut ja pakenee Hersonin seudulta. Ukrainan odotetaan yrittävän vallata takaisin kaupungin lähiseutuineen.

11.04: Ukraina väittää, että Venäjä ei edelleenkään onnistu hyökkäyksissään Bakhmutissa Itä-Ukrainassa

Ukrainan armeija kertoo, että venäläisjoukot olivat edenneet luoteesta kohti Bakhmutin kaupunkia, kertoo CNN.

Hyökkäys Ukrainan mukaan onnistuttiin estämään ja venäläisjoukot työntämään takaisin.

– Venäjä hyökkäsi Berestoven länsilaidalta, mutta epäonnistui ja vetäytyi.  

Berestoven kylä on Bakhmutista noin 30 kilometriä luoteeseen.

Ukrainan mukaan taistelut jatkuvat myös pohjoisessa Volodymyrivkassa ja Pokrovskissa.

10.26:  Venäjän ja Ukrainan edustajat tarkistavat viljalastin Istanbulissa

Ryhmä venäläisiä ja ukrainalaisia ​​virkamiehiä tarkastaa tänään ensimmäisen Ukrainasta sodan aikana lähetetyn laivalastin viljaa Turkin Istanbulissa. Odessasta lähtenyt liki 200-metrinen rahtialus saapui välisatamaansa viime yönä.

Tarkistus tehdään muun muassa sen varmistamiseksi, että viljalaivassa ei kuljeteta osapuolten sopimuksella kieltämiä tuotteita tai tavaroita, kuten aseita.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi toivovansa "säännöllisyyttä" viljan kuljetuksiin merikäytävää pitkin.

Mustanmeren viljakuljetusten käynnistymisen toivotaan estävän ruokakriisiä eri puolilla maailmaa. Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia viljanviejiä.

8.00: Ukrainalaislehti: Venäjä laukaisi ohjuksia Kaspianmereltä: Ukrainan ilmavoimat tuhosi 7 ohjusta kahdeksasta

Ukrainalaislehden Ukrainska Pravdan mukaan Venäjä laukaisi ohjuksia Kaspianmereltä ja Ukrainan ilmavoimat tuhosi seitsemän ohjusta kahdeksasta.

Median mukaan yhteensä kahdeksan X-101 (X-555) -tyyppistä ohjusta laukaistiin Ukrainan keskisten, eteläisten ja läntisten alueiden suuntaan.

Ukrainan ilmavoimat osuivat seitsemään kahdeksasta ohjuksesta. Kahdeksas ohjus osui Ukrainska Pravdan mukaan Lvivin ilmatorjuntajärjestelmään.

5.40: IAEA varoittaa venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanteen olevan uhkaava

Venäläisjoukkojen valtaaman Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne Ukrainassa on uhkaava, varoittaa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja.

Euroopan suurin ydinvoimala sijaitsee Dneprjoen rannalla Ukrainan kaakkoisosassa. Venäläiset valtasivat voimalan heti sodan alussa, mutta sitä hoitavat edelleen ukrainalaiset työntekijät.

– Jokaista turvallisuusmääräystä on rikottu, emmekä voi antaa sen enää jatkua, sanoi järjestön johtaja Rafael Grossi.

IAEA on yrittänyt jo viikkoja lähettää voimalaan tutkimusryhmän, mutta Ukraina ei ole suostunut siihen. Ukrainan mukaan ryhmän päästäminen voimalaan legitimoisi voimalan miehityksen kansainvälisen yhteisön silmissä.

Grossin mukaan IAEA jatkaa yrityksiä ryhmän saamiseksi paikalle.

Tiistai 2.8.

22.15: Näistä syistä Ukraina kohdistaa toimia Hersoniin

Ukraina on alkanut kohdistamaan toimia Hersoniin kahdesta syystä, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-insituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Ensimmäinen syy liittyy siihen, että Venäjä piti äskettäin kuukauden mittaisen joukkoja huoltavan ja täydentävän operatiivisen tauon.

Tuona aikana Käihkön mukaan ei nähty juurikaan etenemistä rintamalla.

Toinen syy on se, että heinäkuun aikana Ukraina sai käyttöönsä paljon mediassa esillä olleita Himars-raketinheitinjärjestelmiä sekä muita pitkän kantaman ohjusjärjestelmiä länsimaista.

– Näillä Ukraina on pystynyt tuhoamaan Venäjän ammusvarastoja ja komentokeskuksia ja se on vaikuttanut Venäjän kykyyn käyttää epäsuoraa tulta. Ukraina on myös varmasti katsonut edukseen suunnata etelään, sillä Venäjän joukot ovat olleet siellä heikommat kuin esimerkiksi idässä.


Lue myös:

    Uusimmat