Hallituspuolueilta ja Suomen Yrittäjiltä murskakritiikkiä uusista lakoista: "Ay-liike on tehnyt viimeisen virheensä"

SAK kertoi uusista työmarkkinatoimista 3:10
SAK kertoi uusista työmarkkinatoimista

Useat politiikot sekä Suomen Yrittäjät tuomitsevat jyrkästi SAK:n ja sen liittojen uudet työtaistelutoimet. 

Valtiovarainministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra syyttää X:ssä ammattiliittoja talouden taantuman syventämisestä työtaisteluilla.

Lakot tulevat vaikuttamaan merkittävästi yrityksiin ja yhteiskuntaan ja myös kansantalouteen - taantumaa tarkoituksella syvennetään ja pahennetaan. Investoinnit rysähtävät todennäköisesti vielä voimakkaammin. 

– Ja miksi. Siksi, että liitot vastustavat hallitusta.

Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva puolestaan moittii Ay-liikettä siitä, etteivät he ole tuoneet neuvottelupöytään tasapainoisempia ratkaisuvaihtoehtoja.

Ay-liike valittaa, ettei heitä kuunnella. Mutta aina kun heitä on pyydetty esittämään vaihtoehtoisia toimia tavoitteisiin pääsemiseksi, on vastauksena joko vaatimus kaikkien leikkausten perumisesta tai sitten välikysymys/epäluottamus. Tai, kuten nytkin, molemmat. Heikko esitys.

"Törkeää kiristämistä"

Myös Helsingin kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok.) kehoittaa X:ssä ihmisiä allekirjoittamaan kansalaisaloitteen, poliittisten lakkojen kieltämiseksi.

– AY-liike on tehnyt viimeisen virheensä. Tätä ei voi enää hyväksyä. Tämä on törkeää kiristämistä, Meri kirjoittaa.

Myös työnantajajärjestö Suomen Yrittäjät tuomitsee SAK:n liittojen uudet poliittiset lakot kohtuuttomina.

Mikael Pentikäinen: "Hallitus ei voi taipua ulkoparlamentaarisen painostuksen alla"

Järjestön toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan on täysin vastuutonta, että poliittisia lakkoja toteutetaan tilanteessa, jossa Suomi on taantumassa ja Euroopassa on käynnissä sota. 

– Lakoilla syvennetään Suomen talouden ongelmia ja vähennetään entisestään yritysten haluja investoida Suomeen, Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa ay-johtajien tietävän, että eduskunnan enemmistön tukea nauttiva hallitus ei voi taipua ulkoparlamentaarisen painostuksen alla.

– Lakot ovat kiusantekoa suomalaisia kohtaan ja parlamentarismin halveksuntaa, hän sanoo.

Suomen Yrittäjät: poliittiset lakot pitäisi kieltää kokonaan

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtajan Janne Makkulan mielestä poliittiset lakot pitäisi joko kieltää kokonaan tai rajata ne vain muutamaan tuntiin.

Järjestön mukaan "jatkuvat poliittiset lakot" tekevät selväksi, että työrauhasääntelyä on uudistettava.

– SAK:n toiminta osoittaa, että sitä (sääntelyä) pitäisi uudistaa rohkeammin kuin hallitus esittää: joko kieltää kokonaan poliittiset lakot tai rajata ne vain muutamaan tuntiin, Makkula ehdottaa tiedotteessa.

Järjestön mukaan hallituksen ajamat uudistukset ovat kansainvälisessä vertailussa maltillisia. Järjestö myös muistuttaa, ettei kenenkään tarvitse osallistua lakkoon.

– Jokainen voi tehdä työtään rauhassa lakoista huolimatta. Suomessa on lakko-oikeus, ei lakkovelvollisuus, Makkula sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat