Yt-neuvottelut ja satojen tuhansien eurojen menetys – venäläiskaasun katkeaminen uhkaa sulkea leipomon Kangasalla kuukaudeksi: "Meillä on kaksi kriisiä sylissä"

Maakaasuvirran katkeaminen iskee suomalaisyrityksiin – Linkosuon leipomon tuotanto jäissä juhannukseen asti 3:26
Katso video: Maakaasuvirran katkeaminen iskee suomalaisyrityksiin – Linkosuon leipomon tuotanto jäissä juhannukseen asti

Venäläisen kaasun virtaus Suomeen loppui lauantaiaamuna.

Linkosuon Leipomossa Kangasalla lähdetään tänä vuonna kesälomille suunniteltua aiemmin, ja venäläisen maakaasun tuonnin katkaiseminen uhkasi vielä perjantaina sulkea tehtaan toiminnan ainakin juhannukseen asti. 

– Meillä loppuu välittömästi valmistus. Energiankäytöstämme kaksi kolmasosaa on maakaasua ja sitä käytetään jossain määrin kaikissa valmistuslinjoissa, leipomojohtaja Jarmo Talasrinne kertoo. 

Hyllyssä kestäviä tuotteita riittää varastosta nyt noin kuukaudeksi, mutta tuoretuotteita saadaan asiakkaille vasta, kun tuotanto pyörii uudelleen.

Tämä tarkoittaa yhtiölle satojen tuhansien eurojen lovea kassaan. Työntekijät ovat toistaiseksi turvassa. 

– Olemme pitäneet työhuonekunnan kanssa yt-neuvottelut ja sopineet, että varhaistamme lomia ja pidämme ylityövapaita pois, Talasrinne kertoo. 

Useampi kriisi päällä

Suomi pyrkii korvaamaan Venäjän maakaasun nesteytetyllä maakaasulla, eli LNG:llä (liquefied natural gas). 

Eilen valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi, että Suomi on allekirjoittanut vuokrasopimuksen kelluvasta LNG-terminaalista kymmeneksi vuodeksi. Terminaali on tarkoitus saada käyttöön ensi talveen mennessä. 

Linkosuon leipomo ratkaisee energiapulan väliaikaisesti öljyllä.

– Juhannuksesta alkaen meillä on öljyvaihtoehto käytössä. Palaamme tällaiseen huonoon fossiiliseen ratkaisuun, Talasrinne sanoo. 

Leipomojohtaja kertoo, että nesteytetyn maakaasun hyödyntäminen olisi vaatinut noin puolen miljoonan euron investoinnin. Lisäksi lupamenettely olisi kestänyt neljä kuukautta.

– Nyt pääsimme noin kuukauden lupamenettelyllä öljyratkaisussa.

Maakaasun katkaisun uhka on ollut tiedossa jo viikkoja. Irtautuminen kaasusta ei ole kuitenkaan pikainen toimi. 

Talasrinne huomauttaa, että ylipäätään ennakointi on nykytilanteessa vaikeaa. 

– Meillä on kaksi kriisiä sylissä – energia ja rajusti nousseet raaka-ainekustannukset, Taalasrinne sanoo. 

– Voin kuvitella, että suomalainen kuluttaja näkee sen kauppojen hyllyillä vuoden vaihteeseen mennessä aika selkeästi, hän jatkaa.

Päivitetty jutun alkua lauantain tiedolla, jonka mukaan yhtiö saattaa sittenkin saada maakaasua maanantaista alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat