Yritysten ja kuluttajien luottamus talouteen koetuksella

Kuluttajien luottamus omaan ja Suomen talouteen on hatara.

Tilastokeskuksen tänään julkistaman kuluttajabarometrin mukaan heinäkuussa 33 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. 26 prosenttia arvioi talouden huononevan.

Myös odotukset työttömyydestä olivat synkät. Liki puolet kuluttajista arvioi työttömyyden lisääntyvän seuraavan vuoden aikana.  
Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa neljännes kuluttajista. 15 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. 55 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle.  
Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät heinäkuussa edelliskuusta ja myös vuotta aiempaan verrattuna. Kuluttajien luottamusindikaattorin lukema oli heinäkuussa 6,9, kun se kesäkuussa oli 10,8.

 Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin haastateltiin heinäkuun alkupuolella reilut 1200 suomalaista.

 Myös Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorit pysyttelivät heinäkuussa heikoissa lukemissa. Yritysten näkymissä ei ole tapahtunut käännettä parempaan. Ainoastaan rakentamisen luottamus kohentui selvästi. 

– Rakentamisen luottamusindikaattori jatkoi noususuunnassa, ja kohosi jo hieman pitkäaikaista keskiarvoa paremmaksi. Sen sijaan erityisesti teollisuuden ja vähittäiskaupan indikaattorit ovat matalalla, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila EK:n tiedotteessa.

 Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että Suomen teollisuuden luottamus on kesällä ollut yksi EU-maiden heikoimmista. Se tarkoittaa, että muualla virinnyt kasvu ei edelleenkään onnistu piristämään Suomen yritysten odotuksia.

 Myöskään keväällä nähty piristyminen kuluttajien luottamuksessa ei kestänyt kesään saakka. Danske Bankin ekonomistien mukaan kotimaisen ostovoiman nousun mahdollisuudet ovat vaatimattomat tänä ja ensi vuonna.  

Lue myös:

    Uusimmat