Yritysten välinen päästökauppa vilkastunut

Päästökauppa on yksi tapa toteuttaa huomenna voimaan tulevan Kioton ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteita.

Fortumin Porvoon öljynjalostamo on Suomen teollisuuden toiseksi suurin hiilidioksidipäästäjä. Ykkössijalla on Ruukin Raahen terästehdas. Vuoden alusta lähtien yritykset ovat voineet EU-alueella ostaa ja myydä hiilidioksidin päästöoikeuksia. Jos laitos ylittää sille asetetun päästökiintiön, sen on ostettava lisää päästöoikeuksia. Jos kiintiö alittuu, ylimääräiset oikeudet voi myydä. Monet suomalaisyritykset ovat jo ehtineet kokeilla kaupantekoa, niin myös Fortum.

- Ei tämä kovin paljon poikkea siitä, mihin olemme tottuneet öljyn ja sähkön treidauksessa. Samat menettelytavat on kaikkine varmistuksineen tässäkin käytössä, sanoo Fortum Oyj:n ilmasto ja päästökaupasta vastaava johtaja Heikki Niininen.

Päästökauppoja välittävän yrityksen arvion mukaan kaupankäynti vilkastuu edelleen.

- Kyllä se jatkaa vilkastumistaan koko ajan, että varmaan päästään pikkuhiljaa useampien miljoonien tonnien viikkovaihtoon, kertoo GreenStream Networkin toimitusjohtaja Kari Sinivuori.

Tällä hetkellä hiilidioksiditonnin päästöoikeus maksaa reilut seitsemän euroa. Hintaa heiluttavat monet asiat, esimerkiksi se, että EU-komissio ei ole vielä hyväksynyt Italian ja Puolan päästöoikeuksien alkujakoa.

- Niiden alkujaon tiukkuus tai löysyys tulee näkymään hinnan heilahduksena, mutta kumpaan suuntaan se on heilahtamassa, on vaikea sanoa, Sinivuori jatkaa.

Suomalaisyritykset ovat suhtautuneet päästökauppaan kielteisesti, koska useimmat joutuvat ostamaan päästöoikeuksia. Fortumissa kauppaa kuitenkin pidetään käyttökelpoisena päästövähennyskeinona. Ainakin parempana kuin veronkorotuksia tai fossiilisten polttoaineiden käyttökieltoja.

- Meistä se on instrumentti, joka sopii tähän ilmastotilanteeseen jos ja kun ollaan vakavissaan tämän ilmastoasian hoitamisessa, ja jos ja kun asiaan saadaan mukaan muitakin kuin EU ja Japani, Niininen toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat