Mainos

Ystävä aseettoman teinin ampuneesta poliisista: “Järkevä, rauhallinen mies”

Fergusonissa Yhdysvalloissa 18-vuotiaan Michael Brownin ampunut poliisi Darren Wilson on paennut kotoaan väkivaltaisten mellakoiden seurauksena. Rauhalliseksi ja järkeväksi kuvailtu Wilson on ystävien mukaan saanut useita tappouhkauksia.

Darren Wilson, 28, ehti työskennellä Fergusonin poliisissa vain kuusi vuotta. Kollegoiden mukaan Wilson oli kutsumusammatissaan: helmikuussa Fergusonin kunta palkitsi Wilsonin ‘erinomaisesta työstä’, eikä rekisteristä löydy ainuttakaan huomautusta tai valitusta. Naapureiden mukaan rauhallista elämää viettänyt poliisi viihtyi omissa oloissaan ja vietti paljon aikaa tyttöystävänsä sekä koiransa kanssa.

Ystävät ovat kuvailleet poliisia niin ikään rauhalliseksi mieheksi, joka työskentelee unelma-ammatissaan.

- Hän rakastaa työtään poliisina. Darren haluaa aina auttaa ja se on syy, miksi hän valitsi juuri poliisin ammatin, pelkällä etunimellään esiintyvä Jay kertoi toimittajille Fergusonissa lauantaina.

Jay kuvaili, kuinka lapsuudenystävä Wilson nimenomaan pyysi saada työskennellä köyhillä alueilla. Wilson sai anomansa siirron rauhallisemmasta Jenningsin kaupungista kovamaineiseen Fergusoniin kolme vuotta sitten.

- Hän viihtyi Fergusonissa todella hyvin. Darrenilla ei koskaan ollut ongelmia alueen asukkaiden kanssa eikä hän missään nimessä ole rasisti, Jay kertoi.

Wilsonin äiti, Tonya Durso, kuoli 35-vuotiaana vuonna 2002. Kollegoiden mukaan äiti tienasi elantonsa muun muassa identiteettivarkauksin ja huijauksin. Poika halusi paremman elämän ja päätti kouluttautua poliisiksi. 

Kuusi laukausta ylävartaloon

Wilson ampui Brownin kadulle keskellä päivää 9. elokuuta. Wilson on sittemmin paennut kotoaan - viimeisimmän tappouhkauksen antoi poliisilähteiden mukaan pahamaineinen Bloods-jengi.

Tilannetta pahentaa entisestään se, että varhain maanantaiaamuna julkistettiin Brownin perheen tilaama, yksityisen patologin tekemä ruumiinavausraportti. Sen mukaan Wilson ampui Brownia ylävartaloon jopa kuusi kertaa. 

Patologi Michael M. Badenin mukaan kaksi luodeista osui päähän, ja kaikki laukaukset ammuttiin etupuolelta. Lisäksi Baden epäilee Brownin olleen ammunnan aikana eteenpäin kumartuneena.

Badenin raportti tukee näin ollen Wilsonin itsensä Fergusonin poliisilaitokselle antamaa lausuntoa. Sen mukaan kamppailu alkoi, kun Wilson oli yrittänyt saada Brownia poliisiauton sisälle. Tappelun jälkeen Brown yrittää paeta paikalta ja Wilson pyytää nuorukaista pysähtymään. Noin 10 metrin päässä ollut Brown kääntyy takaisinpäin ja juoksee hyökkäävästi Wilsonia kohti. Wilson pysäyttää Brownin ampumalla. Koko tilanne kesti vain vaivaiset kolme minuuttia.

Maanantaina tuli julki myös kahden silminnäkijän käymä keskustelu tapahtumien kulusta. Independent Journal Review -julkaisun mukaan keskustelun voi kuulla aiemman silminnäkijävideon taustalla. Kahden paikalla olleen jutustelu niin ikään tukee Badenin löydöksiä: nauhalla miesääni kuvailee toiselle, kuinka Brown palasi poliisin luokse. 

Väkivaltaiset yhteenotot jatkuvat

Tutkinta on kuitenkin yhä kesken, ja sitä johtaa nyt liittovaltion poliisi FBI yli 50 agentin voimin. Oikeusministeriö aikoo tehdä myös kolmannen ruumiinavauksen. Tapaus on kiihdyttänyt keskustelua poliisiväkivallasta ja rotusyrjinnästä - Brown oli musta, Wilson valkoinen. Brownin tukijoukkojen mukaan Wilsonin kuusi luotia eivät ole oikeutettuja - poliisi ampui aseettoman miehen, olipa kyseessä itsepuolustus tai ei.

Raivokkaita mielenosoituksia on viime päivien aikana järjestetty kautta maan aina läntisestä Los Angelesista itärannikon New Yorkiin. Fergusonissa mellakat ovat niin ikään jatkuneet väkivaltaisina, ulkonaliikkumiskielloista huolimatta. Protestoijat ovat osoittaneet mieltään ammuskelemalla ja heittelemällä polttopulloja poliisia kohti.

Missourin osavaltion kuvernööri Jay Nixon määräsi sunnuntaina paikalle myös kansalliskaartin sotilaita tilannetta rauhoittamaan. Poliisin päätöstä nujertaa mielenosoittajia savulla, kyynelkaasulla ja kumiluodeilla on kritisoitu laajasti. Viranomaisten mukaan voimaan vastataan kuitenkin voimalla.

- Meidän oli olosuhteet huomioon ottaen pakko käyttää kyynelkaasua, Fergusonin poliisitoimia tilapäisesti johtava kapteeni Ron Johnson puolustautui myöhään sunnuntaina. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.